MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 47. hét

Kis elfogultsággal azt mondhatjuk, hogy az év 47. hetét a csajok uralták. Solére, Mayer Fanni, Dallos Bogi ugyanis nem csak új dallal, de egész lemezekkel lepte meg közönségét. De publikálta friss anyagát a Margaret Island, CéAnne, Paulina is.

SOLÉRE - ESŐ
A két éve aktív Solére (Szigeti Zsófi) a héten előrukkolt első nagylemezével, ami az "Ima" címet kapta. Az előadó a korongon olyan témákkal foglalkozik, mint az erős elvágyódás, a vidéki romantika, a nagyvárosi éjszakai élet, a szemérmesség és a szexualitás kettőssége, az Istenkeresés, valamint a bűntudat.

„2022. számomra talán az eddigi legtöbb változást hozó év volt. Felnőttem és rájöttem, hogy ez nem baj, kerestem az identitásom mindenben, a gyökereimben, kapcsolataimban és a hitemben is. Nehezen élek meg nagy kitárulkozásokat, így amikor ezt a lemezt kiadtam a kezeim közül, a félelemtől megint összeomlott bennem minden mondván: most már tudni fogják, most már mindegy, kint van. A legnagyobb életigenlőként találtam rá a békére a halállal kapcsolatban. Sokat boncolgatom ezt a témát magamban, hihetetlen, hogy egyszer vége annak, ami van, és ugrunk az ismeretlenbe. Biztonságérzettel tölt el az élet körforgásának ilyen irányból való megközelítése. A lemez dramaturgiája egy önreflektív gerincre épül, aminek a nyaki csigolyáit a Szirén című dalra érem el. Ezt az épülést megszakítja néhány olyan dal, ami talán könnyít a szövegvilágon és a (hiába kerülgetjük) sötétebb gondolataimon. Remélem mindenki talál magának olyan darabot erről az anyagról, ami segít neki akár kiszakadni, vagy épp visszatalálni, megnyugtatja vagy felzaklatja, de mindenképp kivált valamit. Köszönöm a bizalmat!” – mondta el Solére. Zsófi az "Eső" című dalhoz klipet is készített, Pham Quan, whyte_kat és a Wavy Budapestes srácok segítségével.


MARGARET ISLAND - SZESZÉLYES
A "Szeszélyes" című dal a legnagyobb Margaret Island rajongók számára nem ismeretlen, hiszen a banda már nyár óta játssza koncertjein. A számhoz immáron klip is forgott Miki357 rendezésével, így az eklektikus videóban akad minden: oroszlánüvöltés, kiskocsma, barna medve, de focimeccs is.

“Örülök, hogy csináltunk egy olyan dalt, amiben nem vesszük magunkat túl komolyan. Viszonylag régen, még a fonyódi karanténunk alatt született a dal egy esős napon, amikor már kellően régóta éltünk összezárva. Eljött az a pont, amikor nem volt kedvünk a fegyelmezett munkához, egyszerűen elkezdtünk zenélgetni, lelazultunk és formabontó módon gördült ki belőlünk a dal. Később Szepesi Matyival ötleteltünk a szövegen, Toldi Miki producerünkkel pedig rögzítettük az anyagot. A kedvenc részem a felvétel során az volt, amikor Fonyódon a fenti szobában együtt üvöltöttük fel az utolsó refrén nanázós, kiabálós részét. Új hangszereket, hangszíneket is használtunk, az introban Viki klarinétozik, én nylon húros gitárom játszom a kíséretet, a kocsmahangulatot pedig a cimbalommal próbáltuk belecsempészni a dalba.” - kezdte Füstös Bálint. “Ezt a hangulatot tükrözi valahol a dalhoz forgatott klip is. Imádom a trash, számomra kifejezetten üdítő volt ez a forgatás a pálinkázással, kiskocsmákkal, folyamatos improvizálással. Semmit nem terveztünk el előre, nekiindultunk a rendezőnkkel, Miki357-el és egy kis kézikamerával, és felvettük, amit épp jónak láttunk. Ebbe belefért az állatkert, a kocsin éneklés vagy épp a mosdóban táncolás is.” - tette hozzá Viki.


DALLOS BOGI - VAN TOVÁBB
Öt év után új nagylemezzel lépett elő Dallos Bogi. A fiatal énekesnő olyan témákkal foglalkozott az alkotás során, mint a költözés, a házasság, a siker, a  sikertelenség, a szorongás, vagy éppen a magabiztosság. Az albummal egy időben klipet is kiadott Bogi, amelyet Czoller Bence rendezett.

„Nagyon szeretek album koncepcióban gondolkodni, mert így visszanézve sokkal inkább látom a korszakaimat, fejlődést A lemez munkafolyamatait 2021 januárjában kezdtük Wagner Emil szerzőtársammal és 2022 novemberében fejeztük be. A fő inspiráció az volt, hogy történeteket meséljek el, kompromisszumok nélkül. 25 éves vagyok. Sokszor bizonytalan, sokszor magabiztos, sokszor boldog, sokszor szomorú, sokszor sikeres, sokszor sikertelen. Egy érzelmi labirintus vagyok, de haladok az úton, hogy kibogozzam. A célom ezzel a lemezzel, hogy feldolgozzam az életem eseményeit, érzéseit, és ha a hallgatóim is esetleg hasonlókon mennek keresztül, akkor nekik is segítsek a feldolgozásban. A Van tovább című dal érdekessége, hogy majdnem lehagytuk a lemezről, de végül Kosztyu Jani annyira ráérzett a hangszerelésére, mi pedig a szövegre, hogy az egyik kedvencem lett. A kilátástalannak tűnő helyzetekről, érzelmi manipulációról szól. A múlt sebei nem múlnak el nyomtalanul, de hinnünk kell magunkban, hogy újra írhatjuk a történetünket. Senkinek, semminek nem engedhetjük, hogy uralkodjon a tetteink, érzelmeink felett. Ebben a klipben úgy érzem, hogy a közönség 10 év után egy teljesen más arcomat, hangomat ismerheti meg” – árulta el Bogi.


PAULINA - JAJDOGÁLNI FOGSZ
Paulinának nem kell egy kis pezsgésért a szomszédba menni. "Jajdogálni fogsz" új dalában könnyed humorral mesél a sokszor pofátlan emberi játszmákról.

„Egy exem kérte ki a véleményemet a jelenlegi kapcsolatáról, ami azért volt komikus számomra, mert korábban kifejezetten negatív véleménye volt a lányról. Megkérdezték mit szólok hozzá; hát írtam egy dalt a véleményemről. Természetesen senkit nem szeretnék megbántani, és semmilyen személyeskedés nincs ebben, csak egy kis művészi túlzással reagáltam a helyzet nyakatekertségére.” – mesélte az énekesnő, dalszerző.


MAYER FANNI - WATER IN MY EYES
Mayer Fanni 11 éves kora óta ír verseket, amelyek az idő folyamán dalokká formálódtak, most megjelent első nagylemezén pedig minden korábbinál mélyebbre ásott. A zenei anyag érdekessége, hogy minden dalban megjelenik a víz, hol tenger, hol könny, hol eső formájában. Producerként Doór Mátyás (DOÓR) segítette a lányt.

„Hajlamos vagyok a fájdalmaimat elbagatellizálni, hogy hát nem sírok, ez csak víz a szememben… biztos sokan érzünk, éreztünk már így. A legnehezebb és a legfontosabb dal számomra a lemezről, az hiszem a Tegnap volt, ami apukámnak íródott. Végre sikerült megfogalmaznom az érzéseimet vele kapcsolatban és azt, hogy bármi volt és bármi lesz, a túloldalon majd találkozunk, ahol mindent megbeszélünk majd, ahol megérkezik a feloldozás. Komplex és nagyon nehéz kapcsolat ez, nem is igazán tudtam még dalba önteni magyarul, mindaddig, amíg össze nem ültünk egy este Vavra Bencével, akivel elkezdtük írni a dalt, egy hosszú beszélgetés után. Aztán Radó Édennel folytattuk és bontottuk ki a témát. Aztán felénekeltem a stúdióban és másnap kaptam a hírt, hogy apu elment…”


PANDORA PROJEKT - FOMO
Ugyancsak jövőre tervezi első lemezének megjelenését a bő egy éve felbukkant Pandora Projekt. A duó azóta több fesztivált is megjárt, és egyre nagyobb közönség szívét hódítják meg.

„A  dal egy belső önmarcangolásból való megnyugvásra találás. A címe: fomo (fear of missing out ), azaz a kimaradástól való félelem. Nagyon sok fiatal küzd a nemet mondással, és a saját határainak tiszteletben tartásával.  Nekünk is nagyon sok fejfájást okozott ez. Szimbolikus, hogy ez a dal is nagyon nehezen nyerte el a végleges formáját. A fomo egyben az elmúlt egy évünkről szól, amely során rengeteg élményben volt részünk. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen rövid idő alatt idáig eljutottunk. Ugyanakkor előfordult, hogy nyomasztó volt az a törekvésünk, hogy mindig, mindenhol jelen legyünk. Ma már elengedtük ezt, és bátran otthon merünk maradni, ha valami már nem fér bele az életritmusunkba.” – avatott be minket a Fomo történetébe Dorci.


CÉANNE - FOOLING ME
2023-ban sem unatkozunk, hiszen csatlakozik a nagylemezekben gondolkodók táborához CéAnne is. Ennek az albumnak az egyik előfutárát szállította le a Hősök énekesnője, aki saját útján R&B-neo-soul irányban alkot. A "Fooling Me" egy átvert, csalódott nő érzelmeit, gondolatait, belső tusáját festi le. A dal megalkotása alatt producerként Ádám Péter, a videó során pedig Járosi Róbert (jocko photo & video) segítette az énekesnőt.


FREAKIN' DISCO - FACE YOURSELF
Jövőre érkezik "TOTEM" című lemezével a Freakin’Disco. Ennek az előfutárát jelenti a héten publikált "Face Yourself", amit a Grammy díjas Steve Dub producerelt. A dalhoz
Hajdu Szabolcs rendezett videót.

"A SongLab-re küldtük be ennek a számnak a demóját, ahol négy híres producer választott ki 1-2 dalt, amiben szívesen közreműködne. Steve Dub a mi dalunkat választotta. Így kezdődött el vele a közös munka. Először még a stúdiózás előtt tett javaslatokat, amitől jobban kirajzolódott a zenében az élő zenekari hangzás. Aztán amikor már sokkal jobban összeállt a szám a mi oldalunkról, elküldtük neki, hogy dolgozza meg. Bíztattuk, hogy nyugodtan nyúljon bele kreatívan. Sokáig dolgozott ő is rajta, volt ideje érni a számnak. A végén közösen csiszolgattuk, simítgattuk, mire a végleges állapotát elnyerte ez a zene. A szerkezeten és a hangzáson dobott igazán nagyot az ő munkája. Hajdu Szabival először egy színházi előadás kapcsán találkoztunk (Pass Andrea: Eltűnő Ingerek). Aztán mi csináltuk a Békeidő című filmjének a zenéjét és ott merült fel, hogy készítene nekünk klipet. Ez most végre összejött. Az ötlet, a koncepció mind Szabié, rábíztuk magunkat az ő kreativitására és ahol tudtuk, segítettük a munkáját. Nagyon hálásak vagyunk neki és annak a rengeteg embernek, aki ezen az anyagon dolgozott.” - mesélte Keresztes Gábor.


DÁNIELFY - MIÉRT VAGY SZÉP NEKEM
Új arculattal dolgozik tovább Dánielfy Gergő. Az előadó "Miért vagy szép nekem" dalát sokan ismerhetik, hiszen több részletet is megosztott már közösségi felületein. Most végre itt a teljes szám.

„Ennek a dalnak a létrehozása, egy számomra nagyon nehéz folyamat volt. Az időszak, amiben írtam szöges ellentéte az energiának, amit ez a dal képvisel. Időközben rájöttem, ez a fajta életérzés és üzenet az, amivel dolgoznom kellene, és a zenekarral egyetértve döntöttünk az arculatváltás mellett. Azt gondolom, hogy mindig van hova fejlődnünk, de az út, amin együtt haladunk, most tart valós célja felé. A videoklip forgatásának napja mindenkinek egy izgalmas, de kihívásokkal teli, hosszú nap volt. Négy helyszínen, 30 ember együttes megmozdulásának köszönhető, hogy sikeresen zártuk a forgatást. Bár a címe nem erre következtet, de a dal koncepciójának középpontjában nem csak a szerelem áll. A barátságok, szakmai együttműködések mind olyan kapcsolódások, melyek biztosítanak arról, hogy a világban ezt az üzenetet kell közvetíteni most mindenki felé.” – mondta el Gergő.


SUGARLOAF, LOTFI BEGI - SOLATIDO
Lotfi Begi idén sem aprózta el munkáit, karrierjét, számtalan együttműködés után most a Sugarloaf oldalán tűnt fel.

„A szó-la-ti-dó szolmizációt Kodály Zoltán országában mindenki ismeri generációkon átívelve. Ez a dal szerintünk egy pozitív energiabomba, azonnali dallamtapadást okoz a zene és a szöveg egyaránt.” – kezdte Tóth Szabi. „A „Solatido” nemzetközi koprodukcióban készült, a magyar szerzők mellett egy norvég srác, Joakim With Steen is velünk dolgozott. Őt az Artisjus Songwriting Camp-jén ismerkedtünk meg" – tette hozzá Begi.


THE SIGN - SOK PÉNZ
Friss-ropogós anyagában a karácsonyi vásárlási láz és a Black Friday kellős közepén mesél a pénzközpontú igazságról a miskolci The Sign.

„Manapság sokat hallani, hogy anyagias világban élünk. Én azt látom, hogy szinte semmi sem maradt körülöttünk, amit ne pénzben mérnénk. Egyre több az érdek és egyre kevesebb a szeretetkapcsolat. Különösen vonatkozik ez a dal a most induló Black Friday-re és ünnepi előkészületekre. Ilyenkor még fontosabb, hogy az emberi kapcsolódást és a törődést tartsuk szem előtt, ahelyett, hogy a forintban mérhető, gyorsan elavuló vagy elévülő tömegtermékeket hajszoljuk.” A szókimondó, sallangoktól mentes kiadványhoz egy jól hasonuló klipet készített az együttes. „Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje visszamenni a gyökereinkhez, ami a mi esetünkben egy garázs, ugyanis Miskolcon egy garázsban kezdtünk együtt zenélni 2012-ben.” - árulta el Czinke Máté.

Összeállította: Hatos Niki


2022. december 4. 05:43

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA