MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 25. hét

Női energiák, valamint igazi nyári feelgood uralta ezt a hetet. Magyar újdonsággal rukkolt elő Caramel, a Wellhello, valamint a Pandora Projekt, ugyanakkor angol produkciókat is kaptunk CéAnne, továbbá Sidd DeVille tálalásában.

CARAMEL, WILLCOX – VISSZAVÁGYOM
A nyár egyik nagy slágere lehet Caramel legfrissebb anyaga, amit Wilcox-szal közösen készített el. A „Visszavágyom” egy igazi elektronikus klubzene, amelyhez Leho (Lehoczki Dániel) rendezett klipet.

„Már két éve eldöntöttük, hogy együtt dolgozunk Wilcox-szal, szültetett is négy-öt dal, de egyik se volt az igazi. Most pár hónapja írtam egy újat, amit átküldtem neki, és rögtön beindult a közös alkotói folyamat. Szeretem az elektronikus zenét, mindig is izgatott a techno, a goa, az IDM és a trance is… Ez most egy fogyaszthatóbb szerzemény lett, de szerintem nem az utolsó közös munkánk. Nyitott vagyok akár egy ennél is klubosabb hangzásra a jövőben.” – mondta el Caramel. "Caramel-lel először egy zenei gálán találkoztunk pár éve, amikor egyszerre kaptunk Fonogram-díjat. A közös kiadónk, a Gold Record vezetőjének, Molnár Gábornak az ötlete volt, hogy működjünk együtt. Már nagyon rég óta szerettem volna egy magyar nyelvű dalt. Amikor felmerült Caramel neve, a fejemhez kaptam, hogy hogy miért nem jutott már nekem régen eszembe. Nagyon szeretem a Caramel jelenséget, mind zeneileg, mind emberileg; szeretem, hogy minden szinten igényes az, amit csinál. Szerintem különleges párost alkotunk.” – csatlakozott Willcox.


CÉANNE – EVERGREEN
CéAnne-t legtöbben talán a Hősökhöz kötik, ám a hiphop csapat mellett több formációban, kooperációban, stílusban is megállja a helyét. Az énekesnő szólóban legutóbb a zeneileg bonyolultabb harmóniákkal tűzdelt „Homemade” című dalával jelentkezett, ám azóta sem tétlenkedett: időközben megálmodott egy új, különleges légkörrel fűszerezett lemezt. A közelmúltban nem várt fordulat következett be CéAnne életében. A most megjelenő öntudatra ébresztő, értékeket felismerő „Evergreen” dalhoz bár egy igazán mozgalmas, erőteljes klipet tervezett rengeteg futással, tánccal, egy csütörtöki napon elcsúszott egy villamosmegállóban, így eltörte a bokáját. Műtét, kórházban töltött napok, majd heteken át tartó gipsz várt az előadóra. CéAnne-t producerként a már jól megszokott módon Ádám Peti támogatta, ám ezúttal további társak is hozzátették a dalhoz a szükséges pluszt. Vonósként Simkó-Várnagy Mihály és Farkas Izsák, vokál fronton Kaj Betti és Paku Patri bizonyít. Az akusztikus felvételek és a mastering a Gainlab Stúdióban készültek. Bár az eredeti klipes tervek egy ideig még csak tervek maradnak, CéAnne nem szerette volna vizuális anyag nélkül tálalni új szerzeményét, így végül mégiscsak kapott egy kis homemade videót az „Evergreen”.

„Nagyon tanulságos volt ez a lábtöréses időszak. Rögtön kiderült, kire számíthatok igazán, vagy hogy milyen erős vagyok. Semmi nem történik véletlenül, közben vettem egy lakást, rengeteg türelmet tanultam. Látom, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami nem. Mi az, amit folytatni fogok, és mi az, amit abba fogok hagyni. Fel kellett ismernem, hogy ezt a klipet nemhogy most, de hosszú hónapokig nem fogjuk tudni leforgatni. Még mindig nem engedtem el teljesen, mert nagyon erősek a képek a képzeletemben. Ez a szám viszont úgy érzem, nem porosodhat hosszú hónapokig a fiókban.” - kezdte CéAnne. „Az Evergreen a legfrissebb zeném, februárban írtam. Rengeteg önmunka van mögöttem, nagyon sok önreflekciót végeztem az elmúlt időszakban. Azt hiszem, ennek a lenyomata az Evergreen. Kicsit magamnak, a saját nőiességemnek írtam, közben persze szól mindenkinek, aki valaha elveszettnek érezte magát. Vagyis tulajdonképpen mindenki egy kicsit magára lelhet benne” – mondta még.


WELLHELLO x ANDRO - CRUSH
Diaz, Fluor Tomi és Andro barátsága immáron több mint 15 éves, itt volt az ideje, hogy ezt megkoronozzák ezt. A „Crush” egy igazi feelgood örömzene a srácoktól, amelynek klipjét a #Sohavégetnemérős Wellhello-mozi rendezője, Tiszeker Dániel álmodta meg.

„A szöveg kiindulópontja az volt, hogy néha teljesen reménytelennek tűnik a helyzet, közben pedig csak órák választanak el a boldogságtól. Reggel még nem is sejtjük, hogy este, vagy másnap reggel  az életünkbe a mindent elsöprő szerelem. Valójában sosem tudjuk, mikor érkezik el ez a pillanat." – kezdte Tomi. „Három éve hívtam fel a Tomit, hogy csináljunk valami közös számot, aztán bekapcsolódott a Diaz is az ötletelésbe. A munkafolyamat részben a zeneipar leállása miatt lett ilyen hosszú, részben pedig azért, mert a CRUSH a SSSS! című, 2021-es Wellhello-lemeztől eltérő stílusú dal, így jobbnak láttuk külön kihozni." – csatlakozott hozzá Andro.

„A CRUSH az egyik legviccesebb munkafelkérésem. A Supermanagementnek már többször ajánlottam szereplőket egy-egy klipjükbe, olyanokba is szívesen, amiket nem én rendeztem. Most sem volt ez másként, Tomi egy alacsonyabb lányt és egy extrém magas fiút képzelt el, én rögtön küldtem két ragyogó színészt – SMS-ben, azzal a kommenttel, hogy ha vállalják, jövök rendezni. Konkrétan viccnek szántam, aztán egy hét múlva már a forgattunk." – mesélte Tiszeker Dani.


PANDORA PROJEKT – VIRÁGRÓL VIRÁGRA
Bosszúszomjas a Pandora Projekt. A „Virágról virágra” egy modern, női energiás történet, amelyet Hámori Máté hangszerelt.

„A virágról virágra ötletét egy népballada adta, amit akkor énekeltem, amikor felvételiztem a konzervatóriumba. Ez egy tragikus történetet mesél el a megcsalásról, a bánatról, az emberi gyarlóságról és az ezt követő szörnyű végkifejletről, a gyilkosságról. Az eredeti mű kissé hirtelen, furcsán azzal zárul, hogy meghal a főhős, de az nem derül ki, hogy az anyja vagy a párja ölte meg. Ezt a sztorit gondoltuk kicsit tovább Dorcival (Major Dóra, a zenekar másik énekese), úgy hogy a bosszú is megjelenjen benne” – mondta el Végh Janka.


SIDD DEVILLE - GIMME JUST A LITTLE MORE
Sűrű heketen van túl Sidd DeVille. Az énekes nemrégiben útra kelt, hogy a The Guns N' Roses Experience UK frontembereként szombaton (The Belfast Empire) és vasárnap (Balor Arts Centre) is Írországban bizonyítson. Sidd utazott repülővel, komppal, kisbusszal, de minden fáradtság megéri, amint lelkes közönségére talál egy produkció. 

Az Ír-sziget második legnagyobb városáról, Belfastról így mesél: „Olyan vibe, olyan hangulat volt a városban, hogy egyből otthon éreztem magam. Ráadásul teltház fogadott minket, ahol elképesztő lelkes, hangos, szenvedélyes közönség várt ránk.” – kezdte Sidd. A másik fellépésnek Ballybofey adott otthont, ahol zseniális színház enteriőr emelte az est fényét. „Az emberek ide úgy érkeztek, ahogy egy színházba szokás, szépen fel voltak öltözve, nem egy koncertet, hanem egy show-t vártak. Hangos, gyönyörű emberek, rengeteg a szeretet.”

Sidd persze a hazai közönséget sem hanyagolja, rövid időn belül immáron a hetedik anyagával érkezik, „Gimme just a little more” címmel. Az előadó egy hete jelentkezett Egy kortyot a fényből című dalával, amelynek történetéről így mesélt: „Egy tehervonat erősséggel belém csapódó vámpír-jellegű románc, kaland nyomán született. A szöveg kicsit költőibb, mint az eddigiek, nyakatekertebb. Mindig is az ilyen szövegeket szerettem, amelyek mélyek, tele vannak utalásokkal, hasonlatokkal, rejtett mondanivalókkal, nem egyértelmű gondolatokkal. Ezek azok, amelyeket többszörösen, különböző helyzetekben, különböző módon lehet megfejteni.”

Jut még nekünk néhány korty, hiszen ezúttal az angol verzió debütált, amely egy picit más keverést, más hangzást kapott, hogy sokak számára könnyedén fogyasztható zene legyen, mert ahogy Sidd mondja: „Az emberek jelentős többsége manapság nagy kanállal eszi a popot a rádiókkal, a Spotifyon, valamint az egyéb platformokon.”

Összeállította: Hatos Niki


2022. július 3. 19:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA