MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 34. hét

Közreműködés cunami robbantotta fel ezt a hetet. Temesi Berci együtt alkotott Zolberttel, Ferencz Péter Peet-tel, valamint Zombori Atussal. Kooperációban gondolkodott továbbá a BSW és Manuel, DR BRS és Zalatnay Cini, új dallal jelentkezett ByeAlex, Dzsúdló, valamint Desh is.

TEMESI BERCI – SLAP THA STICK’
Temesi Berci nem kis munkára vállalkozott, amikor elkészítette „Time is not a magazine” című ötödik nagylemezét, hiszen nem csak a konkrét albumról van szó, hanem arról is, hogy a korong minden dalához készített videót. Így kaptuk meg a héten a 10. klipet, amihez a basszusgitáros ezúttal is olyan partnereket kért fel, akikkel sok-sok éve, megannyi formációban bizonyítottak már közösen. Ferencz Péter Peetet, valamint Zolbertet senkinek nem kell bemutatnunk, aki kedveli az igényes, minőségi élőmuzsikát, hiszen a srácokat többek között a 3 éve megalapított Smooth Jazz Brothers formációban láthatjuk, hallhatjuk együtt zenélni. „Ennek a 3 évnek az egyik kiemelkedő pontja az volt, amikor Charlie-t is vendégül láthattuk az egyik koncertünkön. Azt hiszem, az az este felejthetetlen emlék marad mindannyiunk számára.” – árulta el a Fonogram- és Artisjus díjas Berci.

„Bercivel nagyon sok éve dolgozunk már együtt, minden alkalommal megtisztelőnek érzem, hogy elhív a lemezeire, vagy a koncertekre játszani. Ez a dal is egy speciális lehetőség volt, mert Zolberttel újra közösen alkothattunk, akinek a saját lemezein is dolgozom producerként már egy jó ideje. A ’ Slap tha stick’ egy autentikus, funky nóta lett, amelyben szerintem mindenki nagyon jól helyt állt. Lenyűgözőnek tartom Berci nagy vállalkozását, hogy a lemez minden dalához más zenészeket, szólistákat hívott el, ráadásul az összes számhoz készített klipet, videót is. Soha nem látott, színes anyag ez a korong.” – kezdte Peet. „Zombori Atussal is többször dolgoztunk már együtt színpadon, a Smooth Jazz Brothersben főleg, de dobolt már a Peet Projectben is, sőt most készülünk együtt új, nagy dolgokra. Izgalmas időszak ez.” – tette hozzá a hegedűs, énekes, zenei producer.

„Nagyon szeretem, hogy összeszokott csapatot alkotunk már hosszú évek óta Bercivel, valamint Peettel. A közös formációnkon túl folyamatosan hívjuk meg egymást zenélni, alkotni a saját lemezeinkre. Emberileg, zeneileg is jól működünk együtt, tényleg ismerjük egymást.” – mondta el Zolbert. A többszörösen díjnyertes szaxofonos nem mellesleg minden eddiginél mélyebb, színesebb, sallangmentes, újszerű albummal jelentkezett áprilisban. A Focus lemezen 12 szerzemény hallható, és olyan közreműködők, alkotók bizonyítanak rajta, mint Adam Hawley (USA), Kim Scott (USA), Kayla Waters (USA), Oli Silk (Egyesült Királyság), Balage (USA), valamint Peet. A korong markáns változásokat, egy fontos időszak megfogalmazását jelenti, Zolbert olyan témákkal foglalkozik rajta, mint az időközbeni szülővé válása (írt egy dalt a kislányának), Budapest varázsa, USA-beli utazásai, vagy éppen a minden alkotót, művészt mélyen érintő pandémia.
A minden online streaming zenei szolgáltatáson elérhető, kézzelfogható CD formátumban pedig a musicfashion.hu shopjában beszerezhető „Time is not a magazine” albummal Berci elsősorban a kevés reflektort kapó dobosok előtt tiszteleg, az anyagon közel 50 közreműködő munkássága hallható. A „Slap tha stick” című dalban az ütőshangszeren Zombori Atus bizonyít. „Atussal 7 éve dolgozom együtt, immáron a Tornóczky All Access zenekarunkban is ő dobol. Ráhangszereltük ezt a dalt, amelynek végleges hangzását ezúttal nem csak Bubenyák Zolinak, de Peet-nek, és Zolbertnek is köszönhetjük. Valóban közös kreatív folyamat volt ez attraktív dobbal, basszus groove-val. A Csend stúdióban vettük fel, ahol igazi örömzenélés zajlott.” – mondta Berci.

„Nagyon megtisztelő volt, amikor Berci felhívott, hogy szeretne felkérni az ötödik nagylemezére dobolni egy dal erejéig. 7 éve dolgozunk együtt különböző formációkban, a legfrissebb zenekarunk a Tornóczky All Acces, ami mindkettőnk szívügye. Mikor átküldte ezt a számot, azonnal megtetszett! Kicsi kattogásokat gitároztam fel rá otthon, hogy még funkysabb legyen, nagyon magaménak érzem. Örülök, hogy Peet és Zolbert lett a két szólista benne. Nagyon király lett a végeredmény!” – árulta el végül Atus.


DESH – DRILL
„Drill” címmel rukkolt elő új anyaggal az Azahriah oldalán népszerűvé vált rapper, Desh. A szerzemény egyszerre tekinthető beszólásnak, de mélyebb kérdéseket is feszeget benne az előadó.

„Maga a dal a drill műfaj itthoni képviselőinek kifigurázásaként indult. Nagyrészt hiteltelennek tartom, amit csinálnak, szerettem volna görbe tükröt tartani eléjük.” – mondta el Desh.  „A koncepciónk kiindulópontja az volt, hogy manapság nagyon divatosa a drill zenék, azonban ezek többsége, illetve a hozzájuk tartozó videoklipek egy sémára futnak ki. Számomra nagyon izgalmas DESH világában, hogy bár a szövegeiben csúnyán beszél, nem szeretné a gengszter-mentalistást képviselni, nem arról beszél, hogy narkót oszt vagy fegyverei vannak – erre szerettem volna ráerősíteni a klipben. A droggal rengeteg embernek megy tönkre az élete (a fegyverekről ne is beszéljünk…). Nem véletlen, hogy a Drill klipjében a fegyverek és a drog el vannak temetve: szerettük volna megmutatni, hogy mennyi minden van a kendős arcú gengszterség mögé bújáson túl, nem muszáj a drillnek ezt képviselnie. A filmrajongóknak bizonyára feltűnik az utalás Stanley Kubrick klasszikusára, az Anthony Burgess Gépnarancs című regényéből készült Mechanikus narancs című kultfilmre: a klipben látható vetítésről arra asszociálhatunk, amikor a film szereplőinek saját bűneiket kell végignézniük.Nagy seggek meg autók vannak a klipekben, mi inkább a képek kreativistásával szerettünk volna menőzni. Átadja a klip a dal lüktetését, de mégse olyan, amit eddig láthattunk ebben. Ami még fontos mindkettőnk számára: ő is elég masszívan van a klipben bemutatva, de a végén ezt hivatott feloldani a iPhone-os rész a stáblistával." – mondta el a dalhoz forgott klipről a rendező, Büki Balázs.


BSW, MANUEL – NE HARAGUDJ RÁM
„Sex, Love, Rock & Roll” címmel készíti el idei korongját a BSW. A srácok az utóbbi időben olyan klipekkel jelentkeztek, mint a "Mióta elhagytál", az "Egyedül", vagy éppen a nagy botrányt, de az annál is nagyobb sikert, népszerűséget megélő "BAZ+". A Tankcsapda után újabb előadó oldalán bizonyítanak Meklódék, akik ezúttal Manuellel dolgoztak együtt, így készült el a "Ne haragudj rám!". A dal zenéjét, hangszerelését Smithmusix készítette, a hozzá forgott klip operatőri munkáit Horváth Csaba, Lehóczki Dániel, Nagy Krisztián, vágó teendőit pedig Horváth Csaba végezte.


BYEALEX ÉS A SLEPP - 1ÉV
ByeAlex az utóbbi időben olyan dalokkal lepte meg közönségét, mint a T.Danny-vel közös „voltmárkicsi”, vagy éppen a „Low”, az „Ájkosz”.  Az előadó egy ideje énekesként is teret biztosít basszusgitárosának, Poór Andrisnak, aki többek között a nagy sikerű „Emlékszem (vagy…)” dalban is bizonyított. Az új anyagban, az „1év”-ben ismét hallhatjuk Andris hangját. A dal zenéjét Alex, Somogyvári Dani, szövegét Alex és Andris szerezte, a klipet pedig Leho-nak köszönhetjük.


DR BRS x ZALATNAY CINI – VÁRLAK MÉG
Ismét egy egykoron hatalmas slágernek számító dalt gondolt újra DR BRS, aki ezúttal Zalatnay Cinivel működött közre.

„Mindig érzem a kockázatot, amikor egy nagy slágert kell leporolnom, hiszen nem kis falat az eredetihez méltó verziót készíteni. Négy évvel ezelőtt a Fekete Vonat „Hol van az a lány” legendás kiadványánál éreztem először, hogy ha sikert szeretnék elérni, be kell vállalnom ezt a rizikót. És milyen jól döntöttem, hiszen 2021-ben a MAHASZ TOP10 legjátszottabb előadójaként tüntetett fel, amihez a későbbi, Berkes Olivérrel közös Balázs Fecó-átdolgozás sikere, az „Évszakok” is hozzájárult.” – mondta el a lemezlovas. 


DZSÚDLÓ – HA EDDIG NEM KELLETTEM
Pár hete kooperációval jött elő Dzsúdló (Azahriah – „Várnék”), most pedig egy olyan dalt adott ki, amit rajongói a koncertekről már ismerhetnek. Az előadó szeptember 8-án a Budapest Parkban lép színpadra, ahol újdonságok, valamint ismert dalok is felcsendülnek, így minden bizonnyal a héten megjelent „Ha eddig nem kellettem” is felzúg majd.

Összeállította: Hatos Niki


2022. szeptember 4. 07:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA