MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 41. hét

Egyre több olyan zenei anyag jelenik meg, amely a globális, környezeti problémákról mesél. Ezen a héten például Jónás Vera, valamint Pápai Joci is így tett.

LIL FRAKK, D.KOMS – COPYGURU
Immáron harmadik közös albumával jött elő Lil Frakk és D.Koms. A „FRAKKENSTEIN” korongon 10 dalt kap a közönség, amelyen többek között Dzsúdló, valamint  6363 és Szlimmy is bizonyít. A srácok a hónap végén (10.31.) az Akvárium színpadán mutatják be a lemezt.

„Frakk papával egy éve beültünk a laboratóriumba, azóta folyamatosan kísérletezünk. A legforróbb szószokat és flow-kat összeöntve létrehoztuk FRAKKENSTEINT, eddigi harmadik lemezünket.” – kezdte D.Koms. „Az album körülbelül egy év alatt készült el, folyamatos sessionok kereten belül. A lemez a FRAKKEINSTEIN címet kapta, mivel a koncepciója, hogy Dr. Frakk és Dr. Koms egy laboratóriumi kísérlet során bajba kerül, és felrobbannak. Ennek a robbanásnak a következménye a FRAKKEINSTEIN. A Miller Dávid-feat teljesen véletlenszerűen készült, egy Random Trip után felmentünk Komsihoz, és egy őrült jammelés során készült el a trekk.” – tette hozzá Lil Frakk. 

Az album második klipjét is leszállították a fiúk, ami a „Copyguru”-hoz forgott. „A videóban a producer, D.Koms bőrébe bújtattuk a gonosz őrült tudóst, akinek az a mániája, hogy másolja az előadókat. Ezeket a mintapéldányokat alakítja Frakk és Dávid a klipben, akikből a másolatok készülnek. Minden snittben más és más klónjait látjuk az előadóknak. Ki hogy viseli a helyzetet: valamelyik menekülni próbál, más megfürdőzik benne. Nincs ez másképp a valódi zeneiparban sem…”


VERA JONAS EXPERIMENT – KESERGÉS
Ahogy azt már fentebb említettem, egyre több klipben helyeznek hangsúlyt a globális problémákra. Éppen ilyen Jónás Vera is, aki „Kesergés” Pápai Gergő, Markos Viktor által készített klipjében a terméketlen talaj, kiszáradt tavak és érett búza nélküli tájakra fókuszált.

„Számomra ez a dal az egyik tételmondata a HOLD gondolatmenetének. Van benne valami borongós füstölés, elég mély igazságot mesél el. Nekem a Kesergés egyfajta körforgásról szól. Minden körbeér, a búza is megérik, a szív is begyógyul miután megsérül. A zene intrója nem véletlenül egy ’uroborosz’, ami az önmaga farkába harapó kígyó szimbóluma. A töredezett, de körbe forgó szótagok is azt jelképezik, hogy minden, amit teszünk, vissza fog tükröződni emberi kapcsolatainkon, lakókörnyezetünkön, de a természeten is egyaránt. Ez a film egy lenyomat a 2022 - es brutális nyarunkról. Gergővel néhány éve szomszédok vagyunk, gyakran mutogatja aktuális munkáit. A pandémia alatt mutatta először drónos felvételeit, amit folyók, patakok teljes hossza felett végig repülve készített. Nagyon tetszettek, és már akkor gondoltam rá, hogy egyszer dolgozhatnánk együtt.” – mondta el Vera.


PÁPAI JOCI, MAJKA – BAROKK
Pápai Joci és Majka korábban olyan slágerekkel ajándékozták meg közönségüket, mint a „Nekem ez jár”, a „Senki más”, a „Bom Chicka Wah Wah Ó Bébi”, az „Érezd”, vagy éppen a „Mikor a test örexik”. A duó most újra összeállt, sőt egy közel 100 fős stábbal videót is forgattak.

"A Barokk üzenete, hogy nagy szükség van a szeretetre, a hitre és a békére. A háború, a gyűlölet és a halál most intenzíven jelen van a világban és már a szomszédunkban is. Ugyan más történelmi korba tettük a klipet, de ez egy felhívás az emberek részére: Vessünk véget a háborúnak, bánjuk meg bűneinket és tegyük le a fegyvert, térjünk vissza Istenhez. Most szárazság, aszály sújtja a világot, amit mi, emberek okoztunk. Az eső az élet és az újjászületés szimbóluma, ami a klipben nagy hangsúlyt kap. Ez részemről egy ima, egy fohász, elsősorban Istenhez.” - mesélte Pápai Joci. 


CARSON COMA – KÖRFORGALOM
Egy kis autózós, balatonra tartó videóval támogatta meg legújabb szerzeményét a Carson Coma, amit a csapat állandó fotósa és VHS-operatőre, Komróczki Dia pakolt össze.

„Az akkordmenetet meg a dallamot még múlt télen írtam. Emlékszem rohadt hideg volt, esett is, nekem meg semmi kedvem sem volt elindulni otthonról, ezért kabátban és cipőben még gitározgattam egy fél órát. Jól el is késtem. Szöveget akkor még nem tudtam hozzá tenni, ezért a hangjegyzet mentésénél random kitaláltam azt, hogy ‘körforgalom’, így később ezen a vonalon kezdtem el sorokat írni. Mondjuk azt nem feltétlen gondoltam volna, hogy a négy nyolcvanas benzinkutas sor az szinte egy év távlatából is tartja magát.” – nyilatkozta Fekete Giorgio. „Az eredeti koncepció az volt, hogy a nyári koncertjeinken készült felvételekből készítünk egy turnézáró videóklipet, viszont annyira jól passzolt ez a pár perc országúti autózás a dal hangulatához, hogy végül nem variáltunk semennyit, úgy hagytuk a felvételt, ahogy volt. A rengeteg nyersanyagot persze nem égetjük el, tartogatunk izgalmakat a jövőnek is; a melankólia mellett természetesen a humor az első” – tette hozzá Héra Barnabás.


BOKOR MARIANNA – A NATURAL WOMAN
Egy Aretha Franklin coverrel jött elő Bokor Marianna RIA. Az énekesnő 11 dalos lemezzel készül „ELEVEN” címmel, amelyre párjával közösen a kedvenc dalaikból állítanak össze egy csokrot. Ennek az előfutárát jelenti az „A natural woman”, amelynek munkálatai során Riát a Demko Sound Studio (hangfelvétel, hangutómunka, zenei alap), valamint Szentmihályi “Michel” Gábor (énekfelvétel) támogatták.

Összeállította: Hatos Niki


2022. október 22. 07:46

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA