MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 46. hét

Erőtlenség, zuhanás, szorongás, társadalomkritika, környezetvédelem. Ezek a témák álltak az év 46. hetében megjelent izgalmas zenei anyagok középpontjában.

DÁNIELFY - MIÉRT VAGY SZÉP NEKEM
Már a megjelenését megelőzően népszerűvé vált Dánielfy Gergő új száma, a "Miért vagy szép nekem". Az új arculattal előrukkoló énekes közösségi oldalain ugyanis már korábban is osztott meg részleteket a dalból.

„Ennek a dalnak a létrehozása, egy számomra nagyon nehéz folyamat volt. Az időszak, amiben írtam szöges ellentéte az energiának, amit ez a dal képvisel. Időközben rájöttem, ez a fajta életérzés és üzenet az, amivel dolgoznom kellene, és a zenekarral egyetértve döntöttünk az arculatváltás mellett. Azt gondolom, hogy mindig van hova fejlődnünk, de az út, amin együtt haladunk, most tart valós célja felé. A videoklip forgatásának napja mindenkinek egy izgalmas, de kihívásokkal teli, hosszú nap volt. Négy helyszínen, 30 ember együttes megmozdulásának köszönhető, hogy sikeresen zártuk a forgatást. Bár a címe nem erre következtet, de a dal koncepciójának középpontjában nem csak a szerelem áll. A barátságok, szakmai együttműködések mind olyan kapcsolódások, melyek biztosítanak arról, hogy a világban ezt az üzenetet kell közvetíteni most mindenki felé.” – árulta el Gergő.


HEAVY BRAINS - LENT VÁRLAK
Az alternatív pop-rock vonalon mozgó, friss Öröm a Zene-fődíjas  Heavy Brains szerint a zuhanást élvezni kell. Erről szól legalábbis újdonságuk, amihez az OnPoint Films készített klipet.

"A dal gondolati magját képző „Lent várlak” a többi szövegünkhöz hasonlóan viszonylag szabadon értelmezhető. Azonban a zene hangulatában, illetve kontextusában egyfajta megkönnyebbülés: a „zuhanás”-tól nem félnünk kell, hanem élvezni amíg tart, szembenézni magunkkal és elengedni kicsit a dolgokat, hagyni, hogy minden magától alakuljon." - mondta el Timbusz Bence. "Nem kötöttünk kompromisszumokat, minden ötlet benne van, amit akartunk és mégis egészként hat a dal. Pontosan annyi került bele, amennyi kell. A két és fél percével eddig a legrövidebb de egyben „legmegőrülősebb” zenénk, hiszen benne van az összes átbulizott éjszaka lelke. Nagyon hálásak vagyunk Beke Istvánnak, aki producerkedett és végigkísérte a dal finalizálását, valamint a SuperSize Recording stúdiónak. Az egész felvétel jó hangulatban telt el, szabadon áramoltak a kreatív energiák és érződik a dalon, hogy hatalmas élmény volt a rögzítése is." – tette hozzá Dávid Balázs.


THE CARBONFOOLS - STOP FOR A MOMENT
A Carbonfools gőzerővel készül évvégi (12.17.) bulijára, ahol új dalokkal várják a közönséget. Hogy a rajongók addig se unatkozzanak, a héten publikálták "Stop for a moment" számukat.

„Az utóbbi időben bevallom kicsit elsodortak minket a mindennapok. A koncertek minden esetben adnak egy-egy energiafröccsöt, a hétköznapokban viszont könnyen „beleszorong” az ember. Ez persze mindenkivel előfordul és ilyenkor meg kell rázni magad és megpróbálni észre venni azokat a pozitívumokat, amelyek egyébként ott vannak és körülvesznek: a család, a zenekar, a barátok satöbbi… De ez kezd egy kicsit egy gejl motivációs beszédre hasonlítani, úgyhogy abba is hagyom, szerintem mindenki pontosan érti, miről van szó. A dal szövegében egyébként is összefoglaltuk, hogy ilyenkor kell egy kis Lalala…” – mondta el Fóris-Ferenczi Gábor. „Sok klipünk volt már, amit profi stábbal készítettünk, de a legtöbb esetben ők is régi haverok voltak, most azonban úgymond csak magunkkal dolgoztunk. Átbeszéltük közösen az alapkoncepciót és irány a homokbánya. Gábor és felesége, Kinga intézték a rendezést, a vágást, az utómunkát, és persze mindenkinek besegítettek kicsit a barátai és családtagjai ebben-abban. Én kifejezetten szeretek így dolgozni, úgyhogy most különösen szeretem ezt a klipet” – mesélte még Titusz.


LONGSTORYSHORT! - nem nem nem
A nemrégiben az X-Faktort is megjárt LongStoryShort! tagjai az utóbbi fél évben teljesen lecserélődtek Marschall György  körül. Új dalukkal a korábbiaknál poposabb irányba indultak el a srácok.

„Úgy érzem sikeresen megújultunk, sikerült úgy modernizálni a stílusunkat, hogy közben nem vesztettük el azt, amitől eddig a LongStoryShort! az volt, ami. Az X-Faktor táborban Mucsi Balázs jellemezte úgy a stílusunkat, hogy Walt Disney Core. Rettenetesen tetszik ez a kifejezés, mert vicces, abszurd és tökéletesen leír bennünket. A Nem nem nem lírai énje belül harcol és lázad, mert most szembesült azzal, hogy az őszinte, varázslatszerű szerelem, amit megszokhatott kiskorában a Disney-filmekben és amire vágyik, nem teljesen úgy van a való életben. Képileg a modern tini sorozatok világát próbáltuk megragadni a túlzó színekkel és ruhákkal, mintha a Netflixről szökött volna meg. Ennek a klipnek egyébként lesz egy előzmény videója is egy másik dallal, így a kettő sztori kicsit összefonódik majd, olyan lesz, mint egy sorozat.” –  nyilatkozta Marschall György.


MANDOKI SOULMATES, MEZŐ MISI - ÚJ A SZÉL
Hogy mennyire fontos a környezetünk, annak védelme, arról egyre több előadó ír dalt. Így tett nemrégiben a zenei megalkuvást nem ismerő Leslie Mandoki is, aki újdonságát egy közreműködővel együtt alkotta meg. Az "Új a szél"-ben Mező Misi bizonyít még.


MOLNÁR TAMÁS, MAJKA - AZT BESZÉLIK A VÁROSBAN
Megjelenését követően egy napon belül a YouTube legfelkapottabb száma lett Molnár Tamás (AFC, JETLAG), valamint Majka közöse, az "Azt beszélik a városban". A páros igen masszívan kritizálta meg a társadalmat, a rendszert, amivel sokak tiszteletét vívták ki maguknak.

Összeállította: Hatos Niki


2022. november 27. 06:28

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA