MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 51. hét

Több olyan előadó akadt, akit az Ünnepek sem lassítottak le, sőt, pont ebben az időszakban ajándékozták meg közönségüket valami újdonsággal. Így tett a Down For Whatever, a Vad Fruttik, valamint Dzsúdló is.

TORNÓCZKY FERI - SONGS FOR MY FATHER (full album)
2020. októberében 76 esztendősen elhunyt a Kőbányai Zenei Stúdió alapító tanára, Tornóczky Ferenc. Az Artisjus-díjas zenész, zenetanár többek között olyan jazz zenészekkel dolgozott együtt, mint Pege Aladár, Fogarasi János, Jávori Vilmos, Lattmann Béla, vagy éppen Berki Tamás. Az ő emléke előtt tiszteleg egy csodálatos lemez formájában fia, ifjabb Tornóczky Ferenc. A Tornóczky All Access zenekar névadóját édesapja sok mindenre tanította meg élete során, többek között a gitározás fortélyaira. Feri neki köszönhetően már hat-hét évesen gitározott egy bizonyos szinten, első zenekarai során pedig nagy segítséget jelentett, hogy otthon mindig akadt egy hangszer. A 15 dalt tartalmazó "Songs for My Father" korong állandó pontját természetesen Feri jelenti, az alkotótársak között pedig leginkább olyan gitárosok vannak, akiket id. Tornóczky Ferenc tanított. Bizonyít hát a lemezen Bécsy Bence, Dandó Zoltán, Fehér Géza, Gyémánt Bálint, Kormos János, Kékkői Zalán, Lukács Peta, Maróthy Zoltán, Nagy Laci Gitano, Pintér Tibor, Rieger Attila, valamint Szalay Gábor. Az emléklemez munkálataira 2021. tavaszán került sor a Twin Reverb próbatermekben, a hangfelvételt és az utómunkát Lukács Peta készítette, a Music Fashion kiadó által gondozott anyag borítóját Nerpel Nikolettának köszönhetjük.

"Az albumon csak instrumentális dalok szerepelnek, leginkább jazz standardek, amelyek többségében dob, basszusgitár, valamint három gitár hallható. A 'While My Guitar Wheeps'-ben 10 gitárszólót hallhatunk, édesapám 9 egykori növendékétől, valamint Maróthy Zoltántól, aki az egyetlen a lemezen, aki nem tanult tőle. A kezdetektől együtt dolgoztak Kőbányán, ahol kölcsönös tiszteleten alapuló barátság alakult ki köztük. De izgalmas lett a 'Stardust' is, amelyben apa barátja, Esze Jenő egy szál zongorán játszva emlékszik meg róla. A repertoárban akad egy fergeteges Jimi Hendrix, valamint egy George Harrison dal is." - avatott be minket ifjabb Tornóczky Ferenc.


DOWN FOR WHATEVER - MÖGÖTTED ÁLLOK
A nemrégiben megjelent "Mondd el" című harmadik Down For Whatever lemez utolsó számát jelenti a "Mögötted állok" ballada. A dal azt a partnert írja le, akire mindannyian vágyunk, a támaszt, aki képes átvenni a terheinket. A srácok stílusosan az ünnepek előtt rukkoltak elő ezzel az akusztikus, letisztult, szívhez szóló változattal. A videó operatőre Bikali Sándor volt, az utómunkát pedig Császár Róbert végezte.


VAD FRUTTIK - ELVÁLASZT (full album)
Új lemezének megjelenésével egy időben jelentette be tagcseréit a Vad Fruttik. Likó Marci és Gergő mellett a jövőben Dexter (basszusgitár), iamyank (billentyű, elektronika), valamint Tokár Gábor (dob) bizonyít innentől a formációban. De ami ennél is fontosabb az az, hogy az "Elválaszt" lemez minden dala ("Elég, Elválaszt, Ülök és hallgatok, Választ, El, Kegyelem, Harag idején, Legmagasabb magasság fölé, Mi értelme, Ballagsz tovább") elérhető a legnagyobb zenei streaming felületeken.


DZSÚDLÓ - LIVE SESSION 2022
Ízléses kis Live Session anyaggal ajándékozta meg közönségét Dzsúdló. Az előadó olyanokkal muzsikált közösen, mint Schmidt Gergő (gitár), Ádám Donát (dob), Pap Attila (dob), Tóth Eszter, Géczi Teodóra (vonósok). Vokálon Várhegyi Lucas Palmira, Varga Zsófi tette fel az i-re a pontot. A képi megjelenítést Büki Balázs rendezői, valamint Iszák Dániel operatőri tevékenységének köszönhetjük.


TOMI SMITH, BEBE - SLOW ME DOWN
Kovács Tomit szerzőként, gitárosként olyan formációkból, előadók mellől ismerheti a nagyérdemű, mint az Indygo, Keresztes Ildikó, Péter Szabó Szilvia, Pély Barna, vagy éppen Bebe. A 10 éves kora óta gitározó srác nemrégiben szólóban is útnak indult, amelynek első állomásához érkeztünk el a minap. A "Slow me down" dal Tomi Smith  januárban megjelenő nagylemezének címadó előfutára. Az albumon Tamás tradicionális amerikai blues, r&b, rock és country irányban alkot olyanok társaságában, mint Kontor Tamás, Gudics Martin, vagy éppen Fehér Lili.


VASTAG CSABA - KÖSZÖNÖM
Kedves kis szerelmes anyaggal gondolt közönségére Vastag Csaba. Az X-Faktor első győztese a "Köszönöm" esetében Major Eszterrel (szöveg), valamint Csicsák Norberttel (zene) dolgozott együtt, az egyszerűen nagyszerű videóklipet pedig Czoller Bence rendezésének köszönhetjük.


FEDOR KYRA - MINDENT KÖSZÖNÖK
A 13 éves kora óta folyamatosan éneklő, többek között a Kőbányai Zenei Stúdióban Munkácsi Beától is tanult Fedor Kyra az eltelt években hatalmasat megy érzékenyítő, humoros videóival a TikTok-on. Az érzékenyítést dalaival is igyekszik megvalósítani, most például a hála, a köszönetnyilvánítás témáját járta körbe új számával. A "Mindent köszönök" zenéjét és szövegét Kyra álmodta meg, zongorán Kovács Felicián, basszusgitáron pedig Hiegl Gergő támogatta meg, aki nem mellesleg a hangszerelés, mix, master teendőket is ellátta.


THISMUSTBELOVE - ENGEDJ EL
Első nagylemezének címadó dalához készített klipet a ThisMustBeLove (Mogyorósi Tímea - ének, Lakatos Bence - gitár, szintetizátor, Dékány Dániel - gitár, Gerdesits Máté - basszusgitár, Varga Szabolcs – dob). A nyolcvanas évek funky-s zenei stílusában készült "Engedj el" egy bonyolulttá vált kapcsolat lezárását járja körül, amelyhez hasonló hangulatban forgott videoklip is.

„Amikor elkezdtük a forgatást még együtt voltam a barátommal, de a forgatás végére szakítottunk. A dal szövege („Bonyolult lett minden”) jól tükrözi ezt a kapcsolatomat. A klipben a nyolcvanas éveket úgy próbáltuk megjeleníteni, hogy látszódjon, hogy mi ezt csak utánozzuk, nem szeretnénk teljesen autentikusak lenni, és ezáltal nem erőltetett” - mondta el Timi.


CARI - GLAD UR GONE
Bemutatkozó pop-punk singleje első klipjét hozta el az extrém kinézetű Cari. A félig magyar, félig amerikai énekesnő szövegei személyes élményeiből merítenek, januárban például magyarul fog előrukkolni.

“Alapvetően közösen ötleteltünk a rendezővel, abban viszont biztos voltam, hogy elsőre mindenképp imidzsklipet szeretnék kihozni, hogy kicsit jobban bemutathassam magam. A klip látványvilága két részre osztható: a fehér hátteres, direktben kamerába éneklős részekhez főként a 2000-res évek eleji punk klipekből merítettük az inspirációt, a fonalas rész pedig már a szövegre is reflektál. Ezekben a jelenetekben szerettük volna vizuálisan visszaadni azt az érzést, ahogy belegabalyodtam egy mérgező kapcsolatba, és azt, ahogy ebből a végén kiszakadtam.” - mondta el CARI.

Összeállította: Hatos Niki


2022. december 31. 05:26

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA