MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 12. hét megjelenései

A DAL 2023 válogatói alaposan felrázzák a márciusi heteket, de sokunk örömére a műsoron túl is bőven jelennek meg új szerzemények. Friss anyaggal jelentkezett többek között ByeAlex, 4TRESS, vagy éppen a Decadancer.

MIVIANA – ÉGNI KELL
Miviana egy darkosabb, a korábbiaknál sokkal kiforrottabb hangzás- és témavilágban kezdett el mozogni az utóbbi időben. Legújabb számával az idei A DAL TOP40-es mezőnyében is megmérettette magát szombaton, ahol tovább is jutott az elődöntőbe. Az érzelmes „Égni kell”-ben a múlttal való szembesülésről, az újrakezdésről és a változásról mesél. A refrén erős, határozott, amely az előadó elszántságát és eltökéltségét közvetíti a jelenlegi helyzetén való túllépésre, egy új életre való törekvésre. Miviana nemcsak énekel a dalban, hanem hegedül, brácsázik és csellón is játszik benne. Az „Égni kell” bluesos gitár játéka Kiss Petit dicséri (The Pontiac), a produceri munkálatokban Szabó Bazsi, co-producerként Martz volt az előadó alkotótársa.

„A dalt rövid időn belül bekövetkező sok veszteség, halál és csalódás inspirálta. Amikor konkrétan kihúzzák a lábad alól a talajt, a küszöbön kopog a halál, nincs pénzed, új munkát kell találnod, megváltozik a baráti köröd, felfordul a teljes életed. Minden, ami addig működött vagy megszoktad, semmivé válik és bár próbálod magadban összekaparni a múlt emlékeit, azt a néhány jól bevett rutint, hátha életben tart. Aztán rájössz, hogy csak tolod magad előtt a gyászt ahelyett, hogy szembenéznél vele. Így született a dal, azt éreztem ideje beleállni a történtekbe. Sírni bátran, hagyni, hogy fájjon, mert sehogy máshogy nem lehet feldolgozni ennyi fájdalmat. A düh és a tehetetlenség szülte a dalt. Mert, amikor a legmélyén vagy, akkor is meg tudod találni azt a pici szikrát, ami tüzet gyújthat benned.” – árulta el Miviana.


DESKA (FULL ALBUM)
Tíz dalból álló lengyel feldolgozás korong jelent meg a héten. A „Deska” albumon huszonöt magyar művész alkotott olyan témákkal, mint az irracionális hazaszeret, az elfojtott bűnök, az előadóművészet vagy éppen a létezés céltalansága. Nem csak a szövegek, a zenék is igen szerteágazó stílusban mozognak.


KOLIBRI, AJSA LUNA, KRISTOAF, LIL FRAKK - VÉGTELEN JÖVŐ
200 éve született Petőfi Sándor, ebből az alkalomból pedig rengeteg kulturális megmozdulás kerül megrendezésre idén, többek között a Petőfi Felhő Projekt, ami a Hajógyár nyílt felhívásos pályázata. A projekt lényege, hogy Petőfi műveit emeljék be saját alkotásaikba a zenei előadók. Az egyik ilyen dalt jelenti a „Végtelen jövő”, amelyet ajsa luna, Lil Frakk, kristoaf és Kolibri álmodott meg. A szerzemény kiindulópontját a költő „Palota és Kunyhó” alkotása jelentette, de más versekből is inspirálódott a csapat.


DECADANCER – EGY SZIKRA ELÉG
Újra magyar dallal jelentkezett az elsősorban post-wave stílusban mozgó, ám a rock, a pop és az elektronikus zene jegyeivel is dolgozó Decadancer. Ficzkó Andrisék (Fűzfa Zoltán, Mátyás Attila, Gerő Balázs) kezdetben főleg angol nyelvű dalokban gondolkodtak, de mára szép kis repertoáruk lett magyar szerzeményekből is, hiszen a most megjelent „Egy szikra elég” olyan darabok után érkezett, mint a „Valamit valamiért”, a „Pillangó”, vagy éppen a „Mondd, mitől félsz?”.


4TRESS - SOSE LESZ MÁR
Érezted már, hogy te mindent megtettél, valami mégis végérvényesen elromlott? Hogy már nem lehet megjavítani? Hogy valóban nincs visszaút? Pontosan ezt a hangulatot adja át legújabb, életszagú, sokrétű anyagában 4TRESS.


LOTFI BEGI, BURAI KRISZTIÁN – HÁBORGÓ MÉLYSÉG 4.
Bizonyára kevesen vannak, akik ne ismernék a nyolcszoros platinát bezsebelő „Háborgó mélység 2” számot. Lotfi Begi, valamint Burai Krisztián párosa elhozta a sorozat negyedik, záró epizódját, amelyben Begi deep house-os kellemesen lágy dallama és Burai ikonikus pophangja talál egymásra.

„Begivel egyre többször rájövünk, hogy új kapukat nyitogatunk egymásban és csak kevés százalékát éltük meg annak, amit még közösen elérhetünk! Erre akkor döbbentem rá, amikor megírtuk a „Háborgó mélység 4”-et, amit a felhőtlen szabadságérzés és egy fájdalmas szerelmi történet ihletett” – kezdte Burai. „Furcsa időszak volt akkoriban, amikor a Háborgó mélység 2 született! Nyakunkon volt a covid, kezdődtek a lezárások, én épp a családommal nyaraltam Thaiföldön, amikor Burai felkért a dal átdolgozására, ami végül ott el is készült. Nem bíztuk a véletlenre és most ezt az egészet a fővárosban, Bangkokban zártuk le Krisszel egy igazán kifejező videóklippel!” - tette hozzá Begi.


CSERIHANNA – BÁCSI
Cserihanna eddig publikált szerzeményei kapcsán már kiderült, hogy nem a megszokott szövegekkel, témákkal dolgozik. Újdonságában többek között az idő múlására hívja fel a figyelmet.

„A BÁCSI című számot egész egyszerűen a bácsik iránt érzett töretlen szeretetem és tiszteletem ihlette. Késői gyerek vagyok, és nagyon szeretem az apukámat, aki egy rendkívüli képességekkel rendelkező, intelligens, humoros szuperhős, és észrevettem, hogy ha vele hasonló korú férfiak közelébe kerülök, akkor hamar elérzékenyülök, szinte azonnal úgy érzem: Bácsi ájlávjú! Az idős emberek eszünkbe juttatják a mulandóságot, az ember kiszolgáltatottságát az idővel szemben. Ez olykor nagyon húsbavágó, megható, félelmetes, és az ember szeretné megszavazni a halhatatlanságot a hozzá közel álló személyek számára. Másfelől viszont az idősebb generáció segít, hogy az életre fókuszáljunk. Történeteik iránytűk lehetnek a számunkra, és hiszem, hogy ez fordítva is igaz. Fazakas Lőrinccel olyan klipet szerettünk volna készíteni a dalhoz, amiben ez a kölcsönös szeretet tetten érhető, és amiben kirajzolódik a két generáció egyformaságának és különbözőségének a groteszk és bájos humora. Szerintem ez sikerült, és létrejött a klipben szereplő Janika által sokat hangoztatott „new gangshit”/” – mesélte Hanna.


PRIBELSZKI, HADAS ALFRÉD - MAGASAN A MÉLYBEN
Legutóbb egy hete írtam PRIBELSZKI munkásságáról, aki sorban szállítja április 13-án érkező „HOTBOX” kislemeze darabjait. Míg korábban a Curtis-szel, Alee-val közös számokat ismerhettük meg, most Hadas Alfréd oldalán jelentkezett. Egy biztos, nem kell a szomszédba menniük egy kis melodikus humorért.


BYEALEX, BSW – HAJNALI 2
Ahogy PRIBELSZKI-ről, úgy ByeAlex-ről is egy hete írtam legutoljára, hiszen akkor Marics Peti, valamint Poor Andris oldalán jelentkezett a „Zokni” számmal. Úgy tűnik, Alex most nagy lendülettel vetette bele magát a közreműködések világába, hiszen ezúttal a BSW srácaival alkotott közösen. A „Hajnali 2” alighanem az idei nyár egyik bulihimnusza lesz.

Összeállította: Hatos Niki



 

2023. április 1. 07:39

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA