MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kivirul a Lilium

Izgalmas, új zenekar bontogatja a szárnyait, a két vezéregyéniség már jelentős közös múlttal rendelkezik: Träger Lili és Szőllősi Lala korábban több formációban is muzsikáltak együtt. A Lilium megalakulása kapcsán Rozsonits Tamás találkozott velük.

Röviden meséljetek mindketten a zenei indíttatásotokról, eddigi zenekaraitokról.

Lili: Én Édesanyámnak köszönhetem a népzene a népdal szeretetét, ami végigkísérte a gyerekkoromat, majd utána egyetemre mentem, éneklést, zenét tanulni. Az egyetem alatt már énekeltem zenekarokban, pld Niburta, Balkán Fanatik. Miután lediplomáztam, már előadóművészként autentikus népzenét játszó zenekarban a Horba- ban, és népzenei feldolgozásokat játszó zenekarokban is énekelek pld : Attaca vagy a  Folks.

Lala: Én autodidakta vagyok, a tőlem jó pár évvel idősebb unokatestvérem zenekarához jártam le kisgyerekként próbára, ahol Beatlest, Rolling Stonest Creedencet játszottak, ott lettem beinjekciózva a rockzenével.  Kazettásmagnóról szedtem le a kedvenc dalaimat, figyeltem az idősebb gitáros srácokat, próbáltam ellesni amit lehet. Persze később elmentem tanárhoz, hogy rakja össze a fejemben mi az, ami  A 90- es évek underground alter korszakában a Grund, és a Fuchias Fall zenekarokban játszottam, majd később jött a Superbutt, a Vastrabantban kis metálkodás, aztán hirtelen váltással a Balkán Fanatikban kötöttem ki, ahol Lilivel is találkoztam.

A Balkan Fanatik után ketten hoztátok létre a Folk on 45 formációt, ami duóban és zenekari felállással is szerepelt. Hogyan értékelitek a megtett utat? Mennyire váltotta be a reményeiteket?

Lala :   Mivel a Folk on 45 – el nagyrészt mash-up-okat játszunk, (népdalok mixelve ismertebb rock témákkal) amit általában így jellemzünk, ha nagyon komolyan kell vegyük magunkat hogy „átfogó rocktörténeti kirándulás, a világ híres dalai és a magyar népdal szemszögéből”. Viszont a feldolgozásokkal nem voltak világmegváltó terveink, de a reményeinket beváltotta, hiszen nagyon sok helyre eljutottunk, sok koncert, örömzenélés, és pozitív visszajelzés van a hátunk mögött. De egy idő után bármilyen feldolgozásokat is csinálsz, előtérbe tolakodnak és nem hagynak nyugodni a saját zenei ötletek és egyszerűen kikívánkoznak belőlünk a saját dalaink. Ezeket a Liliummal szeretnénk megvalósítani.

Mikor és miért határoztátok el a Lilium megalapítását?

Lili :  Ez év elején fogalmazódott meg bennünk, hogy a Folk on 45 maradjon csak duóban, feldolgozásokkal a repertoárban, mivel néha nem volt egyértelmű, hogy ez most csak akusztik duó, vagy nagyzenekar.  Ezért másik névvel már saját szerzeményeket játszó zenekart hoztunk létre, így semmiképp nem lehet összemosni a kettőt.

Mi az alapvető különbség a Folk on 45 zenekari felállásához képest?

Lala : akusztikusabb és vokálisabb lett a hangzás, szinte mindenki vokálozik a zenekarban, előtérbe került a gitár mellett a hegedű is, aminek nagyon fontos szerepe van. Nekem nagy álmom volt, hogy hegedű legyen a zenekarban, mivel sok olyan zenekart pld. Mahavishnu, Kansas stb. hallgattam, ahol hegedű és a gitár együtt szerepelt és egy nagyon sajátos ízt adott a zenének.

Kiváló ötlet a zenekar neve: nyilván utal arra, hogy Lili szerepe még hangsúlyosabbá válik. Ez Lili kísérőzenekara vagy egy alkotói közösség?

Lili: Igen, abszolút jól látod, Lili szerepe hangsúlyosabb lett, nem csupán frontember, hanem a dalírásban is aktívan részt vállal, ezzel együtt mindenképp egy alkotói közösségnek mondanám a Liliumot, mivel például amit leviszek próbára egy új dalötletet, abba mindenki beleteszi a saját elképzeléseit és együtt gyúrjuk kész dallá.

Mutassátok be a tagságot, kérlek. Ki honnan érkezett?

Lili : Székely Veronika hegedűs, ő klasszikus zenei képzést kapott, aztán népzenei vonalon folytatta pályafutását, de nálunk főleg az íres countrys játéka a favorit. Nem mellesleg első számú vokalistánk. Soós László akusztikus gitár, brácsa és vokál, szintén népzenei vonal, és persze velünk együtt ősi alapító tag. Bordás Zoltán dobos, ütőhangszeres, nem ismer műfaji határokat, mindenben otthonosan mozog. Sütő Lajos, basszusgitározás mellett ő a zenekar szövegírója. Zseniálisan elkapta azt a szövegvilágot amit én  énekesként is magaménak érzek, és abszolút illeszkedik a Lilium zenéjéhez. Érdekességképpen ő punk rock világából jött hozzánk.

Hogyan születnek a dalok?

Lili : Talán a leggyakoribb módszer, hogy Lali szövegére megszületik bennem egy ének dallam, amire Lala csinál egy zenei alapot, vázat. Ezt levisszük a próbára és elkezdjük részleteiben kidolgozni. De előfordul, hogy előbb a zene születik meg és később a szöveg, Lali, a szövegíró ezt jobban szereti, mert így kap egy alaphangulatot és mint a filmkockák, úgy jönnek a sorok.

Kitől és mitől függ a dalok hangszerelése?

Lala : általában kész hangszerelési ötletet hozok, amit hallok belül, hogy hogyan kellene szólnia egy adott dalnak, de természetesen ez nem szentírás, a próbákon úgyis ízekre szedjük, és úgy formáljuk ahogy szerintünk a legjobb lesz. Nálunk működik a zenekari demokrácia 

Hogyan állt össze az eddigi Lilium repertpár?

Lili : Természetesen a saját dalok a fő csapás, de ezek egyenlőre nem tesznek még ki egy komplett koncertműsort, így átveszünk néhány dalt a Folk on 45 repertoárból amit zenekarra hangszereltünk. Persze a cél, hogy csak saját dalok vigyék el a műsort, ez jövő szezonra meg is valósul, hiszen gőzerővel folyik a dalírás.

Akusztikus változatban is megszólal a Lilium. Mennyire más így, mint villamosítva?

Lala : A Liliumra is főleg az akusztikus hangzás a jellemző, bár az akusztikus gitárok, hegedű, dobró, bendzsó mellett használunk büntetlenül, elektromos gitárt is.

Hozzátok melyik áll közelebb és miért?

Lala: mindkettőt nagyon szeretjük, mert Folk on –nál lényegében Lili népdalokat énekelhet, amihez nagyon szoros kötődése van és elindította őt ezen a pályán.  Én pedig rockzenét gitározhatok, igaz akusztikusan, de az plusz egy kis kreativitást, átalakítást igényel, mert ezek a dalok eredetiben elektromos gitáron szólalnak meg. Szeretem használni a loop-ot is, ami itt a dalok nagy részében kötelező tartozék. A Liliumban pedig kiélhetjük dalírási ambíciónkat.

Hogy fogadott benneteket a közönség?

Lili : Szerencsére jól fogadtak minket, ez talán a meghívásokból, koncert utáni beszélgetésekből, reakciókból elég jól le lehetett szűrni.

Működik-e a Folk on 45 is a Liliummal párhuzamosan?

Lala : Igen működik a duó párhuzamosan. Egyrészt keresik is, szeretjük is és könnyen mozgatható és technikai igény is minimális. A loop-olás segítségével egy összetettebb hangzásban is meg tud szólalni.

Mi dönti el, hogy valamely ötletetek Lilium vagy Folk on 45?

Lili : ha valamelyik ötlet találkozik a Sütő Lali által írt szöveggel, akkor egyértelműen Lilium, ha nem , de tetszik a zenei ötlet akkor keresünk rá egy népdalt, ami hangulatában, zeneiségében  hasonlít az adott ötletre, és már megy is a Folk on –ak.

Mely közönségréteget célozzátok meg?

Lala : Ez nagyon érdekes, mivel általában a mai bandák már előbb tudják melyik közönségrétegnek fognak játszani, mint hogy van már koncert műsoruk. Persze mindenki a huszonéves korosztályt veszi célba, mivel ők a potencionális koncertre járók, march vásárlók. „Sajnos”, mi nem üzleti alapon írjuk a dalokat, de kaptunk a fiatal húszéves korosztálytól visszajelzéseket, és abszolút vevők voltak a zenére szövegre egyaránt…. meglátjuk melyik korosztály érzi majd magáénak.

Mik a nyári koncert-tapasztalataitok? Hova hívnak benneteket és milyenek a reakciók?

Lili : Mi is meglepődtünk, hogy alig tettük ki az élő stúdió koncertünket, elkezdtek jönni a meghívások. Például a balatonfüredi  víziszínpadon, vagy az Állatkerti Fesztiválon való részvétel nagy öröm volt a zenekarnak .

Nem titok, hogy ti, Lili és Lala az életben is pár vagytok és egy gyönyörű kislány büszke szülei. Lujzika melyik formációtok dalait szereti jobban?

Lili : Talán a Folk on- t jobban kedveli, hogy miért, azt csak ő tudná részletesen kifejteni, de erre még kicsit várni kell, mert most még csak 2 éves lesz, bár a szókincse egyre bővül 

Van-e tudomásotok hasonló stíluskísérletről itthon vagy külföldről?

Lala : Biztos hogy van, hiszen a crossover zene az egyik legnépszerűbb a világon. Nincs új a nap alatt, nem lehet már olyat írni, ami még nem volt, vagy nem hajaz valamire. Mi is azokból stílusokból táplálkozunk, amiket szeretünk, én imádom a 70-es évek progresszív zenéjét, amiből próbálok becsempészni hangulatokat, pl. a népzenéből jönnek páratlan témák stb. és ezeket gyúrjuk egy egységgé. Ilyet nagyon sokat csinálnak, itt már a közönség dönt, melyikre adja a voksát.

Mennyire kajálják a külföldiek a magyar folk alapú dalokat?

Lala : A Folk on –t hívják viszonylag rendszeresen olyan rendezvényre ahol külföldiek vannak ( legutóbb Barcelonaban voltunk), mert a magyar népdal mellett visszaköszönnek az ismert külföldi rockzenei témák és ezt gondolom ötletesnek, érdekesnek és főleg szórakoztatónak  tartják. A Liliummal még nem volt külföldi tapasztalatunk, de a zene nemzetközi nyelv, így remélhetőleg ránk találnak külföldi világzenei fesztiválok is.

Mikor várható tőletek lemez vagy koncertfelvétel?

Lala : jelenleg felvettünk egy élő stúdiókoncertet, ami már a fontosabb zenei streaming oldalakon meghallgatható …. e hónap végén pedig elkezdjük felvenni az első Lilium lemezt.

Rozsonits Tamás


2023. január 31. 09:10

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA