MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 11. hét megjelenései

Talán lassan kijelenthetjük, hogy végre tényleg itt a tavasz! Hogy ne csak az egyre növekvő D-vitaminból nyerjünk energiát, arról a hazai zenei előadók is gondoskodnak, igen aktívan publikálják friss-ropogós szerzeményeiket. Új anyaggal rukkolt elő többek között a FISH!, az EVERFLASH, vagy éppen ByeAlex is.

ALINKA - SZABAD LEVEGŐ
Takács Nikolas kivételes tehetségéről sokan tudnak, köszönhetően többek között a 2010-es X-Faktoros teljesítményének. Az énekes azóta több nagylemezzel meglepte közönségét, most pedig egy teljesen újonnan bemutatkozó előadónak szerzett dalt Lombos Mártonnal karöltve. A „Szabad levegő” abszolút ellene megy a mai trendeknek, korokon, stílusokon átível, de főleg a briliáns klasszikus, operaéneklés emeli a zenehallgatás élményét. A szám olaszul is megjelenik.

„Az első saját dal hatalmas mérföldkő az életemben. Az még meghatározóbba teszi, hogy egy olyan fantasztikus hangú énekes írta nekem, akinek meghajlok a tehetsége előtt, és akiről emberileg is bárki példát vehetne a mai világban. Azt hiszem csak annyit mondhatok: köszönöm! Bikfalvy Juli először nem akart felvenni, csak meghallgatott, de az énekem meggyőzte, így felvételi nélkül lettem a növendéke. A konzervatórium elvégzése után, tovább folytattam tanulmányaimat és kerestem az utamat. Szerettem volna a könnyebb műfajban is kipróbálni magam, de úgy, hogy a klasszikus képzettségemet is használjam. Sok énektanárnál megfordultam, de Nikolas volt az első, aki azonnal ráérzett arra, hogy mit is szeretnék. A közös munkát követően egy nap hatalmas meglepetés és öröm ért: Nikolas közölte velem, hogy írt nekem egy dalt!” – kezdte Alinka. „Elsődleges számomra, hogy minél több emberhez jusson el a zeném és a gondolatok, érzések, amiket a segítségével szeretnék átadni: a szeretetet és a pozitív életszemlélet fontosságát. Olyan dalt szerettem volna, aminek a mondanivalójával a legtöbben tudnak azonosulni: az életben egyszer fent, egyszer lent vagyunk, de mindig felállunk és keressük a jót, a pozitívumot, a helyes utat. “ – tette hozzá.


1AM, PÁL DÉNES, NAGY BOGI – ELJÁTSZOTTAM
Új dallal jelentkezett Bartalos Jenő és Vékony Zoli rendkívüli produkciója, az 1AM. A páros ezúttal üde, trópusi stílusban gondolkodott, a dal előadására pedig Pál Dénest és Nagy Bogit kérték fel.

„Amikor a szerzőpáros megkeresett engem ezzel a felvétellel, már az első hallgatáskor éreztem, hogy visz magával. Szerintem a jó értelemben vett egyszerűségével és könnyedségével, azonnal dallamtapadást okoz. A szövegnek van mélysége, mégsem drámai a tálalás, elmesél egy történetet, de nem akar oktatni. Könnyed, de az első perctől megragadja a figyelmet” – kezdte Pál Dénes. „Büszke vagyok erre a szövegemre. Többrétegű és akárkivel beszélgetek róla, mindenki mást talál benne magának. Szeretem, hogy kihasználja a magyar nyelv játékosságát, hiszen ugyanaz a szó – „Eljátszottam” - mást jelent, ha azt mondom eljátszottam, hogy szeretlek, eljátszottam a pénzedet vagy eljátszottam egy dalt. Lehet ez egy vallomás, egy bocsánatkérés, egy megbánás. Vagy egy felismerés. De lehet, hogy a szereplők pont, hogy könnyedén veszik az egész köztük lévő viszonyt … és úgy meg egy fricska. Mindannyian szerepeket játszunk, ami lehet tudatos vagy ösztönös. Lehet őszinte vagy hamis. A választ csakis a hallgatóra bízzuk.” – mondta el még Bartalos Jenő.


PRIBELSZKI, ALEE - LEGENDA LESZEK
Április második hetében érkezik PRIBELSZKI öt számot tartalmazó „HOTBOX” című kislemeze. A korongon többek között olyanok társulnak az előadóhoz, mint Hadas Alfréd, Závodi Marci, Curtis. Az EP egyik előfutára is megérkezett, amelyben Alee bizonyít még Pribelszki Norbi mellett.

„Már a kezdetekkor ismertem Alee munkásságát, nagyon tetszett már akkor is, amit csinál. Felajánlottam, ha szüksége lenne stúdiós segítségre, bármikor számíthat rám. A beszélgetésünk után röviddel pedig beválogatták az X-Faktorba, amit meg is nyert. Emiatt is tolódott a közös projekt, de most végre rendesen odapirítunk a közönségnek!” – árulta el az előadó.


FISH! – HUSZONKETTŐ
Eddigi egyik legkeményebb társadalom kritikáját adta ki a FISH, amely hamarosan megjelenő nagylemezükön is hallható lesz. A „Huszonkettő”-ben nyersen odaszólnak a politika szereplőinek, teszik mindezt karcos punk tálalásban. 
"A Pozitív Zárójel című dalának ars poeticája jelenik meg a Huszonkettőben is: maradunk a nem létező középen. Eredetileg januárban akartunk kijönni a dallal, de a zenekaron belüli fennforgás miatt ebből március lett. Ennek ellenére a mondanivaló most is érvényes, és reméljük, hogy az idei év nem lesz olyan borzalmas, mint 2022." – nyilatkozta a frontember, Kovács Krisztián.


BYEALEX, MARICS PETI – ZOKNI
Első hallgatásra azt mondanám, hogy ByeAlex újdonsága, a Marics Petivel, Poor Andrissal előadott „Zokni” tulajdonképpen a Majkával közös, botrányos, egyben igen sokak által kedvelt „U, U, U” folytatása. Alex úgy tűnik a közreműködések idejét éli, hiszen hamarosan T.Danny, valamint a BSW oldalán is előrukkol egy-egy friss számmal. A mostani anyag saját bevallásuk szerint is kissé debil, ugyanakkor kétségtelenül fülbemászó.


B. NAGY RÉKA – MINDENKIÉ
B. Nagy Rékát sokan YouTube-os tartalmai miatt kedvelték meg, de a fiatal lány zenei előadóként is igen aktív. Nemrégiben a „Túlságosan vékony falak„ színdarabban színészként bizonyított, ehhez az előadáshoz pedig új dalt is készített. A „Mindenkié” zenéjét Mórocz Tamás, Somogyvári Dániel, szövegét pedig ugyancsak Mórocz Tamás szerezte, témáját tekintve pedig az előadók ismertséggel kapcsolatos nagy dilemmáit járja körbe.

„Énekesnőként, influenszerként és tartalomkészítőként gyakran azt látjuk, a követőink nem tartják tiszteletben a személyes terünket. Hiába engedünk betekintést a magánszféránkba, életünk egy nagyobb szeletébe, mintha nem lenne elég, amit adunk magunkból és sok kritika ér minket. Állandó zaj vesz körül bennünket, elvárják tőlünk, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk.” – árulta el Réka.


ÉK – TÉRIDŐ
Az ék tipikusan azon zenekarok közé sorolható, akik kompromisszum nélkül alkotnak. A héten megjelent daluk érdekessége az, hogy ezúttal magyarul alkottak, ami 2018-as „Orchard” kislemezükön szereplő „Erdő” című szám óta az első ilyen szerzeményük. A „Téridő” érdekessége még, hogy korábban már megjelent, mégpedig dobosuk, Balasi Ádám szólóanyagán. Nos, ilyen lett a dal új köntöse:


PERPÉTUUM - DÉLIBÁB
A magyar nyelv felé fordult a perpētuum formáció is, hiszen tavasz végén kiadják első magyar kislemezüket. A jazzhop stílusban utazó „Délibáb” valóban képes magával sodorni a hallgatóságot.

„A ’Délibáb’ a szembenézéssel való küzdelemről szól, miközben álmodozunk egy rendezett világról és énről, de a fő kérdés: ha nincs rend körülötted, miért várod, hogy belül mindez meglegyen? Egy olyan lelkiállapotot ír le, amikor már annyira kivagy, hogy jöhet bármi, nem fog felforgatni. Az ’úszós’ hangzásvilág tökéletesen illik ehhez a káoszos nihilhez. Mi is a szabadság? Ebben a szerzeményben csak egy távoli délibáb. A videóklip számomra egy emlékek közti vonatozás a jelen és a valóság fölé. Felbukkannak olyan alakok, akik a múltban meghatározóak voltak számunkra, de ma már teljesen eltűntek. Sokszor gondolkozom ezen a témán én is, nagyon nehéz elengednem fontos pillanatokat és embereket, de ez az élet és a fejlődésünk része.” – kezdte Girincsi Fruzsi, a zenekar énekesnője. „Az egész a túlvilágon játszódik. Először elkap egy sivár hangulat, amikor semmi sem izgalmas, minden ugyanolyan - mint egy sziklás vidék. Aztán bekerülsz a barlangba. Ez egy átmenet, ami reflektál a szövegre: ’szívem kizár, élve eltemet’. A felbukkanó szobrok régi emberek, akik az életed részei voltak valamikor, de már elengedted őket, az arcukat is lassan elfelejted, de mégis az életed és a személyes fejlődésed részei. Olyanok, mint a gombák, élősködnek a lelkedben. A barlangból kiérve kőépületek várnak. Ez már egy szabadabb, konstruktívabb kép, de mégis kaotikus. Majd a csónak elér egy partra, ahol ráesik egy lepedő, és csak akkor derül ki, hogy az üres csónakot végig vezette valaki, csak láthatatlan, mint egy lélek. Tehát az egész egy önismereti utazás, szellemi síkon.” – tette hozzá Dávid.


THE POINTAC - HA MENNI KELL
A 2017-ben alakult The Pontiac számára az első nagy áttörést alighanem az „Az lenne csak szép” számuk hozta el. Új számukhoz érdekes klipet forgattak a Toma Pictures támogatásával, ami egy koncerten játszódik, miközben minden asztalnál más történet kel életre.

„Mindig kihívás végig énekelni koncerteken, de szeretjük ezt a dalt, szeretjük játszani, más a hangvétele és a hangszerelése, mint az eddigieknek, ezzel együtt is azt hiszem, hogy lassan-lassan kihagyhatatlan a repertoárból. Sokféle világot érintenek majd a dalok, az egészen csupasz akusztikus hangzástól a keményebb hangvételűig. Kevesebb dal lesz rajta, mint az előzőn, de nincs hiányérzetünk, azt gondolom, és borzasztóan várom, hogy megmutathassuk!” – árulta el Nagy Barnabás, frontember.


EVERFLASH – ÉDENKERT
A 2000-es évek nu-metál korszaka előtt tiszteleg friss számával az alapvetően modern metált képviselő EVERFLASH. Az „Édenkert” megszületését olyanok segítették, mint Vermes András (egykori Leander Kills), Botlik Matyi (The Grenma, Kies), Kiss Jocó (Nova Prospect).

„A dal arról szól hogy embernek lenni örök küzdelemmel jár, de sosem szabad feladni a reményt, bármilyen nehézség is jön szembe, legyen az járvány, háború, természeti vagy magánéleti katasztrófa. Ha kitartunk, egyszer elérünk a saját Édenkertünkbe, csak túl kell élni az utat.” – mondták el a fiúk.


FREAKIN’ DISCO – SOMETHING
Korábban már megismerhettünk két dalt a hamarosan megjelenő „TOTEM” című Freakin’ Disco nagylemezről. A „Gekko”, illetve a „Face Yourself” után most itt a 18 percnyi techno hangulatot hozó „Something” is.

„Ennél a számnál teljesen szabadjára engedtük a fantáziánkat és nagyon rólunk szól ez a darab. Sokféleképpen, de nagyon a közös, saját hangunkon mesél. Az elejétől a végéig egy nagy játék az egész. Stílusjáték volt az intro megírása, játék volt a stúdióban egy basszusmenetre improvizálni 20 percen keresztül és tulajdonképpen ezt a hozzáállást vittük tovább az utómunkálatokba is , amikor plusz részek kerültek a rögtönzött anyaghoz. Azt hiszem, ezekben is megtartottunk egyfajta fésületlenséget. Persze nagyon komolyan vesszük ezt a játékot. Ez az életünk. Szép hosszú szám. Folyamatosan történik benne valami, minden hallgatásnál új dolgokat fedezni fel benne és mindig váratlanul ér, hogy már vége is ennek a 18 percnek.” - kezdte Szabó Sipos Ágoston. „A szám gerincét egy nagy jamelés adja, amit a SuperSizeban rögzítettünk, és amennyire csak lehetett, meghagytuk az eredeti formájában. A hossza miatt ez nem egy rádióbarát dal, inkább azoknak készült, akik szeretnek belefeledkezni nagyobb zenei ívekbe. Az első percben azt híhetnénk, hogy teljesen megváltozott a zenekar hangzása, de aztán hamar kiderül, hogy minden ok, minden a régi, csak messziről indítottunk.” – tette hozzá Csizmás András. „Ha én meglátom, hogy az a zene, ami elindult, 10 - 20 percig fog tartani, mindig megnyugszom, hátradőlhetek, hogy akkor most egy nagy ívet fogok hallani. Egyre ritkábban adatik meg ez az élmény." – zárta végül Keresztes Gábor.


O’SULLIVAN - LOVE & DEATH
2020 óta szólóban bizonyít O’Sullivan, aki a napokban adta ki indie alt-pop stílusú, komoly témákkal foglalkozó „these are not songs, they are” első nagylemezét. A lemez premierrel egyidőben Vadas Géza rendezésében videóklipet is publikált „Love & Death” szerzeményéhez.

“Nem tudom, hogyan kell úgy szeretetről vagy szomorúságról dalt írni, hogy az valójában nem is létezik. Pont ezt hiányolom a mai popzenében, hogy az emberek állandóan kitalált karakterekről énekelnek. Számomra így kiveszik az egészből a legfontosabb dolog, az őszinteség. Csak akkor láthatjuk egymást olyannak, amilyenek valójában vagyunk, ha megnyílunk, és megmutatjuk sebezhetőségünket. Végső soron mindannyian egyformák vagyunk. Viseld a gyengeségedet úgy, mint egy páncélt!” – kezdte, majd a klipes számra is kitért. „Ez a dal egyszerre szól egy kapcsolat kezdetéről és végéről. A sebezhetőségünkről, amikor megismerünk valaki újat, és átadjuk magunkat az ismeretlennek. Illetve szól a tanulságokról és megbánásról is, amit tovább viszünk magunkkal, amikor az egész véget ér.”

Összeállította: Hatos Niki


2023. március 26. 13:32

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA