MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 37. hét

Különleges zenei összefogások jelentek meg ezen a héten, megszületett például az első miXit! hangmérnökök csatája verseny győztes munkája.

SOLÉRE X DOÓR – FELJEBB
Idén novemberben adja ki első nagylemezét a 2020 óta aktív Solére. Az elektronikus spacepop, UK garage, mainstream pop kavalkádban úszó dalszerző-énekesnő a héten új klippel jelentkezett, amelyben az első fesztiválszezonját láthatjuk, amely során sok-sok rendezvényen, de még a Budapest Parkban is fellépett.  A videót Szép Ákos készítette, a dalban pedig Doór működött közre, mint producer.

„Az idei volt életem első olyan nyara, amit megállás nélkül kellett végig nyomni. Fesztiválok, megjelenések, interjúk, nagy felkészülést igénylő koncertek, és mindeközben az albumon is dolgoztam. Minden előadó erre a pontra vár, és remélhetőleg még mindig csak az elején vagyok, de már idén éreztem, hogy ha ezt komolyan akarom csinálni, akkor gyökeresen változtatnom kell az energiáim beosztásán. Kicsit úgy fogom fel, mintha sportoló lennék. A kipihentségnél és a fittségnél ebben a szakmában szerintem nincs nagyobb előny, csak ezt nem könnyű tartani, de tanulom. A Feljebb-et Doór Matyival írtuk, ő felelős a productionért, én pedig a topline-t és a szöveget írtam. Írok benne az aggályaimról, a megfelelési kényszeremről, de alapvetően egy pozitív hangvételű dalról van szó, ami abszolút előre néz!” – árulta el Solére.


TORNÓCZKY ALL ACCESS – ZENEGÉP, GIVE ME ONE REASON
Tornóczky Feri azon zenészek közé tartozik, akik sok évnyi bizonyítás, fejlődés után vágnak bele saját zenekaruk megalapításába. A Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese több mint 25 sikeres szakmai esztendő után érkezett el zenei élete ezen fejezetéhez. A Tornóczky All Access produkció nyáron mutatkozott be hivatalosan, júliusban kijöttek a „Tobacco Road”, valamint az „I Don’t Want To be” dalokkal, augusztusban pedig a „Közép Európai Hobo Blues III.” és a „Cream Medley” párossal. A srácok (Tornóczky Feri, Temesi Berci, Nagy Ricsi, Zombori Atus) ősszel sem hagyják unatkozni a minőségi rock-blues stílus kedvelőit, a csodálatos László Attila oldalán jelentkeztek a „Zenegép” Charlie számmal, valamint egy Hiram Bullock dallal, „Give me one reason” címmel.

„Amikor elkezdtük összeállítani a repertoárunkat, fontos szempontunk volt, hogy minden feldolgozás, ami kijön tőlünk, tényleg jól álljon nekünk. Azt gondolom, hogy ez eddig abszolút sikerült. Egyedül ettől a daltól tartottam egy picit, de amikor elkezdtük játszani az első próbák egyikén, egyáltalán nem volt hiányérzetem ebben a hangszerelésben. László Attila tökéletesen belepasszol a korábban már megjelent munkáink képébe. Először a kilencvenes évek derekán találkoztam vele egy jazz táborban, valamint Kőbányán az első évben tanított is engem. Meghatározó alakja volt az életemnek fiatalkoromtól kezdve, egyszerűen elképesztő a gitározása. Mindig figyelemmel követtem a dalait, a saját lemezeit. Mára úgy érzem, hogy kölcsönös szakmai tisztelet van közöttünk.” – mondta el a zenekar alapítója, Tornóczky Feri. „Ez a dal is Feri egyik nagy kedvence, aminek nagyon örültünk a srácokkal. Szerettünk volna a műfaj mai, modernebb irányzatában tevékenykedő előadók munkásságával is foglalkozni. Ezzel a dallal a fiatal generációt is meg tudjuk szólítani.” – kezdte el a Hiram Bullock szám kapcsán Berci, aki a két szám közötti párhuzamra is felhívta a figyelmet. „László Attila megannyi koncerten fellépett már Charlie zenekarában, akinek kedvenc gitárosa, jó barátja Hiram Bullock volt. Hiram többször járt már hazánkban Charlie-nak köszönhetően, minden alkalommal fergeteges koncertet adott, fellépett Budapesten, de Székesfehérváron is. Halála hatalmas veszteség, bízunk benne, hogy ezzel a feldolgozással méltó módon rójuk le tiszteletünket előtte.” – tette hozzá a Fonogram-, Artisjus-díjas basszusgitáros.


LÓCI JÁTSZIK – MEGYEK, VESZEK
Tavasszal izgalmas, hiánypótló versenyt hívott életre a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum. A miXit! – hangmérnökök csatája című, fiatalok igényeihez illeszkedő hangkeverési versenyen több mint ötven 18-23 év közötti jelentkező bizonyította tehetségét, akik a méltán nagy népszerűségnek örvendő Lóci Játszik zenekar stúdiómunkálataiból hozhatták ki a maximumot. A késznek érzett műveket egy nívós tagokból álló zsűri (Horváth Gergely, Rozgonyi Péter, Csorba Lóci, Temesi Berci, Lombos Márton) értékelte ki. A miXit! legjobbjait értékes nyereményekkel jutalmazták a szervezők, amelyek által minőségi hangtechnikai berendezésekhez juthatnak hozzá a HANOSZ (Hangszeresek Országos Szövetsége) üzleteiben. Az ítészek Bornemissza Lőrinc teljesítményét találták a legjobbnak, így az ő munkálatainak eredményeként jelent meg a Lóci Játszik „Megyek, veszek” című száma.

„Amikor elindult a verseny, a stábbal fogadtunk, hogy vajon mennyien jelentkeznek majd. Jelentem, én nyertem.” – kezdte nevetve Lombos Marci. „Nagyon szeretjük visszahallgatni a nyertes munkáját, a már elkészült Lóci Játszik dalt. Bornemissza Lőrinc egy nagyon kreatív, sokoldalú srác, aki mélyen beleásta magát a zenébe. Nem csak hangmérnökként aktívkodik, hanem zenét is szerez.” – tette hozzá. „Szuper kísérlet volt ez a verseny, amivel valami olyan dologra hívtuk fel a figyelmet, amire más tehetségkutatókban nem szokás. Megszoktuk, hogy az ilyen versenyeken a színpadon állók kapják a reflektorfényt, pedig fontos tudni azokról az emberekről is, akik a színpad mellett, mögött vannak. Akiken múlik például egy zenekar megszólalása.”- kezdte Csorba Lóci. „Ezzel a keverési versennyel ismét bebizonyosodott, hogy a hangmérnökök nem csupán technikusok, ők is olyan fontos művészek, mint például a gitárosok. Mi színpadon állók ezt pontosan tudjuk. Lőrinc iszonyatosan jó munkát végzett, a végeredmény egyszerre tartalmazza az ő meglátásait és a mi világunkat. Sikerült összehangolnunk a szakmai szempontjainkat.” – mondta még el.


GODFATHER. - BÚCSÚKERINGŐ
Kéthetente új számmal jelentkezik a frissen alakult szupergroup, a godfater, amelyben olyanok bizonyítanak, mint Tátrai Tibor, Szebényi Dani, Borlai Gergő, Gotthárd Misi és Kéri Samu. Ennek a dalsorozatnak az első darabja a „Búcsúkeringő”, amelynek klipje az alkotó táborként is népszerű Parádi Freskóban forgott. Ebben a dalban ott a zenekar esszenciája, a fergeteges gitárszólók, a blues-os dallamok, az őserő, valamint a himnikus refrén.

"A Búcsúkeringő váza egy ideje már megszületett a fejemben, de közben történt pár olyan dolog a világomban, ami keresztbe törte ennek a dalnak a megvalósítását. Egy kisebb nyugalmi szakasz után összetalálkoztam Danival. Amikor dolgoztunk nála a dalon, már akkor, ahogy megszólalt, ahogy Dani énekelt rá, egyből mindketten éreztük azt, hogyan fog ez kiteljesedni úgy, hogy még semmit nem láttunk belőle. Az, hogy ez a dal így testesült meg, azt köszönöm a sorsomnak." – mondta el Tátrai Tibor.


DANKÓ TÜNDE – ILLÚZIÓ
Az underground világot szállította el az otthonokba az X-Faktor tehetségkutató legújabb részében Dankó Tünde. A fiatal lány saját dallal indult el a versenyen, amivel meggyőzte a négy mentort, így vele biztosan találkozhatunk még a jövőben. A lány száma (hangszerelés, mix, master: Demko Matyi) sokaknak lopta be magát a szívébe, a Gold Record pedig egy lyric videóval ki is adta.


VALMAR, MANUEL – PALVIN, HAJNALOKIG
Nyáridéző, csajozást, bulizást fókuszba állító anyag lett a Valmar produkció és Manuel közöse. A megjelenés gyakorlatilag két dalt jelent, a „Palvin” című szerzemény zenéjét Somogyvári Dániel, a „Hajnalokig”-ét pedig Defstars készítette. A Nagy Bence rendezte, vágta klipben többek között feltűnik Marics Peti párja, a gyönyörű Tóth Andi.


LOTFI BEGI, HŐSÖK – BAJNOK A FRADI
Bemutatta „A nagy Fradi-lemez: a zene ereje” című albumát Lotfi Begi. A népszerű lemezlovas korongja 14 dalt tartalmaz, olyan közreműködőkkel, mint Caramel, Dér Heni, Rúzsa Magdi, Pakaty Atilla, vagy éppen Bűdi Szilárd. Az egyik számban a népszerű hiphop formáció, a Hősök bizonyít, ehhez jelent meg az év 37. héten klip. A „Bajnok a Fradi” dalhoz Buzás Norbert rendezői, vágói munkálataival készült videó.


MEHRINGER – HASTA LA VISTA
Mehringer Marci igazi rock ‘n’ roll alapokon nyugvó mai dallamokkal, őszinte szövegekkel dolgozó zenekara augusztus elején adta ki első kislemezét. A korongon megtalálható a „Hasta La Vista” szerzemény is, amelyhez Drakulaoutoftown rendezésében jelent meg visualizer, videó, ami nem mellesleg a pécsi Casino Win-ben forgott. 

Összeállította: Hatos Niki


2022. szeptember 25. 08:25

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA