MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 48. hét

Szerencsére előadóink nem fáradtak el az év utolsó hónapjára sem. A 48. héten újdonsággal rukkolt elő Kollányi Zsuzsi, a The Anahit, a Fatal Error, a Mordái, A Bence kalandjai, de a CLOUD 9+ is.

MORDÁI - ÁLOM ESETT A SZEMEMRE (FULL ALBUM)
Második nagylemezét adta ki a népzenei hagyományokkal, valamint pszichedelikus hangzással dolgozó MORDÁI. Az "Álom esett a szememre" anyagát egy egészen különleges kincsvadászat részvevői hallgathatták meg, de immáron a streaming platformokon is elérhető bárki számára.

“Az egész játék lényege az volt, vajon képesek vagyunk-e a gyorsfogyasztás világában kicsit kimozdítani az embereket, szó szerint és átvitt értelemben is. Szerettünk volna egy párbeszédet indítani: egyrészt kíváncsiak voltunk, még milyen felfedezésre váró helyszíneket dobnak be nekünk, másrészt nagyon érdekelt, milyen élményben részesülnek így a hallgatók. Rengeteg visszajelzést kaptunk mindkettőre, ami nagyon jó érzés.” - mesélte Nóvé Soma.


FATAL ERROR - ÚJRAFESTEM
Tavaly "Művirágok karneválja" címmel duplalemezt publikált a Fatal Error. A srácok most a második korong egyik legszigorúbb hangvételű dalához, a demenciát körbejáró "Újrafestem"-hez forgattak klipet.

„Előfordul, hogy valaki a saját szeretteit sem ismeri fel, majd meghallja a hangjukat, meglátja az arcukat, és előbújnak, bevillannak emlékek. Személyes tapasztalatok alapján íródott meg a dal, és mindenképpen szerettünk volna erre a mondanivalóra klipet forgatni, mert úgy véltük, sokan tudnak majd azonosulni a problémával. A klipben szereplő hölgy Erdős Júlia, aki a zenekar és még nagyon sok muzsikus barátja, ő az a személy, akit sokan ismerhetnek a koncertekről, ugyanis rendszeres látogatója a hazai, főleg rockzenével foglalkozó eseményeknek. A klipet Bikali Sándor rögzítette, Balázs Mihály, a zenekar billentyűse vágta és Mirtse Kori színkezelte. Ők egy ideje teljes összhangban dolgoznak a zenekar képi anyagain. Három helyszínnel próbáltuk meg visszaadni a dal témájának sötétségét. Forgattunk erdőben, egy gyártelepen és egy családi házban. Reméljük, hogy akiket érint ez a történet, azoknak ezzel a dallal tudunk egy kis erőt és kitartást adni, ami nélkülözhetetlen egy ilyen helyzetben.” - árulta el Zsola.


A BENCE KALANDJAI - ÉJSZAKA SÉTÁLNI
Krusovszky Dénes verséből alkotott dalt A Bence kalandjai. A dal az éjszakai üres utcák hangulatát írja le.

„Egyszerű klipet akartunk, egy hangulatot kiragadni. Így hát elindultunk Kővágóörsön éjszaka sétálni. Mire meglett a végső take az egysnittes filmhez, jó néhányszor végig gyalogoltam a Petőfi utcán. A videó ezúttal is családi koprodukció volt: „a felvételt szokás szerint Kleb Zsófi, a feleségem készítette, a sofőr pedig az anyukája volt.” - avatott be Bence.


KERTÉSZ IVÁN - HELLÓ ANGYALOK
Ivánt sokan a TV2 Star Academy tehetségkutatójából ismerhetik, aki új dalának klipforgatásán egy megfázásos betegséget is összeszedett. A "Hello anyalok" az előadó novemberben megjelent második albumán található, amit Hársházi Szabolcs dalszerző-producerrel készített el, a dalszövegeket pedig Kotsy Krisztina jegyzi.

"Furcsa volt húsvétkor a szenteste hangulatába csöppenni, de jó volt a munka, nagyon megszerettem a dalt. A munka több helyszínen zajlott, az egyik egy fűtetlen raktárhelyiség volt. Egy szál ingben igen hűvös volt, egy pár napig ágynak is döntött a meghűlés, de mindettől függetlenül megérte" - nyilatkozta Iván.


THE ANAHIT - TESCO CHIPS
A válsággal alighanem mindenkinek tele a puttonya. Nincsenek ezzel másként az előadók sem, így nem csoda, hogy a popzenét a ritmusos R&B-vel vegyítő  The Anahit csapatát is megihlette. A "Tesco Chips" nem mentes az iróniától, a humoros klipet pedig Hajba András rendezésének köszönhetjük.

“Egyszerűen imádom! Minden hét egy új kihívás, új dalt írni és videókat kitalálni. Brutálisan nehéz, minden héten rengeteg akadályt kell legyőznöm, és folyamatosan kreatív kell maradjak, ami nem mindig egyszerű, de az, hogy ilyen gyakran a semmiből valami újat alkotok, zseniális érzés. Az ötlet teljesen random volt, egyszer csak augusztus végén kitaláltam, hogy csinálok egy ilyet, lássuk mi lesz belőle, erre az első videót lassan fél millióan látták. A Tesco Chips a jelenlegi gazdasági válságról szól. Igyekeztünk egy kicsit bánatunkban nevetni ezen a témán, mert mást nem igazán tehetünk, és így született meg ez a dal. Szerettünk volna ebből egy vagány, slágeres dolgot összerakni, mert a dal refrénje végeredményben arról szól, hogy rocksztárok akarunk lenni, hogy tisztességesen be tudjunk vásárolni.” - mondta el Csányi Rita.


DOPE CALYPSO - KILLDOZER
Az egzisztenciális válság témáját dolgozta el a Dope Calypso. A csapat Szabó Áron rendezésében adta ki igencsak frappáns, eredeti energiákkal rendelkező videóját.


KOLLÁNYI ZSUZSI - ELEGEM VAN
Kollányi Zsuzsiról legutóbb egy giga-közreműködés kapcsán írtunk, amikor olyanokkal alkotott közösen, mint az 1AM, Rácz Gergő, Orsovai Reni, Deniz, vagy éppen Eckü. A "Nem baj" dal hatalmasat ment, ebből vélhetően Zsuzsinak nincs elege. Nagyon sok minden másból viszont igen, ezeket foglalta keretbe "Elegem van" című dalában, amelynek zenéjét Németh Zsolt (Ritmo) álmodta meg, a mix-master teendőket pedig Ferencz Péterrel (Peet) közösen végezték.


MANDOKI SOULMATES, PÁPAI JOCI - IDE TARTOZUNK
Pápai Joci tehetsége kétségtelen, amit legújabb kollabjában is hidegrázósan bizonyít a Mandoki Soulmates oldalán. Az "Ide tartozunk" igazán meghitt eredményt kapott.

„Az Ide tartozunk minden egyes szótagja fontos, hiszen az emberségről szól és arról hogy hova tartozunk: a családról, barátokról, a hazáról, Európáról és az egész nagyvilágról. Hálás vagyok azért, hogy 25 évvel ezelőtt megalkottuk a ’Találkozások’ albumot, és olyan nagy legendákkal fonódhattam össze, mint Somló Tamás, Zorán, Charlie, Cserháti Zsuzsa és Demjén Ferenc. Most pedig csodálatos, fiatal előadóművészeket ismerhettem meg a ’Magyar Képek’ kapcsán: többek között Pápai Jocit, akinek köszönöm az egyedülálló művészi teljesítményét. Amikor először hallottam énekelni, az első gondolatom az volt, hogy ő a magyar Stevie Wonder. Ahogy az ő hangjával kinyíltak ezek a dallamok és szavak, tudtam, hogy az „Ide tartozunk” neki íródott.” - árulta el Leslie Mandoki.


CLOUD 9+ - PROUD OF YOU
Ismét angol nyelven alkotott a rock különböző válfajait a basszusalapú, törtütemes elektronikus zenével ötvöző Cloud9+. Szivák Zsoltiék Budavári Balázs rendezésével, a 235 Production támogatásával hatásos klipet is forgattak az újdonsághoz. Kilóméterben nincs hiány.


MARDOLL - BANG BANG
Nem egy szürke jelenség Catherine Dederick, avagy Mardoll. Az X-Faktor egykori felfedezettje a "Caveman", a "Queen", a "Piece of cake", valamint a "Sorry Mom" után új számmal jelentkezett, amelyet Krajczár Péterrel, valamint Sziklai Mátyással közösen szerzett.  A "Bang Bang"-hez Czoller Bence rendezésében készült sztoris videó.

Összeállította: Hatos Niki


2022. december 11. 05:06

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA