MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle: 2022. 2. hét

Érkezünk a friss dalokból, klipekből álló csokrunkkal, amelyben az utóbbi napok során megjelent hazai újdonságokat gyűjtöttük össze. 2022 második hetében kaptunk izgalmas kollaborációkat, komfortzónából kimozduló frontembereket, de prevenciós üzenetet is.
- Király Viktor X Radics Gigi X Gerendás - Nem Szóltál
- Rácz Gergő X Vitáris Iván X Random Trip – Idő van eladó
- Temesi Berci – Newcomer
- Fatal Error – Eső
- Margaret Island - Senki nem felel
- EKANEM – Hideg szél

Király Viktor X Radics Gigi X Gerendás - Nem Szóltál
Modern hangzású (ami a csodás Gerendásnak köszönhető) közös dallal rukkolt elő két egykori Megasztáros, Radics Gigi és Király Viktor. A dal a toxikus kapcsolatok témáját boncolgatja, ennek ellenére az alkotóknak sikerült pozitív árnyalatot, energiát adó löketet adni neki. A „Nem Szóltál”-hoz Gigi és Viktor főszereplésével klip is forgott Radics Tamás rendezésében, amelyben egy boldogtalan pár hétköznapjait, történetét láthatjuk.

Rácz Gergő X Vitáris Iván X Random Trip – Idő van eladó
A „Dalfutár” című műsorban időről-időre izgalmas felállások, alkotócsapatok állnak össze. Pontosan ilyen volt, amikor megszületett az „Idő van eladó”, amelynek zenéjét Rácz Gergő, szövegét Taricska Szabolcs, a produceri munkálatokat pedig Fekete-Kovács Kornél álmodta meg. A dalt a műsor során az Ivan & The Parazol frontembere, Vitáris Iván énekelte fel. Az elmúlt héten új köntössel, karcosabb hangzással, a Random Trip segítségével jelent meg a szerzemény a legnagyobb videómegosztón. Egyszerűen telitalálat!

Temesi Berci - Newcomer
Megérkezett Temesi Berci ötödik nagylemezének („Time is not a magazine”) harmadik klipje, a „Newcomer.” A 4 perces anyagban Tiba Sanyi doboson (Koncz Zsuzsa, Back II Black, Éliás Jr., Gájer Bálint, István a király turné) van a fókusz. A dal abban tűnik ki a többi közül, hogy ebben kapja a legnagyobb teret a projekt megálmodójának, Temesi Berci hangszere, a basszusgitár.
„Ez a dal az egyik legizgalmasabb a ritmusszekció szempontjából. Tele van izgalmas poliritmiával, elsőre kevésbé könnyen értelmezhető ritmus képletekkel. Az volt a célom, hogy azok a muzsikusok, akik a jazz mélyebb ágazatában aktívak, egy poposabb hangszerelésű dalban tudjanak közreműködni úgy, hogy a maguk részéről teljesen hitelesen adhassák át hangszeres tudásukat. Anélkül, hogy megerőszakolnák a játékukat, izgalmas fúzióban dolgozva együtt. Szerintem ezt a kevésbé egyenes ritmusképletű anyagot megszeretheti a fiatalabb generáció is. Az igényes zene futáraiként álltunk össze ebben a dalban.” – árulta el Berci.

Fatal Error - Eső
A Fatal Error zenekar a tíz éves fennállását egy eklektikus, egyszer elkalandozó, máskor sötét hangulatú duplalemezzel ünnepelte meg, amely a „Művirágok karneválja” címet kapta. Új klipjük dala is erről a korongról származik, ami az egyik legmelankolikusabb szerzeményük az albumon. Az „Eső” című dalhoz forgatott videó koncepcióját Bikali Sanyi álmodta meg, aki egy nyugodtabb, chillesebb világban gondolkodott ezúttal.

Margaret Island - Senki nem felel
Szokatlan formában találkozhatunk Lábas Vikivel. A Margaret Island énekesnője a banda legújabb klipjében ugyanis táncra perdül, mégpedig egy profi kortárs balett táncos, Vincze Lotár oldalán. Persze a forgatás előtt heteken át tartó próba-, tanulási folyamat vette kezdetét, ám Vikinek még így sem lehetett egyszerű feladat a fóti homokbánya ingatag talaján szépen mozognia. A „Senki nem felel” dal a Margaret Island negyedik stúdióalbumán, a „Hol marad az én történetem” lemezen hallható.
“Bár mindig is szerettem táncolni, magam is meglepődtem, milyen óriási élményt szereztek számomra a hosszú próbanapok Lotárral és a koreográfusunkkal, Gergővel, akiknek nagyon hálás vagyok, hogy amatőr létemre is szívesen fogadtak engem, és a legnagyobb türelemmel biztattak a nulladik perctől kezdve”, mesél erről az időszakról Viki. “Már nevetve emlékszem vissza az őrületes izomlázra, amit a 3-4 órás próbák után éreztem, most értettem meg csak igazán, mit jelent a ‘tetőtől-talpig’ kifejezés… Kemény volt, de nagyon szeretem a végeredményt. A tánc pedig valódi terápia volt számomra, imádnám, ha valamilyen formában be tudnám építeni az életembe a későbbiekben!” – árulta el Viki.

EKANEM – Hideg szél
Ekanem Bálint Emotat sokan a The Biebers zenekar énekeseként, mások pedig a Madách Színház színészeként ismerhetik. Az előadó hamarosan „A DAL 2022” című műsorban is bizonyít, mégpedig „Hideg szél” dalával. A szerzemény a felelőtlen vezetés veszélyeit, a gyorshajtást, az ittas vezetést járja körbe, amellyel Ekanem azon szerettei számára állít emléket, akiket egy balesetben, váratlanul veszített el.
Bálint reméli, hogy ezzel a dallal megérinti azokat az embereket, akik rendszeresen átlépik a sebességhatárt. „Jó lenne, ha átéreznék a felelősségüket és tudatosulna bennük a kockázat. Mindössze pár percet nyerhetnek azzal, ha gyorsabban hajtanak a megengedettnél, ellenben életeket tehetnek tönkre. Akár a sajátjukat is, hiszen hatalmas lelki terhet kellene cipelniük tovább magukkal. Én például nem tudnék elszámolni ezzel a bűntudattal.” – mondta el az énekes.

Összeállította: Hatos Niki


2022. január 22. 09:37

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA