MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 45. hét

Alter-pop, garázs-rock, hip-hop. Szinte minden érkezett az év 45. hetében, ami a fülnek, szívnek ingere lehet.

LUCA, DZSÚDLÓ - SAJNÁLOM
Luca igazi színfoltja a fiatal pop szcénának, akit semmi nem visz el, csak az őszinteség. “Sajnálom”-on Dzsúdlóval közösen dolgozott, akik a hanyagság, valamint az egymásra figyelés hiányának témáit járták körbe.

„Unom azokat a videókat, amelyek semmiről nem szólnak. Kétszer még megnézem, hogy kavargatod a kávédat, de köszönöm többször nem.. Olyan témákról, eseményekről tudok csak dalt írni, amelyek kiváltottak belőlem valamilyen érzést. Egyelőre ezek nem túl vidám témák, de valahogy a fájdalmasabb történések inspirálóbbak, ezekről szeretek írni, énekelni, és ilyen dalokat szeretek hallgatni is. Majd, ha történik valami vidám dolog, megírom azt is. Arról, hogy milyen érzés az, amikor utólag jut eszünkbe, hogy mennyi mindent nem mondtunk el annak, akit szeretünk. Amikor már nincs velünk, amikor már késő, akkor emésztenek fel ezek a gondolatok, hogy bárcsak elmondhattam volna. A következő lépés az elengedés lehetne. Számomra ugyanakkor vannak olyan emberi kapcsolatok, olyan érzések, amiket nem tudok elengedni, de lehet, hogy nem is kell.” - árulta el Luca.


THE TROUSERS - ANIMAL GUN (full album)
Szerdán közel három évnyi érlelés után megjelent a The Trousers “Animal Gun” című, hatodik nagylemeze. A klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó zenekar a Music Fashion kiadó által gondozott korongon 10 dalt ad át közönségének. Az anyagról három darabot már ismerhet a nagyérdemű (“Bag of bones”, “My Kind of business”, “Hope dies last”), a lemezen a zenekar tagjain (Kőváry Zoltán – ének, gitár; Locke Péter – gitár; Lázár András – basszusgitár, Gulyás Antal Samu – dob) kívül vendégszerepel Csányi Rita énekes (The Anahit) és Derecskei Zsolt (The Bits) billentyűs is. A felvételeket Kőváry Zoliék a csapat korábbi dobosával, CS. Szabó Zoltánnal készítették a budapesti Artist Factoryban, a munkálatok pedig már 2019 végén elkezdődtek. A zenei anyagon hallható dalok legjava a frontember, Kőváry Zoltán szerzeménye, két számban pedig a nyáron elhunyt bátyja, Kőváry Péter (Neo, Peter Kovary & the Royal Rebels, Stoned) volt a szerzőtársa.

MEGTEKINTÉS ITT!


CARAMEL - ÚJRA
Ismét a ‘80-as, ‘90-es évekig repülhetünk vissza Caramellel. Az énekes persze modern fűszerekkel tálalta az “Újra”-t, ami a hamarosan megjelenő nagylemeze címadó darabja.

„A legbelsőbb érzéseimről éneklek. Ki akartam fejezni mindazt, amit az elmúlt években éreztem: azt, hogyan lehet visszatérni és újjászületni az elveszettség után. Ez a videó volt annyira letisztult és egyszerű, hogy a nézőt engedi teljesen a zenére koncentrálni.  Hajnalban kezdtük a forgatást, és van benne egy olyan jelenet, amikor a Duna vizén fekszem. A fagyos hideg ellenére tényleg bementem a vízbe: ezzel a lebegéssel is az elveszettség érzését akartuk kifejezni. Másnap máris éreztem a ’bátorságom’ eredményét: tüdőgyulladást kaptam. Két hét ágynyugalmat írt elő az orvos. Azt kell mondanom, hogy ennek ellenére is megérte, mert sikerült megjeleníteni a dal hangulatát. Kétszer az eső is elkezdett ömleni, amiért le kellett állítani a forgatást, csak az sajnáltam, hogy az esőcseppeket nem tudtuk felvenni, mert féltettük a technikát.” – mondta Caramel a dal, a klip kapcsán.


AZORKA - ESTIMESE
Az alter-popban mozgó aZorka (Lackfi Dorottya) nem csak hangjával, de zseniális irodalmi szövegeivel is hódít. Új dalával, az “Estimese”-vel önmegerősítő gondolatokat továbbít hallgatói felé.

„A részegség hétköznapi értelmén kívül ez a felvétel egy másik jelentéssel is bővült. Az alaphelyzet egy buli utáni hazaérkezés volt, amiről aztán asszociáltam egy személyesebb témára. Generációs dolognak érzem a jövőre vonatkozó szorongást, depresszív gondolatokat, ezért tartottam fontosnak, hogy ennek az ellentétét is megörökítsem, amikor egy időre sikerül élvezni a jelen pillanatot. A videó különlegessége, hogy Szombathy Andris több spontán jelenetet is benne hagyott a végleges verzióban, mert azt éreztük, ez a fajta őszinteség nagyon jót tesz az összképnek. Hosszúra nyúlt a forgatás, a fáradtságtól rengeteg röhögőgörcs tört ránk a vége felé.” – mesélte aZorka.


RICHARD ZALAI - BACK TO BASICS
Január hatodikán jelenik meg a dermesztő, atmoszférikus hangulatokkal dolgozó Zalai Richard második kislemeze (“Deeper in The Sea”), amelynek felvezetését a héten szállította le. A Back to Basics a La Boum fesztiválon született meg, amikor Richard zenélt, Oláh Anna művész pedig lefestette mindazt, amit a zene hallgatása során érzett.

„A dal akkor és ott született élőben, az Annával közös koncerten. Nem voltak megírva a részek, csak annyi, hogy kb. honnan, hova szeretnék eljutni hangulatban és dinamikában az egy óra alatt. Szerettem volna egy viszonylag nyugodt alapállapotból eljutni egy emelkedett, dinamikus szakaszhoz, ami aztán ismét nyugvópontra ér. A Back to Basics ennek a fellépésnek egy szelete” – nyilatkozta Richard.


LIL G - TIÉD VAGYOK
Megosztó blokkhoz érkezik a heti Klip-és dalszemlénk. Lil G tipikusan az a karakter, aki mindenkiből kivált valamit, senki sem semleges irányába. Az előadó az elmúlt időszakban olyan dalokkal jött elő, mint az “Emlék”, az “Elvesztek mindent”, a “Nem kellesz”, az “Álom”, vagy éppen a “Mondtam”. A héten megjelent “Tiéd vagyok” szerzeménye során olyanok támogatták őt a munkában, mint LehoLegacy (felvétel, mix, master), Shiduro (beat), vagy éppen Matuz Ádám (klip).


TÓTH ANDI, YOUNG FLY - NEKEM ELÉG
Tóth Andi az elmúlt időszakban rengeteg hideget-meleget kap, pedig véleményem szerint ő csak egy útját, helyét kereső, elképesztő tehetség. Szerencsére pályája során egyre többen szegődnek mellé, legutóbb például Young Fly. A “Nekem elég” szövegét Pitta-val közösen álmodták meg, a hangszerelés, mix, master teendőkért Somogyvári Dani, a klip rendező, operatőr, vágó munkálataiért pedig Rádli Bence felelt.

Összeállította: Hatos Niki


2022. november 19. 07:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA