MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 35. hét

Vagány, kemény produkciók lepték meg közönségüket az év 35. hetében. Új anyaggal jelentkezett ugyanis a Guyachild, a Decadancer, a Doggos, az Everflash, valamint az AWS is.

GUYACHILD – FOGD MEG AZ EGET
2018-ban alakult az underground alternatív hip-hopban gondolkodó GuyaChild (Némeht Miklós, Faragó Zsolt, Takács Ákos). A csapat nem riad vissza semmitől, tartalmaik valóban szókimondóak. 2019-ben adták ki első EP-jüket, a világjárvány alatt pedig összerakták első nagylemezüket is, ami ősszel érkezik. Ennek az előfutára a most megjelent „Fogd meg az eget” című klip.

„A Fogd meg az eget egy igazi Guya-dal, melyben az élő hangszeres játék dominál, ötvözve modern hangzásvilággal és megspékelve némi ‘90-es évekbeli stílusjegyekkel. Ezek fúziója hamisítatlan koncerten ugrálós feelinget eredményez. Ebből fakad a szövegvilág is, mely arra szólít fel, hogy a minket folyamatosan körülvevő virtualitásből felnézve kezdj el igazán élni, bulizz egy jót, hagyd magad mögött a szürke mindennapokat, és “fogd meg a másik hús-vér kezét és emeld fel, hogy ő is megmarkolhassa az egét.” – mondták el a fiúk. „Szerencsére ezt a hangulatot sikerült is elérni a klip forgatása alatt, ami egy valódi, felszabadult kerti partyt jelenít meg, őszinte, spontán pillanatokkal. A meghívottakat nem egy összeszokott társaságból válogattuk ki, sokan akkor találkoztak először, de a dal mondanivalójához híven a forgatás kezdetekor már úgy buliztak együtt, mint akik ezer éve haverok.” – tették hozzá.


DECADANCER – VALAMIT VALAMIÉRT
Az elsősorban post-wave stílusban mozgó Decadancer csapatát (Ficzkó András – ének, Fűzfa Zoltán – basszusgitár, Mátyás Attila – gitár, Gerő Balázs – dob) a rock, a pop és az elektronikus zene sokszínűsége inspirálja, ezek az izgalmas hatások, jegyek pedig mind a dalokban, mind a koncerteken megjelennek. A srácok régóta szerettek volna közösen zenélni és valami egészen más, tőlük szokatlan hangzású zenét csinálni. Erre ad teret, lehetőséget Decadancer. A zenészek eddig olyan dalokhoz publikáltak klipet, mint That's You, a Destiny, vagy éppen a Garden of Roses. A produkció egy ideje magyar szövegű anyagokban is gondolkodik, így jelent meg korábban a „Mondd mitől félsz”, most pedig a „Valamit valamiért”.


AWS – ÚTVESZTŐ
Másfél éve, hogy elment Siklósi Örs. A zenekar továbbra is ápolja a csodálatos előadó emlékét, ezúttal egy olyan dallal, amit még Örs énekelt fel. Az „Útvesztő” demókból állt össze, cserébe erőteljes képi világú videót kapott, amelyben a zenekar barátai, rajongói is feltűnnek.

„Akkor még semennyire nem gondoltuk, hogy az egészségügyi állapota bármilyen komoly baj előszele lett volna, a kórházban töltött idő alatt is végig a visszatéréséről, az akkor tervezett lemez struktúrájáról, és a zenekar jövőjéről beszélgettünk. Ahogy az „Emlékszem”, úgy az „Útvesztő” esetében is érvényes, hogy bár a dalok alapvetően kész voltak, az utolsó 10%-ot utólag tettük hozzá a gyászfeldolgozásunk egy részeként, mai fejjel belefogalmazva az elmúlt két év minden érzését.” – mondta el Brucker Bence.

„A megkereséskor értesültünk a klip nemes céljáról, hogy Örsnek méltó emléket állítsanak, és azonnal úgy döntöttünk, hogy pro bono vállaljuk a projektet. Ez az együttműködés azért is mondható különlegesnek az AWS támogatása mellett, mert a DIGIC általában nem dolgozik ilyen jellegű könnyűzenei tartalmakon.” – áruta el Rabb Sándor Alex. „Megtisztelő volt a felkérés, hogy rendezőként vegyem ki a részem Örs hagyatékának ápolásából. Sosem felejtem el, mennyire sokkolt, amikor először hallottam a dalt, az események tükrében rendkívül megrázó a szövege. Rengeteg támogatást kaptunk a forgatáson a zenekartól, a menedzsmenttől és az AWS rajongóitól, barátaitól a munkafolyamat összes fázisában, amiért rendkívül hálásak vagyunk.”- csatlakozott Tarczi Tamás, rendező. „Már az első perctől fogva tudtuk, hogy nekünk folytatnunk kell a zenekart, az elmúlt két évben viszont voltak nehéz pillanatok és hazudnék, ha azt mondanám, hogy végig biztosak voltunk abban, hogy képesek is leszünk folytatni – szerencsére viszont olyan összetartó erő vesz körül minket, amivel előre tudunk tekinteni. Nagyon sok gondolat van még bennünk, szeretnénk még idén megmutatni az utolsó Örssel közös felvételünket, vannak még általa írt szövegek, és nem kizárt, hogy az ő nyomdokaiba lépve mi is megpróbálkozunk a szövegírással – bőven lenne mondanivalónk az elmúlt időszakról.” – tette hozzá Brucker Bence.


DOGGOS – HOZZÁM VAN SZERENCSÉD
A 2017-ben megalakult, ezerarcú Doggos (Hanzli Fanni - ének; Kárai Bence - gitár; Éreth Szabolcs - gitár; Serfel Boglárka - basszusgitár; Hegyes Tamás Maugli - dobok) munkája során olyan stílusjegyekkel alkot, mint a pop, az indie, a glam-rock. A héten előrukkoltak első magyar dalukkal, ami a hamis magabiztosság témakörét járja körbe.

“Eddig csak mentünk a saját fejünk után, és nem volt senki, aki egyszer csak bejött volna a próbaterembe és megmondta volna, hogy “gyerekek, hát nem halljátok, hogy ez a rész szar?Most meg volt ilyen is.” - mesélte Kárai Bence. “Ez szerintem segítette azt is, hogy kicsit levetkőztük az egónkat, és sokkal nyitottabbá és elengedőbbé váltunk a munkafolyamatok során.” – tette hozzá Hanzli Fanni. “Eleinte nagyon tartottunk a magyar dalszöveg gondolatától, viszont nagyon szerettük volna az azzal járó őszintébb és közérthetőbb hangnemet magunkénak tudni, így egyfajta kihívássá vált számunkra.” - mondta el Éreth Szabolcs.


EVERFLASH – AMÍG ELÉG A SÖTÉTSÉG
Keményebb oldalát mutatja meg az új anyagában a modern metált játszó EVERFLASH, ám munkásságukból továbbra sem hiányzik a dallamosság és az elektronikával felturbózott hangszerelés. Az ” Amíg elég a sötétség”-ben a döntésekről, azok súlyáról írtak a fiúk, a végső formát pedig olyan alkotóknak köszönhetjük, mint Vermes András (Leander Kills), Botlik Matyi (The Grenma, Kies), vagy éppen Kiss Jocó (Nova Prospect).


DZSÚDLÓ – HA EDDIG NEM KELLETTEM
A ritkán előforduló sztorik táborát erősíti Dzsúdló héten megjelent száma, a „Ha eddig nem kellettem”. A dal bár eddig csak demoként üzemelt, Dzsúdló a koncertjein rendre előadta, és rövid idő alatt akkora közönségkedvenc lett, hogy el kellett készítenie a stúdióverziót is. A rajongók nagy örömére Temboval rögzítették a dalt, amelynek a mozgalmas nyárról szóló fekete-fehér klipje már elérhető a YouTube-on.

Összállította: Hatos Niki


2022. szeptember 11. 09:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA