MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 42. hét

Zeneileg igazi stíluskavalkádban fürdött az év 42. hete. Új anyaggal jelentkezett a Tornóczky All Access, a Hősök, a Felleng, Molnár Tamás, de bemutatkozott Schmrk, Kiss Kevin is. Sőt, egy giga kollabot is kaptunk, amelyben olyanok álltak össze, mint Orsovai Reni, Kollányi Zsuzsi, Eckü, DENIZ, valamint Rácz Gergő.

TORNÓCZKY ALL ACCESS – FLASH IN THE PAN
Több mint 25 sikeres szakmai év után új fejezethez érkezett el Tornóczky Ferenc pályafutása. A Kőbányai Zenei Stúdió igazgató helyettese megalapította saját zenekarát, amelyben olyan kiválóságok bizonyítanak, mint Nagy Ricsi (ének), Temesi Berci (basszusgitár), vagy éppen Zombori Atus (dob). A csapat nyáron mutatkozott be hivatalosan, egy ideje pedig YouTube csatornájukon hetente jönnek elő egy-egy videóval. Legutóbb STEVE LUKATHER "Flash In The Pan" anyagát gondolták újra, mégpedig világszínvonalúan. Kell egy kis energia? Hát Feriéktől megkapod!


SCHMRK – MÁGLYA
Újabb self-made projekt jelentkezett a héten. Schmrk (Schauta Márk) ugyanis maga pakolta össze a beatet, a szöveget, a zene mix-masterjét, de még a „Máglya”-hoz fogatott klipet is ő vette fel, vágta, fényelte. Az előadó ugyan most mutatkozik be igazán, de az undergound zenék kedvelői már ismerhetik őt, hiszen korában együtt dolgozott olyan produkciókkal, mint Lunar vagy 9393. A „Máglya” Schmrk hamarosan megjelenő „Hazafelé” albuma egyik előfutára.

"Ez a szám az olyan barátaimnak íródott, akik hajlamosak az alkoholba vagy a drogokba fojtani a bánatukat, ami alapvetően generációs probléma szerintem...Szinte biztos vagyok benne hogy a legtöbben ismerünk olyan embert vagy embereket, akik rendkívül tehetségesek valamiben, de küzdenek a saját démonjaikkal, és sokszor a könnyebbik utat választva az alkoholban vagy más tudatmódosító szerekben keresik a kiutat. Ezzel a dallal szeretnék nekik üzenni, hogy nincsenek egyedül, de ez nem az az út, ami bárhova is vezet, ez egy sötét alagút. Legyetek erősek, és tartsatok ki!" – mondta el Schmrk.


DESH – MALIBU
A sokszor nyers, ugyanakkor rendkívül szórakoztató figurát jelentő Desh-t sokan ismerik már Azahriah oldaláról. Nekik okozhatott örömet ezen a héten, hiszen megjelent első szólólemeze. A „DESHPERADO”-n kapunk féktelen nyelvi asszociációkat, de Azahriah is feltűnik rajta. A korong egyik dala, a „Malibu” friss-ropogós klipet kapott, amit Vitó Zsombor rendezett.


FELLENG – LÁNG
A 2020-ban alakult Felleng tagjai nem csak az életben, de pop-punk, pop-rock zenéikben is igyekeznek megtalálni a különféle problémák megoldását. Megjelent legújabb kislemezük „Hajnal” címmel, amelyről három dalt már ismerhetett a nagyérdemű, most pedig itt a „Láng”, amelyhez a Mazsó Animation készített videót. 


1AM, RÁCZ GERGŐ, ORSOVAI RENI, DENIZ, ECKÜ, KOLLÁNYI ZSUZSI – NEM BAJ
Bartalos Jenő és Vékony Zoli nagy sikerrel alkotnak közösen, ez adta hát saját formációjuk, az 1AM ötletét. A srácok most egy giga kollabot pakoltak össze, amelyben olyanok bizonyítanak, mint Orsovai Reni, Kollányi Zsuzsi, Eckü, DENIZ, valamint Rácz Gergő. A „Nem baj” egy igazán kedves dal, amely sokak nehéz napjain adhat erőt, lendületet. A számhoz Leho álmodta meg a klipet.

„Ez egy pozitív zene, jó kis dallammal, tempóval, így azonnal igent mondtam a felkérésre. Ami számomra hatalmas pluszt adott, hogy olyan előadókat választott Jenő és Zoli, akiket nagyon szeretek vagy akikkel mindig is szerettem volna együtt dolgozni. Amikor megkaptam a szöveget, épp kiestem egy tv műsorból és nagyon szomorú voltam emiatt, a dal pedig pont ehhez a szituációhoz illett.” – mondta el Orsovai Reni. „Bartalos Jenővel ez már a második együttműködésünk. Az alkotás során könnyen be tudtam csatlakozni a gondolataimmal, hogyan is működök én, amikor valami negatív ér és próbálok felülkerekedni rajta. Orsovai Renivel és Denizzel régóta tart a munkakapcsolat, Kollányi Zsuzsival terveztünk már közös zeneszámokat, annak pedig nagyon örülök, hogy Ecküt személyesen is megismerhettem ebből az apropóból.” – tette hozzá Bartalos Jenő. „Imádom, hogy végre ezekkel a csodás, tehetséges srácokkal dolgozhattam, már régóta szerettem volna dalt készíteni Gerivel, Denizzel és Ecküvel is. Reni pedig a bónusz, a meggy a tejszínhabon, két nagyon különböző karakterű csaj vagyunk és szerintem ez jól áll a dalnak!” – csatlakozott Kollányi Zsuzsi.


MOLNÁR TAMÁS – ÍGY VAGY TÖKÉLETES
Molnár Tamás tipikusan az a szerző, akinek témái széles skálán mozognak. Ezúttal egy szerelmes balladával rukkolt elő, amely minden bizonnyal elsősorban menyasszonyának, Cinthya Dictatornak íródott. Annak a Cinthyanak, aki az „Így vagy tökéletes” (zene: Kovács Gergely, Balázs Ádám, hangszerelés: Heincz Gábor, mix, master: Somogyvári Dániel) sikeréhez nem csak ihletként, de operatőrként is hozzájárult (vágás: Nagy Botond).


HŐSÖK – FÁKKJÚ
Minden sora igaz a Hősök legújabb számának, a rendkívül kedves címet kapó „Fákkjú”-nak. A dal a jelenlegi rendszert, a világ, de főleg Magyarország működését kritizálja, amit stílusosan október 23-án publikáltak a tökös old school rapben, de a dallamosabb hiphop irányban is aktív srácok.


KISS KEVIN – TÁNCOLJ MA
Igazi premier bomba robbant az idei X-Faktor első élő adásában, ahol többek között Kiss Kevin hozta el újdonságát. Kevin pörgős dallal készült erre a showra, mégpedig egy olyan stílusban, ami valóban passzol a hangjához. A „Táncolj ma” zenéjét Szakos Krisztián, szövegét Kevin álmodta meg.

Összeállította: Hatos Niki


2022. október 30. 05:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA