MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 36. hét

Ráfordultunk az őszre, ami a héten publikált dalokon is nyomot hagyott: előkerültek a lírikusabb szerzemények. Új számmal jelentkezett aZorka, Alee, valamint a Honeybeast, Vavra Bence pedig a Budafoki Dohnányi Zenekarral karöltve jött elő.

AZORKA – VÍZÖZÖN
Vannak szavak, amiket nem mondunk túl gyakran magunknak. Ilyen a köszönöm, vagy éppen a szeretlek. Pontosan ez a jelenség kapott hangsúlyt a 2020-ban szóló útján elindult, lírikus szövegekkel alter-popban tevékenykedő aZorka új anyagában. A „Vízözön” egyfajta belső párbeszéd, amelyhez egyszereplős klip forgott Szombathy András és Kőrösi László segítségével.

„A „Vízözön” több szempontból is egy új korszakot indított el az életemben. Ez az első dal, amit azzal a céllal írtam meg, hogy teremtsek vele egy nekem tetsző valóságot. A rossz berögződéseket és a destruktív viselkedést - amelyek a szövegben „szeméttelep” és „kacatok” formájában jelennek meg - sokszor észrevétlenül tartom fenn. Ezeket szeretném képletesen felégetni azzal, hogy szeretem magam, kiállok magam mellett.” – mondta el az előadó.


VAVRA BENCE – PARADISE
Temesi Berci a negyvenedik születésnapján egy dupla nagylemezzel jelentkezett „Symphosium 40” címmel. A korongon közel 100 közreműködő dolgozott, amely áprilisban végre méltó módon kerülhetett bemutatásra a Klauzál Ház színpadán, többek között a Budafoki Dohnányi Zenekar jóvoltából. Sokak számára nyújtott felejthetetlen élményt ez az este, amit szerencsére 10 kamerával, 96 hangsávon megörökítettek Berciék. Ennek a munkának az első gyöngyszeme a már megjelent „Rózsa” volt Bencsik Tamara, valamint Szolnoki Péter előadásában. A héten pedig egy újabb dalt publikáltak „Paradise” címmel, amelyben énekesként Vavra Bence bizonyít.

„Bercivel munkakapcsolatként indult, de mára átfordult igaz barátsággá. Tulajdonképpen végigsegítette a pályámat. Ezt a Symphosium lemezét nagyon szeretem, csodálatosan megírta. Az áprilisi koncert volt az első olyan alkalom, amikor szólóelőadóként egy egész szimfonikus zenekar kísért. Rendhagyó pillanat volt, csodálatos alkalom, remélem, hogy nem ez volt az utolsó. Egy ilyen fellépésen egészen máshogy, más dolgokra kell figyelnünk énekesként, érdekes, fantasztikus tapasztalás.”- kezdte Vavra Bence. „Bencével közel 10 éve vagyunk barátok, a zenén túl a sport, a főzés az, ami még jobban összekovácsolt bennünket. Rendszeresen keressük egymás társaságát, nagyon büszke vagyok Bencére az eltelt évek során elért sikerei miatt is. Nagyon szorgalmas, igazán tehetséges, fiatal muzsikus lélek, aki olyan szívvel adja elő a dalaimat már sok éve a lemezeimen, a színpadokon, ahogy kevesen manapság. Nagyon hálás vagyok azért, hogy még mindig energiát szán a közös együttműködéseinkre függetlenül attól, mennyire felkapott, elfoglalt énekessé vált. Kívánom, hogy a sikerei országunk határain túlra is elérjenek.” – mondta Berci.

„A Paradise esetében először a dallam jött meg, aztán erre húztam rá a szöveget. Berci nagyon nyitott volt, egyből átvette az ötleteimet, egyből egy hullámhosszra kerültünk. Igazából pár napon belül elkészültünk. Bence szuper jól teljesítette a feladatot, képzett a hangja, csodálatos a lírai hangszíne, a magas hangokat is megoldja, baromi jó választás volt. Azt gondolom, hogy ez a dal Berci munkásságát tekintve kiemelkedő, eltér a szokványos zenéitől. Egy szerelmes dal, jazzes alapokkal, mégis populárisnak mondható, abszolút működik popdalként is.” – árulta el a szöveg szerzője, Kálmán Tamás.


HONEYBEAST - STARTUP
A Honeybeast egyik erőssége, hogy dalaikban nem csak párkapcsolati témákkal foglalkoznak, hanem társadalomkritikát, mély, filozofikus anyagokat is kiadnak Tarján Zsófiék. A csapat újdonsága sokaknak adhat erőt, kitartást, hiszen a startup szellemiségét túlélést biztosító erőként definiálják.

„A mai világban csak úgy lehet megélni, ha megbízol magadban, és áthidalod azokat az időszakokat, amikor semmit sem érzel jónak. Akaraterő és bátorság kell ahhoz, hogy valami újba kezdjünk bele, amiből aztán siker lehet. Ez a startup, és ebben az értelemben a Honeybeast is egy ilyen vállalkozás, hiszen anno kezdő zenekarként csak az álmaink és az önmagunkba vetett hitünk volt meg. Aztán jöttek a nehézségek, a buktatók, amiket áthidaltunk, és ezt követően jöttek meg a lehetőségek: A Dal, a Gold Rercord, a rádiós játszások és a nagyszínpados fellépések. Erről a hullámzásról éneklek itt, a félelmek melletti hitről és önbizalomról.” – kezdte Zsófi. „Animációs kollázsklip készült a dalhoz, amelyhez megadtam azokat a támpontokat, amikkel a legjobban ki tudtuk fejezni a dal mondanivalóját. Ez az első AI technológiával (mesterséges intelligenciával) készült videónk. Izgalmas kaland volt számunkra az alkotás folyamata, hiszen csak meg kellett adni egy hangulatot, egy színt és az egész klip a szerint programozódott.” – tette hozzá.


ALEE, TÓTH ANDI – KICSINÁL
Hogy milyen, amikor két X-Faktor győztes összeáll? A héten ezt is kiderült, hiszen a legutóbbi széria nyertese Alee egy dal erejéig együtt dolgozott Tóth Andival. A szerelmes időszakot fókuszba állító "Kicsinál" zenéjét Szatmári Keve (S!KK), IOF (Nikolaos Grivellas) szerezték, a szöveget Alee és Andi álmodta meg. A mix munkálatokat Somogyvári Dani, Szatmári Keve, a mastert pedig szintén Szatmári Keve végezte. A leholegacy rendezte klipben Andi igencsak feltűnő kocsija is szerepet kapott, miközben az énekesnő Harley Quinn-t idézi meg.

Összeállította: Hatos Niki


2022. szeptember 18. 06:34

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA