MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 39. hét

Alaposan berobbantották az októbert a hazai hiphop előadók, újdonsággal jelentkezett Essemm, 4TRESS, Audiopoeta, valamint egy egészen friss kollabb produkció is megjelent a láthatáron. Aki nem kedveli a rappet, annak sem kellett unatkoznia, hiszen bőven landoltak szerzemények más stílusokból.

THE TROUSERS - HOPE DIES LAST
Októberben érkezik a hatodik The Trousers nagylemez, amelyen a klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó zenekar tagjain (Locke Péter-gitár, Lázár András – basszusgitár, Gulyás Antal Samu – dob) túl vendégszerepel Csányi Rita (The Anahit) és Derecskei Zsolt (The Bits) is. Ennek az albumnak az egyik előfutára érkezett meg a héten. A „Hope dies last” című számot a formáció a tavalyi Barba Negrás buliján adta elő először, ahol felvettek egy performance-klipet is Barna Máté és Havasi Balázs operatőrök segítségével. A videót Kőváry Dániel vágta. A dalban Csányi Rita (The Anahit) háttér-vokálja és Derecskei Zsolt (The Bits) orgonálása teszi fel az i-re a pontot.

„Számunkra magától értetődő volt, hogy ezt a dalt szeretnénk a lemezmegjelenést közvetlenül felvezető singleként. Sodró lendületű, dallamos, már-már slágeres, de mégis nyersen megszólaló szám. Aki először hall minket, annak ebből a dalból rögtön átjön mindaz, amit a zenénkkel kifejezni szeretnénk. A dal címe az emberi kapcsolatok lezárására utal. Sajnos bőven volt benne részünk az elmúlt három esztendőben, a járvány miatt, meg más okokból kifolyólag is. A refrénben van egy nyelvi csavar, ugyanis a második, az elsőre felelő sor úgy is érthető, hogy „Hope is dying last”, meg úgy is, hogy „Hope is dying lust”. Az első ugye a remény haldoklására utal, a második viszont arra, hogy a remény nem más ebben a helyzetben, mint haldokló vágy, aminek a feltámadását szeretnénk látni. Ez egy alapvetően optimista kicsengésű dal, mert szerzőként úgy vélem, hogy az aktuális remény halálát nem a reménytelenség, hanem az új remény megszületése kíséri. Ezt a zene dinamizmusával igyekeztünk kifejezni. A cím a kapcsolati vonatkozásokon túl általánosabb filozófiai tartalommal is bír, és a jelenlegi sötét történelmi periódusra utal, amiben élünk.” – mondta el Kőváry Zoli, a zenekar gitárosa, énekese.


ESSEMM - CÉLTÁBLÁN
Újra hidegrázósan színvonalas rap muzsikával lepte meg közönségét Essemm. A „Céltáblán” érzékeny, erős tartalommal rendelkezik. A klip pedig az egyik személyes kedvencemmé vált az idei anyagok közül, elég egyszer megnézned, hogy megértsd az okát.


L'SOVIET – MANÓRUDE
Talán kijelenthetjük, hogy a hiphop előadók kiemelten szeretnek együttműködésekben gondolkodni. Pontosan ezek az energiák hívták életre a L'SOVIET produkciót, amelynek első számában olyanok alkottak közösen, mint Curta, Mentha, ZiZi, Francis, valamint Bokor. A dal ütős zenéjét Phami szerezte, a klip teendőit Mentha, Farkas Dominik végezték, az utómunkálatokat pedig Curta kreálta. Fülbemászó kis anyag lett.


4TRESS - NEM TARTOTOK FÉKEN
Az előadóról legutóbb akkor írtunk, amikor Azahriah oldalán előrukkolt a „Köd” című közössel. 4TRESS azóta több anyaggal jelentkezett, a YouTube-on olyanok landoltak, mint a "Majd jövök", valamint az "Időválság Ft" (Diggieman). A "Nem tartotok féken" ismét erős szerzemény lett, mondjuk egy ilyen utánozhatatlan hangszínnel ez nem is csoda.


AUDIOPOETA, PECSII - EZ VOLT A BAJ
Pecsii, avagy Genoff Patrik keverte Audiopoeta fél évvel ezelőtt megjelent, 13 trackes „Keserű Savanyú Édes” című lemezét. A srácok alaposan összeforrtak az elmúlt időszakban, ennek pedig itt egy újabb eredménye, egy közös dal formájában. 

„Pecsii a korong megjelenése után nem sokkal elküldött egy olyan kis dalrészletet, amin ő énekelt és rappelt. Azt mondta, hogy szerinte túl popos. Én erre azt válaszoltam, hogy szerintem nagyon jó és csináljuk meg együtt.” - árulta el Audiopoeta.


BAD HABIT - NEM ÉRDEKEL
Ezen a héten debrecenből is érkezett friss videoklip. Nem is akármilyen, hiszen a BAD HABIT újdonsága, a „Nem érdekel” hamar a Spotify New Music Friday playlistjén landolt.

"Úgy voltunk vele, hogy írni kéne egy faék egyszerű, három akkordos számot, amire jól ki lehet üvölteni a lelkünket a közönséggel együtt. Úgy érzem ez sikerült :) A szöveg a zenekar rögös útjáról szól és arról, hogy néha azt érzi az ember, hogy hiába ad bele mindent, nem úgy sikerülnek a dolgok. Ilyenkor az a lényeg szerintem, hogy még ha “omlik is rád a beton”, akkor is próbáld követni a céljaid és állj pozitívan a dolgokhoz" - mondta Kövér Marci a zenekar frontembere. "Én speciel rengeteget ingázok Budapest és Debrecen között, amit nem bánok, mert mindkét várost nagyon szeretem és az egész zenekar is így van vele, szóval adta magát, hogy egyik se maradjon ki a klipből. Szerintünk így színesebb lett az egész" – tette hozzá Máté (gitár). "A főhősünk egy igazi kívülálló. Senki nem hasonlít rá látszólag, de mégis mindenkivel megtörtént esetekbe fut bele. Ő egy olyan ember, akinek nem jönnek össze a dolgok vagy olyan abszurd szituációkba keveredik, amelyekkel nap, mint nap találkozhatunk, akár egy bevásárlás alkalmával. Egyik nap vettem pár dolgot a boltban és arra lettem figyelmes, hogy minden milyen drága lett. Többek között ezt is nagyítjuk fel a klipben. Sokan élnek napról napra, kiszámíthatatlan nagyon sok minden és úgy éreztük erről érdemes beszélni" - tette hozzá Bence (basszusgitár).


SOULWAVE – RÉGEBBEN MÁS VOLTÁL
Szívhez szóló, lírai dallal jelentkezett az indie és folk hatásokkal dolgozó alternatív-rock zenekar, a Soulwave. A „Régebben Más Voltál” zenéjét, szövegét Fodor Máté álmodta meg, a produceri teendőket pedig Diaz (Csöndör László) végezte. A melankólikus anyaghoz egyszerűen nagyszerű klip forgott Bikali Sándor jóvoltából.


YA OU feat. PRIBELSZKI - NEM VAGYOK MÉG KÉSZEN
A páros már korábban is alkotott közösen, így jöhetett létre „Találkoznánk”, valamint „Csak egy perc” slágerük. A srácok most egy feszültséggel teli, komoly témával rendelkező anyaggal lepték meg rajongóikat „Nem vagyok még készen” címen.

„A valóságban is előfordul, hogy elhatalmasodnak rajtam a depresszív gondolatok, amelyekből rendszerint kilábalok a családom és a barátaim segítségével. Szerencsére erőt tudok meríteni belőlük ilyenkor, ezért ez a felvétel fontos ügyet képvisel számomra.” – mondta el Pribelszki. „Sajnos vannak, akik a nehézségeken teljesen egyedül mennek keresztül. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy van kihez fordulni az igazán nehéz időkben is, így a videó végén megadtuk a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége elérhetőségeit. Abban reménykedünk, hogy a dal és a videó üzenete eléri ezeket az embereket” – tette hozzá Ya Ou.

Összeállította: Hatos Niki


2022. október 9. 06:27

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA