MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Két új Warm Audio klasszikus!

A Warm Audio két újabb legendás mikrofon saját változatát mutatta be: a Warm Audio WA-CX12 mintájául szolgáló AKG C12 – a Neumann U47-tel – minden idők legkeresettebb énekmikrofon klasszikusa, míg a WA-47F mintája a Neumann U47 FET-es modellje.

Warm Audio WA-CX12

Az AKG cég 1953-tól tíz éven át gyártott, nagymembrános CK12 kapszulára épülő csöves modelljét a német Neumann U47-es énekmikrofon konkurenciájának szánták. Az évek során az osztrák gyártó több apróbb változtatást eszközölt: például az első széria után kisebb méretű lett a kimenőtrafó, a Warm Audio WA-CX12 mintája a legelső, nagyobb vasmagos változat.

A WA-CX12-ben használt WA-12-B-60v kettős membrán felépítése teszi lehetővé a kapcsolható 9 érzékenységi karakterisztikát, nyolcastól a vese több változatán át a gömbig. Az AKG-nál a karakterisztika-kapcsoló a tápegységtől független, külön dobozban volt, a WA-CX12 karakterisztika-váltó kapcsoló a tápegység-dobozba került.

A Warm változatban 12AY7 kettős triódát használnak, a prémium alkatrészek (p.l. Wima kondenzátorok,, minőségi nyomtatott áramköri panel) mellett a minőségi hangzás fontos eleme a AMI/TAB-Funkenwerk USA kimenőtrafó, amely a nagy vasmagos eredeti pontos mása.

A mikrofon prémium minőségét hangsúlyozza a vintage hangulatot idéző “custom tweed” mikrofonkoffer, a fadobozos mikrofontartó, a rugalmas felfüggesztésű kengyel, valamint a svájci Gotham gyártmányú 5 méteres, 7 pólusú mikrofonkábel.
A WA-CX12 hangzása nagyon hasonlít az osztrák őséhez, telt, mégis nyílt, áttetsző. Ebben fontos szerepe van az egyenes a frekvenciamenetének, egy enyhe 2 kHz-es kiemelés valamint finom emelés az 5-10 kHz-es tartományban, utóbbinak köszönhető a levegős, nyílt hangzás. De az eredeti és a Warm Audio WA-XC12 is a sikerét mindenek előtt a középtartomány tisztaságának köszönheti, emiatt a legkeresettebb ének mikrofon az U47 mellett.

A WA-CX12 osztrák ősének riválisa – a Neumann U47 mellett – az AKG Amerikában Telefunken Ela M 251E márkanév alatt forgalmazott, azonos membránnal, de más csővel gyártott változata volt.És mivel az utóbbinak is van Warm Audio változata, ezért izgalmas lesz a WA-251 és a WA-CX12 összehasonlítása, különösen úgy, hogy bemutatótermünkben az eredeti, mindösszesen 2500 példányban gyártott C12-vel is mód lesz az összevetésre!

WA-47F

A Warm Audio másik újdonságát a Neumann U47 félvezetős változata ihlette, utóbbit a német cég a csöves U47 “modern”, FET-erősítős változataként dobta piacra 1969-ben, miután az U47 speciális, fémtokos csöve nem volt többé hozzáférhető, és amelynek egy frissített változatát a mai napig gyártják. A jellegzetes megjelenésű, mikrofontartóval egybeépített rövid testű, nagymembrános mikrofon kapszulája megegyezett a csöves U47-ével, míg a FET erősítős áramkör alkatrészeinek lábait az első szériában – eléggé szokatlan módon – nyomtatott áramköri panel használata helyett közvetlenül egymáshoz forrasztották.
Különleges az eredeti Neumann modellbe épített K47 kapszula szerkezete is: a kettős membránnak itt egyetlen réz fegyverzete van – amely a membránkivezetés egyik pólusa –, míg a másik pólus a membrán közepén lévő forrfülön keresztül csatlakozik az FET-es erősítőhöz. A kapszula-megoldás miatt a mikrofon nem kapcsolható karakterisztikájú, valamint a vese karakterisztikánál irányítottabb, már-már szupervese érzékenységű.

A Warm Audio WA-47F hangminőségét a Neumann K47 kapszula hű másolata a WA-47-B-50v, a Fairchild prémium FET tranzisztor, a prémium minőségű polisztirol és Wima kondenzátorok, valamint az eredeti pontos másolataként ismert AMI/TAB-Funkenwerk USA kimenőtranszformátor garantálja. Az eredeti változathoz hasonlóan a mikrofontesten két kapcsoló található, az egyikkel a 140 Hz-es felüláteresztő szűrő, a másikkal a -10 dB-es előosztó aktivizálható. A mikrofont a Warm Audio elegáns fadobozban szállítja.

A Warm Audio régebben már mutatott be a U47 FET-re hajazó modellt, de mivel a WA-47Jr és az új WA-47F egyetlen közös eleme a WA-47-B-50v kapszula, ráadásul mivel a “junior” kimenőtranszformátor nélküli kapcsolás, emiatt hangzása alapvetően neutrális, szemben a WA-47F-el, amely az ihletőjéhez hasonlóan egy igen karaktares hangzású mikrofon.

A nagy hangnyomást könnyedén elviselő, alacsony zajszintű U47 FET a kezdetektől a mai napig az egyik kedvenc lábdob mikrofon, de emellett szívesen használják basszus- és gitár erősítőkhöz, bőgőhöz is, tiszta hangképe, ütős mélytartománya, testes középtartománya és nem agresszív magasai miatt. Sok, főleg rockzenei felvételen énekmikrofonként is szerepet kapott, például az AC/DC énekese, Bon Scott és David Lee Roth a Van Halen együttesből több felvételét ilyen mikrofonnal vették fel.

www.digitalpro.hu


 

2022. július 30. 09:14

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA