MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 32. hét

Az év 32. hetében kislemezekben, albumokban gondolkodtak a hazai előadók. EP-vel rukkolt elő Mehringer Marci, valamint Azahriah, nagylemezt adott ki az Aurevoir., de friss dallal jelentkezett Dallos Bogi, továbbá Tiah, Alee is.

DALLOS BOGI – TITKOK A RÉTEN
Új lemezre készül a Fonogram-díjas Dallos Bogi. A fiatal előadó ennek a korongnak hozta el az egyik előfutárát, ami a legvidámabb, oldottabb pillanataiba, beteljesült szerelmébe enged betekintést. A dalokon Bogi továbbra is Wagner Emillel együtt dolgozik, a hangszerelés pedig Kosztyu János érdeme. A „Titkok a téren”-hez forgott klipet doripassed rendezte.

„A Titkok a téren az ősszel megjelenő lemezem talán legvidámabb dala, amely egy beteljesült szerelmet mutat be. Ha megismered a számodra ideális társat, akivel egy életen át tudsz tervezni, együtt megöregedni, akkor kell igazán megbecsülni az együtt töltött időt. Ez dalszöveg tükrözi leginkább azt az érzelmi állapotot, amelyben az elmúlt években vagyok. A lemeznél a dalok mellett fontos szerepet játszik a vizuális élmény is, örülök, hogy egy fiatal rendezőlánnyal dolgozhattam együtt, aki ezt a vidám témát egy másik szemszögből fogta meg, és az elmúlás szimbólumát használta” – mesélte Bogi.


MEHRINGER MARCI – Ezt is loptuk (kislemez)
Mehringer Marcit sokan az X-Faktor tehetségkutatójából ismerhetik. A srác azóta zenekart alapított, amellyel igazi rock ‘n’ roll alapokon nyugvó, őszinte szövegű dalokat szállít a jövőben. A formáció megnyerte a Fülesbagoly underground zenei tehetségkutatót, továbbá a hónap elején jelentette meg első „Ezt is loptuk” kislemezét. Az album dalait szerzőként Marcin kívül Lorka, valamint Dani jegyzi, producerként pedig Demko Matyi, Doór Matyi, továbbá Beke István Bex tette hozzá a szükséges pluszt.

“Aki meghallgatja ezt a lemezt, 5 teljesen különböző dallal fog találkozni, egy kicsit sem hasonlítanak egymásra. Ez a kísérletezés időszaka, egyszerűen csak azt csináljuk, ami jön belőlünk, ami a szívünkön az a szánkon. Bárkihez alkalmazkodás vagy bármilyen normához való ragaszkodás nélkül olyan zenét szeretnénk alkotni, ami teljesen őszinte, és kimond olyan dolgokat, amiket az emberek nem tudnak, de szeretnék, ha kimondanák helyettük. Összességében a zenénk azért megfelel a minőségi rock és popzene meghatározásának.” - kezdte Marci. “Célunk egyértelműen a zenei palettán való feljebb kerülés, és hogy azt csinálhassuk, amit szeretünk: zenélni.” - tette hozzá Tormássy Lorka (gitár).

Az albumról a Tiktokon már felkapottnak számító „Hóvirág” dalhoz klipet is forgattak a srácok, Drakulaoutoftown, vagyis Ballagó Dani rendezésében. “Hihetetlen profi volt az egész csapat, hálás vagyok, hogy együtt dolgozhattam Drakulával és az egész stábbal. Több napos és sokórás forgatások vannak mögöttünk, de az eredményen látható, hogy szerintem nagyon megérte, nagyon jó volt ebben a közegben létezni.” – mondta még el Marci.

https://wmmd.lnk.to/Mehringer_EztIsLoptuk


 

AUREVOIR - DEÁK RÉT (full album)
A Budapest Park színpadán mutatja be új, „Deák rét” című nagylemezét a nyolc tagú ethno-beat Aurevoir. A korongot zenei rendezőként  Lee Olivér támogatta, Scheer Viktor „Max”-nek pedig a hangmérnöki teendők, a mix, a master köszönhető. Bizonyít a korongon a Fonó Zenekar vonósszekciója (Gombai Tamás - hegedű, D. Tóth Sándorral - brácsa és Kürtösi Zsolt - nagybőgő), valamint Sárkány Berci (perka), Jusztin Levente (brácsa) és Kerekes Kornél (bőgő) is. A 11 dal között akad 2 átdolgozás is, az egyik Pilinszky János – „Tilos Csillagon” verséből készült, a másik pedig egy AWS feldolgozás, az „Édes mint a só”.

„Januárban, az első lemezírós hétvégén végighallgattuk egymás demóit és ötleteit, és egy szavazással eldöntöttük, hogy melyik 10 dal(kezdemény) legyen az új lemez anyaga. A következő 3-4 hónapban pedig mint a medvék, elvonultunk a kis barlangunkba, és gyakorlatilag folyamatosan próbáltunk, mert a stúdió ugyan már le volt foglalva április közepére, de január végén még csak egy dal volt kész a tízből.” – mondta el Agócs Márton, a zenekar énekes-gitárosa.  „Ha nem létezne Budapest, akkor a nemlétező fővárosban ilyen zene szólna a főréten. A Deák rét szóösszetétel röviden és nagyon jól fejezi ki azt a kettősséget, ami a dalainkban is benne van: egyszerre nagyvárosi és nagyon nem városi. A versben egyébként Kálvin rét van, nem Deák. Olvassátok el, mert nagyon jó!” – nyilatkozta Agócs.


AZAHRIAH – SILBAK (kislemez)
Múlt héten rukkolt elő Dzsúdlóval közös dalával, a „Várnék”-kal Azahriah, most pedig egy kislemezt adott ki a mindössze 20 éves előadó. Az énekes, dalszerző hat számos EP-je angol, valamint magyar nyelvű dalokat is tartalmaz, amelyeket eddig befejezetlen demóiból alkotott meg.

„Az EP alapötlete tavaly született meg, elhatároztam, hogy összeszedem a befejezetlen demóimat. Ez a kis zenei utazás az utóbbi egy év impulzusait írja le.” - mondta el a fiatal srác.


TIAH, HIRO – BÚCSÚ
A maszkos Tiah az eltelt évek során sorra ontotta magából pikáns, tüzes szerzeményeit, többek között olyan címen, mint a "Papagáj", az "Elegem van", vagy éppen az "Úgy félek". A csajszi az utóbbi időben közreműködéseket is vállalt, többek között olyan előadókkal, mint Essemm, T. Danny, Giaj, Tirpa. Tiah ezúttal is feattel jelentkezett, mégpedig Hiro oldalán. A „Búcsú” a sokszor szakítós, toxik kapcsolatokat állítja fókuszba, amelyek igencsak megkeserítik nem csak a páros, de még a környezetük életét is.

Összeállította: Hatos Niki


2022. augusztus 20. 07:18

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA