MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 27. hét

Ezen a héten is remek zenei aláfestők érkeztek a tűzforró nyári éjszakákhoz. Új dallal jelentkezett Opitz Barbi, Temesi Berci, Solére, a New Level Empire, a Fatal Error, továbbá debütált a ThisMustBeLove formáció első klipje.

OPITZ BARBI – CSAK TE
Barbit sokan a 2016-os X-Faktorban ismerhettük meg, amikor remek munkáival megnyerte a versenyt. Barbi elsők között rukkolt elő a „Végem”, a „Nincs az a pénz”, valamint a „Nincs több romantika” szerzeményeivel, amelyek a YouTube egyik ünnepelt énekesnőjévé tették őt. A szőkeség főleg reggaeton jegyekkel dolgozik, nincs ez másként a héten megjelent „Csak Te” című dal kapcsán sem. A számhoz egy napos klipforgatást terveztek, ám az első, leegyeztetett helyszínt zárva találta a stáb, így mentette meg a klipet egy gyönyörű budaörsi színtér.


TEMESI BERCI – STRAIGHT AHEAD
Temesi Berci „Time is not a magazine” ötödik nagylemezének kilencedik klipje egy attraktív, energikus, merész dalt hordoz magában. A számot, akárcsak az album minden szerzeményét Bubenyák Zoli zongorázta, hangszerelte, mixelte, maszterelte. A szerzemény augusztus hatodikán élőben is felcsendül, mégpedig a Paloznaki Jazz Piknik Fábián Juli színpadán, ahová Berci saját zenekarával érkezik. Gerendás Dani az a fiatal, akinek tehetsége már nagyon korán megmutatkozott, hiszen már 7 évesen édesapja zenekarában játszott. Dani nem csak dobosként, hangszeresként kiemelkedő, hanem producerként is maradandót alkot. „Többször volt már szerencsém Danival dolgozni, egyik kedvenc közös munkánkat számomra a harmadik nagylemezemen hallható Cooperation című dalunk jelenti. Ahogy az édesapját, őt is nagyon tisztelem, hiszen a zeneszerzés mellett rengeteg energiát öl a szakmai összetartásába is. Hétfőnként “Pro Jam Allstars” néven rendezvényt szervez, ahol az örömzenélés, a jammelés kap hangsúlyt, teret.” – kezdte Berci a közreműködők kapcsán, aki nemrégiben elsőként az országból egy amerikai nagy márka, a Bartolini képviselője lett. 

Berci az egyik legkiemelkedőbb hazai gitárossal, Tornóczky Ferivel karöltve nemrégiben új zenekart alapított Tornóczky All Access néven, amellyel idén debütálnak, olyan vendégek közreműködésével, mint Tátrai Tibor, Deák Bill Gyula, László Attila. „Feri ebben a számban - mint ahogy a lemezem több dalában is - kiemelkedő gitár játékával hozzátett a hangszereléshez.” Ahogy Feri, úgy a Sax-O-Funk néven is alkotó Csányi István is elmaradhatatlan hangszerese, zenésze Berci lemezeinek. „Pisti az a talentum, multi instrumentalista, aki bármihez nyúl, minőségi muzsikává varázsolja. Szerencsés vagyok, hogy ő volt az első olyan muzsikus, akivel az élet összesodort a 2000-es évek elején. Session zenészként kerültem Hevesi Tamás zenekarában, mesteremet, Studniczky Lacit helyettesítettem. Első ízben állhattam színpadon Pistivel ebben a felállásban Pécsen több ezer ember előtt. Sosem felejtem, pedig azóta sok víz lefolyt a Dunán.” – árulta még el a Fonogram-díjas Berci. A szaxofon hangszer kedvelőinek egyenesen kötelező meghallgatni ezt a dalt.


SOLÉRE, BETON.HOFI – NEM IJESZT MEG
Az elektronikus space-pop, UK garage vonalon mozgó Solére azon hazai előadók közé tartozik, akik idén a Sziget fesztiválon is bizonyíthatnak. A fiatal énekesnő klipjei mellett idén rukkolt elő „Másért” kislemezével. A héten megjelent „Nem ijeszt meg” dallal vagányabb oldalát is megmutatja közönségének, amelyben ismét akad egy közreműködő, Beton.Hofi személyében.

„Ádámmal (Beton.Hofival) tavaly szeptemberben elmentünk egy dalszerző táborba, ahol három napot töltöttünk együtt, és ez a három nap alapozta meg a barátságunkat is. Azóta olyan nekem, mintha a bátyám lenne, ritka őszinte kapcsolatban állunk egymással. A dalt Monkeyneckkel és Balogh Tomival írtuk egy ottani session alatt, Ádi már a kész beatre sétált be, tetszett neki és 5 perc alatt kész is lett a verzéje. Így lényegében egy éjszaka alatt meg is volt a demo. A klipben a barátaink szerepelnek, és a kamerák mögött ugyan ez a helyzet, az ebből áradó őszinteség járja át az egészet némi flexeléssel megfűszerezve. Borzasztóan hálás vagyok, hogy ilyen emberek vesznek körül, és nem kell már lefutott köröket futnom olyanokkal, akikkel nem éri meg! ” – kezdte Solére. „Ugyanakkor pont annyira gonddal, és törődéssel kimunkált a zene, és annak hangulata, mint amilyen gyorsan született. Emellett pedig nekem meg 2000-es évek eleji Viva Tv-s vibe: Jo Lo, Ashanti, Fat Joe..” – tette hozzá Beton.Hofi. A dalhoz a Smúzproductions gyártásában készült klip.


NEW LEVEL EMPIRE, DR BRS – AMÍG TART A NYÁR
Négy dalos EP-vel jelentkezett a New Level Empire. Zola formációja ráadásul a ceglédi street food fesztivál hivatalos dalát is megalkotta, amelyhez klipet publikáltak a fesztivál legjobb pillanataival. „Mivel a most megjelent négyszámos lemez három dala nyári tematikájú, illetve az ismert New Level Empire hangzás mellett a ’tábortüzes’ hangszerelés a jellemző, így stílszerű volt a frappáns New Level Campfire címet adni a kiadványnak.” – mondta Zola, a zenekar énekese. „Nagyon örültünk a BAHART felkérésének, hiszen erős szálak kötnek minket a Balatonhoz. Minden évben nyáron Balatonkenesén van a csapatépítőnk a telkünkön, amit általában egy közeli fellépéshez időzítünk. Ilyenkor eltöltünk egy kis időt felhőtlenül, mindenféle kötelezettség nélkül együtt. Bográcsozunk, dumálunk, és persze fürdünk, hajózunk.” – tette hozzá DJ Newl.


FATAL ERROR – MINDEN HANG
Tavaly 21 dalos duplamezzel lepte meg közönségét a Fatal Error. A héten az első korongon található, a csapattól kissé szokatlan hangzású „Minden hang” című dalukat osztották meg a legnagyobb videómegosztón.

„A Minden hang egy picit „kakukktojás” a Fatal Error dalok között. Szeretünk kimozdulni a megszokott dolgokból, és kipróbálni különböző zenei eszközöket, néha más irányokba elmenni, amit most meg is tettünk. Úgy éreztük, hogy passzol a picit elektronikusabb irány a dal mondanivalójához, de a dal alapját mégis az akusztikus gitár adja meg. Mindenféle emberi kapcsolatból folyamatosan kapunk jeleket. Ha egészségesen szeretnénk működtetni ezeket a kapcsolatokat, akkor fontos tenni értük, a jeleket időben észrevenni, hisz az ember rengeteget veszíthet. Ez igaz a családi, baráti és szerelmi kapcsolatokra is egyaránt. Ez a dal két fél között lévő kimondatlan érzésekről szól, amik az idő múlásával halmozódnak fel. A videoklip gyakorlatilag egyfajta folytatása a Művirágok karneválja klipjének, tavaly nyáron vettük fel Bikali Sanyi barátunkkal. Nagyon szeretünk vele dolgozni, egy végtelenül precíz és jó szakember, arról nem is beszélve, hogy jó barátok vagyunk. Mondhatjuk, hogy ő is a csapatunk tagja, és így házon belül csináljuk vele a videókat.” - mesélte a zenekar énekese, Zsola.


THISMUSTBELOVE – HAZUDJ NEKEM
A ThisMustBeLove formáció bár egy friss produkció, tagjai egytől-egyig képzett zenészek (Lakatos Bence - gitár, szintetizátor, Dékány Dániel - gitár, Gerdesits Máté - basszusgitár,Varga Szabolcs - dob) énekesnőjük (Mogyorósi Tímea) pedig komoly zenei múlttal rendelkezik. A csapat első lemeze „Engedj el” címmel jelent meg. A „Hazudj nekem” egy lírikus szövegű, lágy énekstílusú, pergő dobbal valamint szétfeszítő gitárgriffekkel teli anyag, amelynek középpontjában a szerelem áll.

„A szerencsémnek köszönhetően a pályafutásom legelején a csúcson kezdhettem, most szeretnék oda visszatérni. Akkor érzem elemében magam, ha sok dologgal foglalkozom. A tanulmányaim mellet a zenélés az életem kreatív része. A zenekar többi tagjával együtt részt veszek a számok megírásában is. A cél az, hogy minél több és jó dal szülessen, hogy sok emberhez eljusson a zenénk, koncerteken fesztiválokon is fellépjünk” – mondta Mogyorósi Timi.


SIDD DEVILLE - FALLIN' APART
Miközben az angol nemzetiségű Guns Tribute, a The Guns N' Roses Experience UK énekeseként járja a világot (a teljesség igénye nélkül: Franciaország, Belgium, Ciprus, Írország és Skócia) nem hanyagolja el szóló karrierjét, a hazai közönséget sem Sidd DeVille. A májusban szóló útján is elindult Sidd DeVille a stílusokat átívelő, kortárs popzene irányába szeretne haladni, amelynek újabb állomásához érkeztünk el a héten megjelent „Fallin’ Apart - Instead of fall in love" anyagával.

https://open.spotify.com/track/2SWjUOBFj8jbzZLS9W1g4Y?si=c8f60efe1061453d


 

SOULWAVE – ELLENTÉTEK
A 2007-ben alakult Soulwave formáció többek között indie, folk elemekkel dolgozik. Fodor Máté csapata az elmúlt években olyan számokkal landolt a slágerlistákon, mint a "Kalandor", a "Szaladok", a "Nehezen múlik", a "Hazakísérlek", a "Minden tévedésem", vagy éppen a "Boldognak Lenni". A fiúk most az önsorsrombolást körbejáró „Ellentétek”-kel jelentkeztek, amelyhez Jimy J. Hollywood rendezésében forgattak klipet.


AZAHRIAH X DESH – HABIBI
Botrány ide-oda, az kétségtelen, hogy az Azahriah – Desh páros nem véletlenül landol újra meg újra a YouTube felkapott anyagai között. Szövegeik hol erősek, hol a mai trendeknek felelnek meg, de az kétségtelen, hogy dalaik fülbemászóak. A srácok ezúttal a "Habibi" dalukhoz adtak ki klipet, amelynek felvételei a Budapest Parkos bulin készültek.

Összeállította: Hatos Niki


2022. július 17. 05:43

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA