MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

JAMES BOND 60

James Bond pontosan hatvan éve boldogítja a nézőket a mozivásznon, ezért elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy összegyűjtsünk hatvan érdekességet minden idők leghosszabb és legsikeresebb filmsorozatáról. Íme:

1. Nem Sean Connery volt az első jelölt James Bond szerepére a Dr. No című debütáló kaland szereplőválogatásán. Ian Fleming azt szerette volna, ha David Niven személyesíti meg a 007-est, de felmerült Cary Grant, Richard Burton és Patrick McGoohan neve is. Albert R. “Cubby” Broccoli producer úgy gondolta, a felső középosztálybeli kifinomult angol úriember megformálására az akkor 34 éves Roger Moore lett volna a legjobb választás, őt azonban kötötte a szerződése Az angyal című nagy sikerű tévésorozathoz. Végül az erőteljes kisugárzású és még erőteljesebb skót akcentussal beszélő Connery a surranópályáról lett befutó, miután az eredetileg kiválasztott modell, Peter Anthony híján volt mindennemű színészi tehetségnek.

2. Ian Fleming a lehető leghétköznapibb módon igyekezett elkeresztelni főhősét. Az író lelkes madármegfigyelő volt, így aztán A nyugat-indiai madarak című szakkönyv szerzője, James Bond ornitológus épp kapóra jött neki.

3. Fleming azért lobbizott, hogy unokatestvére, a legendás Christopher Lee kapja Dr. No szerepét, ő azonban ugyanúgy visszautasította az ajánlatot, mint a svéd Max von Sydow. Ironikus módon később mindketten játszottak Bond-gonoszt, előbbi Scaramangát (Az Aranypisztolyos férfi), utóbbi Blofeldet (Soha ne mondd, hogy soha).

4. Az első Bond-kalandot szerény egymillió dolláros büdzséből kellett kigazdálkodnia Broccolinak és Saltzmannek, a siker hatására viszont a költségkeret is exponenciális emelkedésbe kezdett: a Tűzgolyó kivitelezéséhez már több mint 9 millió dollár állt rendelkezésükre.

5. A gázsik is rendesen növekedtek: a Dr. No kapcsán Sean Connery még kb. 20 ezer dolláros tiszteletdíjjal volt kénytelen megelégedni, a Gyémántok az örökkévalóságnak idején viszont már 1,25 millió dolláros honorárium ütötte a markát, plusz rekordot jelentő 12,5 százalékos részesedés a bevételből. Connery ugyanakkor valódi úriemberként a Scottish International Education Trust alapítványnak adományozta a filmért kapott teljes összeget.

6. A Bond-filmek állandó bevezető képsorát Maurice Binder tervező 20 perc alatt rakta össze. Egy valódi 38-as kaliberű revolver csövén keresztül vették fel a jelenetet egy speciális kamerával. A célkeresztben lévő férfi eleinte nem Sean Connery, hanem Bob Simmons kaszkadőr volt. Connery-t legelőször a Tűzgolyó kezdő képkockáin láthatták a nézők.

7. Maurice Binder egyészen 1991-ben bekövetkezett haláláig gyártotta sajátos hangulatú, sejtelmes Bond-főcímeit, két filmhez azonban valamiért nem vették igénybe a szolgálatait: az Oroszországból szeretettel és a Goldfinger esetében Robert Brownjohn szakértelme mellett döntöttek a producerek.

8. Az ikonikus James Bond Theme megírása hivatalosan Monty Norman nevéhez fűződik, aki azt megelőzően színpadi művek zeneszerzőjeként dolgozott. Good Sign, Bad Sign című korábbi szerzeményének énekdallamát ültette át zongorára, a téma jellegzetes swinges pulzálását és hangszerelését azonban John Barrynek köszönheti a világ. Az évtizedek során több alkalommal terelődött jogi útra a dal szerzői jogainak kérdése, ám a bíróság mindannyiszor Monty Norman javára döntött John Barry nyilvánvalóan jelentős hozzájárulása ellenére.

9. A korai Bond-filmek közül hét esetében is a berlini születésű zsidó látványtervező, Ken Adam - született Klaus Adam - álmodta meg a gigantikus és méregdrága díszleteket. Leglátványosabb munkái közé tartozik Blofeld vulkáni kráterbe vájt főhadiszállása a  Csak kétszer élsz című epizódban, melynek felépítése  kereken 1 millió dollárt kóstált 1967-ben, továbbá a Holdkelte űrállomása és a Kém, aki szeretett engem szupertankere. Utóbbiért Oscar-díjra jelölték.

10. John Stears meg is kapta a legjobb vizuális effektért járó Oscart 1965-ben, mégpedig a Tűzgolyóban látható rakétákkal felszerelt motorkerékpárért. Ő tervezte egyébként Bond extrákkal telezsúfolt Aston Martin DB5-ös autóját is.

11. John F. Kennedy, az Egyesült Államok néhai elnöke tíz legkedvesebb könyve közé sorolta az Oroszországból szeretettel című Fleming-regényt és állítólag a Bond-filmeknek is nagy rajongója volt.

12. Barbara Jefford Shakespeare-színésznő több alkalommal is utószinkronnal  látta el a női karaktereket: Daniela Bianchi (Oroszországból szeretettel), Molly Peters (Tűzgolyó) és Caroline Munro (A kém, aki szeretett engem) egyaránt Jefford hangján szólalt meg a vásznon.

13. 1963. július 6-án, miközben a skóciai Argyllben a helyszínt keresték a csúcspontot jelentő hajós üldözés forgatásához, Terence Young helikoptere a vízbe zuhant Michael White művészeti vezetővel és egy operatőrrel a fedélzeten. A jármű 40-50 láb mély vízbe süllyedt, de mindenki megúszta kisebb sérülésekkel. A szerencsétlenség ellenére, mivel a produkció már így is késésben volt és a költségvetést is túllépte, Young néhány órával később már ismét a kamera mögött állt.

14. Az Oroszországból szeretettel 2005-ben videojáték formájában is napvilágot látott, melyhez Sean Connery a hangját adta, így akár ez is tekinthető utolsó fellépésének Bondként.

15. Ian Fleming 1964. augusztus 12-én hunyt el, egy hónappal azelőtt, hogy a Goldfinger a mozikba került volna.

16. A Goldfinger címszerepét alakító Gert Fröbe olyan durva német akcentussal beszélte az angolt, hogy a producerek kénytelenek voltak felkérni Michael Collinst utószinkronizálásra, aki észrevehetetlenül oldotta meg a feladatot. Fröbe hangja kizárólag a trailerben volt hallható, egyetlen mondat erejéig.

17. A Pussy Galore-ként elkeresztelt Bond-lány nevét csak nagy nehézségek árán tudták lenyomni a prűd amerikai cenzorok torkán. Broccoli és Saltzman egy idő után már hajlottak rá, hogy megváltoztassák a nevet, Guy Hamilton rendező azonban hallani sem akart erről. Végül kompromisszumos megoldás született: a felvezető kampányban nem használhatták a provokatív szójátékot, a filmben viszont benne maradhatott.

18. A Goldfinger egyike volt az első olyan mozifilmeknek, melyekhez csúcsra járatott merchandise-kampány társult. A boltok tele voltak Bond ihlette akciófigurákkal, ruhakkal, cipőkkel, társasjátékokkal, uzsonnásdobozokkal, mind közül azonban a Corgi Aston Martin DB5 játékautója aratta a legnagyobb sikert: 1964 legnagyobb példányszámban eladott játékává vált, a legelső legyártott példányt pedig az akkor 16 éves III. Károlynak ajándékozták.

19. Állítólag Connery szerződése lehetővé tette, hogy a filmekben viselt ruhadarabokat megtarthassa. A krónikák szerint 1965-ben már százas nagyságrendben lógtak a méregdrága öltönyök a gardróbjában.

20. Eredetileg a Tűzgolyó lett volna az első Bond-film, azonban jogi akadályok miatt akkor még nem valósulhatott meg. A Tűzgolyó sztorija anno televíziós forgatókönyvként született, amit Ian Fleming, Kevin McClory és Jack Whittingham közösen írtak még az ‘50-es évek folyamán. Amikor Fleming 1961-ben megjelentette a Tűzgolyó regényt, McClory és Whittingham plágiumot kiáltva azonnal a bíróságra rohantak, mondván a könyv az eredeti szkript alapján készült. A felek végül peren kívüli egyezségre jutottak, minek értelmében McClory megtarthatta a regény történetének és fő karaktereinek bizonyos filmes jogait. Ez azonban magában hordozta a veszélyt, hogy McClory konkurens Bond-filmet készít. Broccoli és Saltzman ezt mindenképpen el szerették volna kerülni, ezért inkább előre menekültek és a Tűzgolyó megfilmesítésének idejére inkább szövetkeztek McCloryval, aki végül társproduceri minőségben jegyezte a filmet.

21. A Csak kétszer élsz forgatókönyvét a világhírű író, Roald Dahl jegyezte. Dahl Fleming közeli barátja volt, a Csak kétszer élsz regényt azonban rettenetesen rossznak találta, ezért alig vett át valamit az eredeti történetből.

22. Blofeld szerepére eredetileg maga Harry Saltzman választotta ki Jan Werich cseh színészt, aki viszont nem nyerte el Lewis Gilbert rendező tetszését, lévén a fellépése nem volt elég fajsúlyos. Így menet közben lecserélték Donald Pleasence-re.

23. Amikor Connery a Csak kétszer élsz után bejelentette, hogy elhagyja a sorozatot, a producerek eljátszottak a gondolattal, hogy Az aranypisztolyos férfit filmesítik meg legközelebb, mégpedig Roger Moore-ral a főszerepben, ám ő éppen akkor hosszabbította meg kontraktusát Az angyalt illetően. Szintén problémát jelentett, hogy a stáb Kambodzsában akart dolgozni, a délkelet-ázsiai ország akkori instabil politikai helyzetét látva azonban végül elvetették a lehetőséget.

24. Az Őfelsége titkosszolgálatában megfilmesítésének lehetősége két alkalommal is felmerült, mielőtt ténylegesen megvalósulhatott: először a Goldfinger után került napirendre, a Kevin McClory jelentette potenciális fenyegetés azonban arra sarkallta a producereket, hogy inkább a Tűzgolyót készítsék el. Ezt követően újra elővették az ötletet, ám a svájci mércével mért szokatlanul enyhe tél kizárta, hogy megfelelő forgatási helyszínt találjanak, így a Csak kétszer élsz lett az ötödik Bond-mozi.

25. Több komoly jelölt neve felmerült, miután Connery - először - kiszállt: Richard Burtont újból megkeresték, aki ezúttal hajlott is Bond eljátszására, a díjazásáról azonban nem sikerült megegyeznie a producerekkel. Michael Caine szintén esélyesnek számított, akárcsak Jeremy Brett, a választás végül mégis egy ausztrál modellre esett, George Lazenby-re.

26. A Gyémántok az örökkévalóságnak forgatásába Connery 41 évesen vágott bele, azonban olyannyira messze volt a csúcsformától, hogy a következő filmben 46 évesen debütáló Roger Moore láthatóan megfiatalította a karaktert.

27. Míg Connery cigarettázott, Moore inkább a szivart favorizálta. A legenda szerint a színész záradékot tett a szerződésébe, miszerint a forgatások alatt a produkció köteles korlátlan mennyiségű Montecristo szivarral ellátni őt. Azonban a producereket sem ejtették a fejükre, a karaktert gyorsan felvértezték e különc jellemvonással és így Moore némely filmjében a szivarra jelentősebb szerep hárult, mint a felrázott és nem kevert Vodka-Martinira.

28. Az élni és halni hagyni kultikus motorcsónakos üldözésének csúcspontjaként Jerry Corneaux kaszkadőr Guinness-rekordot érő 31 méteres ugrást produkált járművével, amiért félmillió dollár ütötte a markát.

29. Az élni és halni hagyni forgatásán összesen 59 közlekedési eszközt - autót, motorcsónakot és emeletes buszt - amortizáltak le, amivel legalább 2 millió dolláros töréskárt realizáltak.

30. Az aranypisztolyos férfi egyik hongkongi jelenetét valóban a kikötőben egy évvel korábban kigyulladt és félig elsüllyedt Queen Elizabeth hajóroncson forgatták.

31. 187 cm-es magasságával Roger Moore kimondottan sudár férfinak számított, de ő is eltörpült Richard Kiel mellett: A 218 cm-re nőtt óriás a Kém, aki szeretett engemben alakította Jawst, a vasfogú bérgyilkost, a közönség pedig annyira imádta, hogy a következő filmben - Holdkelte - visszatérhetett Bond ellenfeleként, majd szövetségeseként.

32. Catherine Deneuve annyira szeretett volna Roger Moore partnereként a Kém, aki szeretett engemben játszani, hogy hajlandó lett volna szokásos gázsijának közel a feléről lemondani, ám a producereknek még így is megfizethetetlen volt a francia díva.

33. A Holdkelte látványos ejtőernyős akciójelenetét valóban szabadesésben forgatták. 5 héten keresztül összesen 88 ugrást vettek fel, ezekből vágták össze a 2 perces jelenetet.

34. Cassandra Harris, Pierce Brosnan tragikusan fiatalon elhunyt első felesége volt az egyik Bond-lány a Szigorúan bizalmas című epizódban. Broccoli a forgatás idején rajta keresztül ismerte meg Brosnant és már akkor eldöntötte, hogy egyszer Bondot farag a sármos írből.

35. A Szigorúan bizalmas forgatását beárnyékolta Paolo Rigoni kaszkadőr halála, aki a Cortina D’Ampezzo-i bobpályán szenvedett végzetes sérülésekkel járó balesetet. Az eset pontosan egy héttel azután történt, hogy az amerikai bobcsapat versenyzője, James Morgan életét vesztette ugyanezen a pályán.

36. A Polipka forgatását sem sikerült megúszni súlyos baleset nélkül: Martin Grace kaszkadőrt, a Roger Moore-éra leghajmeresztőbb jeleneteinek fő letéteményesét a száguldó vonaton hagyta el a szerencséje. Grace a szerelvény oldalán lógva nekicsapódott a vasúti pálya mentén épített egyik betonfalnak, minek következtében medencetörést és kettős combcsonttörést szenvedett. Több hónapig feküdt kórházban, úgy tűnt, hogy vége a karrierjének, csodával határos módon mégis teljesen felépült. 2 évvel később ismét ő volt Moore dublőre a Halálvágta lélegzetelállító fináléjának színhelyén, a Golden Gate híd tetején.

37. Roger Moore a Polipka idején már túl öregnek érezte magát a szerephez és nem igazán akarta hatodszor is eljátszani Bondot, ezért a producerek a színfalak mögött megegyeztek az amerikai tévésztár James Brolinnal, akivel próbafelvételeket is készítettek. Ám amikor kiderült, hogy Kevin McClory alternatív Bond-filmet forgat Sean Conneryvel, Broccoliék addig rágták Roger Moore fülét, amíg az rá nem bólintott az újabb küldetésre.

38. A párizsi Eiffel-toronyból az eredeti tervek szerint két kaszkadőr, B.J. Worth és Don Caldvedt vetette volna le magát ejtőernyővel a Halálvágta ottani forgatásán, ám végül elég volt Worth-nek leugrania. Caldvedt azonban mindenképpen ki akarta használni a soha vissza nem térő lehetőséget, ezért ő is levetette magát a toronyból - de már a párizsi városvezetés engedélye nélkül, ami persze azonnali elbocsátást vont maga után. Hogy megérte-e, csak ő tudhatja…

39. Roger Moore utódja a tervek szerint Pierce Brosnan lett volna, ám a Remington Steele címen futó tévésorozat alkotói nem engedték el az ír sztárt. Egy ideig az új-zélandi Sam Neill tűnt biztos befutónak, végül mégis az a Timothy Dalton nyerte a versenyt, akit már 1972-ben az esélyesek között emlegettek filmes berkekben.

40. A James Bond, a magányos ügynök után a producerek elkezdtek előkészíteni egy harmadik filmet Daltonnal, amit az 1990-es Cannes-i filmfesztiválon harangoztak be, különféle jogi bonyodalmak miatt azonban a projektből semmi nem lett.

41. Az Aranyszem idejére elhárult minden akadály az elől, hogy Pierce Brosnan Bonddá váljon, de a producerek a biztonság kedvéért futottak még pár kört, olyan neveket is bedobva a köztudatba, mint Mel Gibson, Hugh Grant, vagy a későbbi “M” Ralph Fiennes. A negatív hős Trevelyant viszont eredetileg idősebb karakternek álmodták meg, ám amikor Anthony Hopkins és Alan Rickman is visszautasították a szerepet, a forgatókönyvíróknak újra kellett gombolniuk a kabátot.

42. A holnap markában volt az egyetlen Brosnannel készült Bond-film, ami nem tudott az első helyen nyitni a box office-ban, mert pechére ugyanazon a napon került a mozikba, mint a filmtörténet legnagyobb kasszasikere, a Titanic. Így Bondnak meg kellett elégednie a második hellyel.

43. A Bond-univerzum leghűségesebb tagjának kétségkívül Desmond Llewelyn, azaz Q bizonyult. A walesi színész 1963-tól 1999-ig 17 filmben alakította Boothroyd őrnagyot.

44. Kevin McClory 1999-ben megpróbált még egy bőrt lehúzni Bondról: azt tervezte, hogy Sean Connery fiával, Jasonnel a főszerepben újabb remake-et készít a Tűzgolyóról. Filmes jogait eladta a Sony-nak, az MGM azonban jogi útra terelte a kérdést és megakadályozta a konkurens Bond-film létrejöttét. Évekkel később a két társaság fúziójával egyszer s mindenkorra megszűnt annak a veszélye, hogy még egyszer Bond-filmek versenyezzenek egymással a mozikban.

45. A Halj meg máskor című részben Jinx (Halle Berry) egy Ford Thunderbird-öt vezetett, ami a valóságban Michael G. Wilson producer tulajdona volt, egy 700 példányból álló limitált széria 1-es számú darabja.

46. Amikor híre ment a Casino Royale újbóli megfilmesítésének, Quentin Tarantino maga jelentkezett a rendezői székért. A ‘60-as évek közegébe helyezve, fekete-fehérben képzelte el a filmet, de volt egy kikötése: kizárólag abban az esetben vállalkozott volna a feladatra, ha Brosnan marad Bond. Az Eon produkciós cég viszont nem lelkesedett egyik ötletért sem.

47. Martin Campbell rendező elmondása szerint Henry Cavill a végsőkig meccsben volt Bond szerepéért Daniel Craiggel, 2005-ben azonban még csak 22 éves volt, így végül a tapasztaltabb és a szerephez életkorban jobban illő színészt választották.

48. A Nincs idő meghalni volt az a film, ami a leghosszabb idő alatt jutott el a tervezőasztaltól a mozivászonig: a forgatókönyvet 2016-ban kezdték írni, az utolsó snitt 2019 októberében ment le, a Covid-járvány miatt azonban csak 2021 szeptemberében mutatták be.

49. A londoni agglomerációban található Pinewood filmstúdió 60 éve ad otthont James Bond számára. A produkció mindössze egyetlen film, a James Bond, a magányos ügynök idején nem vette igénybe a létesítmény szolgálatait.

50. A Pinewoodban három színpadot neveztek el a Bond-produkció tagjairól: a 007 Stage Ken Adam jóvoltából épült 1976-ban, mégpedig a Kém, aki szeretett engem fináléjához. 1984-ben tűz ütött ki az építményben, miközben Ridley Scott forgatott benne, egy évvel későbbi újranyitásakor pedig már az Albert R. Broccoli 007 Stage nevet viselte. 2006-ban, nem sokkal a Casino Royale forgatásának befejezését követően ismét a lángok martalékává vált, ám harmadszor is felépítették. 5500 négyzetméteres területével a mai napig Európa legnagyobb színpadának számít. 2017. október 15-én nyitotta meg kapuit a The Roger Moore Stage, amely a második legnagyobb a stúdió területén, míg 2022. augusztus 25-e óta a The Sean Connery Stage is üzemkész állapotban várja a filmeseket.

51. A Bond-lányok általában jönnek és mennek, azonban akadtak, akik több filmben is szerepet kaptak: Eunice Gayson a Dr. No és az Oroszországból szeretettel című filmekben, Maud Adams Az aranypisztolyos férfiban, a Polipkában és a Halálvágtában, Léa Seydoux pedig a Spectre és a Nincs idő meghalni epizódokban jutott többszöri lehetőséghez.

52. A brit királyi család is felettébb kedveli Bondot: II. Erzsébet három premieren (Csak kétszer élsz, Halj meg máskor és Casino Royale) jelent meg, a stábot azonban titokban meglátogatta A kvantum csendje forgatásán, a 2012-es londoni olimpia megnyitójára pedig stílszerűen maga a 007-es kísérte el Őfelségét. III. Károly még hercegi minőségében tett látogatást a legutóbbi mozi, a Nincs idő meghalni forgatásán, de ‘80-as évek elejétől kezdődően számos premiert tisztelt meg jelenlétével, előbb Lady Diana, majd Kamilla hercegné társaságában. Vilmos és Harry hercegek pedig a Daniel Craig-éra összes bemutatóján feltűntek.

53. A Brit Birodalom Rendje különböző polgári fokozataival több stábtagot is kitüntettek az évtizedek során, de a lovagparancsnoki címet mindössze ketten, Dame Judi Dench DBE és Sir Roger Moore KBE kapták meg, míg Sir Sean Connery és Sir Ken Adam lovagrenden kivüli lovagokként viselhették nevük előtt a Sir megszólítást.

54. Oleg Gorgyijevszkij KGB-ezredes és kettős ügynök, akit az MI-6 Bond-filmekbe illő módon szöktetett meg Moszkvából 1985-ben, angliai évei idején elárulta, hogy a hidegháború alatt a KGB technikusai megpróbálták a filmekben látható kütyüket lemásolni és élesben is bevetni. Azt nem tudni, milyen hatásfokkal tették mindezt…

55. Autók terén meglehetősen eltérő ízléssel rendelkeztek az egymást követő Bondok: Sean Connery egy Bentley Mark IV-et vezetett, mielőtt a Goldfingerben átült az ikonikus Aston Martin DB5-be, amit végül egy Ford Mustangra cserélt. George Lazenby szolgálati kocsija egy Aston Martin DBS volt, míg Roger Moore egy AMC Hornettel történt rövid affért követően talált rá a megfelelő járműre, a Lotus Esprit Turbóra. A hűséges Timothy Dalton 1987-ben visszatalált az Aston Martinhoz, a V8 Vantage mellett tette le a voksát. Pierce Brosnan mindenki megrökönyödésére sutba dobta a hagyományokat és egy rövid DB5-ös menettől eltekintve olyan bajor szörnyetegekkel száguldozta végig a ‘90-es éveket, mint a BMW Z3, Z8 és 750iL modelljei. Utolsó filmjében aztán a britek megkönnyebbülésére visszaült az Aston Martin V12 Vanquish-be. Mind közül Daniel Craig emelte legmagasabbra a brit autógyártás zászlaját, nála több Aston Martint senki nem fogyasztott el: DB5, DBS V12, DBS Superleggera, Valhalla a sor, de legutolsó küldetésekor még a jó öreg V8 Vantage-t is leporolta.

56. Michael G. Wilson szinte a kezdetek óta részese a Bond-franchise-nak: asszisztensként kezdte mostohaapja, Albert R. “Cubby” Broccoli mellett, majd az Eon jogi osztályán helyezkedett el, végül forgatókönyvíróként és producerként folytatta tevékenységét, az viszont nem annyira köztudott, hogy jó néhány Bond-filmben felbukkan a stáblistában fel nem tüntetett cameo-szereplőként. Alakított többek között katonát Fort Knoxban (Goldfinger), előadáson ücsörgő nézőt a gízai piramisoknál (A kém, aki szeretett engem) és Bécsben az Operában (Halálos Rémületben), turistát Velencében (Holdkelte), Udaipurban (Polipka) és Havannában (Halj meg máskor), ortodox papot Korfu szigetén (Szigorúan bizalmas), orosz politikust (Goldeneye), újságírót (A holnap markában), alkalmazottat a bakui kaszinóban (A világ nem elég), illetve napilapot olvasó vendéget egy hotelben (A kvantum csendje). Hivatalos szerepei ugyancsak akadtak, ő volt Chandler tábornok (Halj meg máskor) és a montenegrói rendőrfőnök (Casino Royale).

57. Zenészek - A Bond-filmek készítői számos alkalommal próbáltak csúcson lévő pop- és rocksztárokat színészként bevonni a produkcióba: az 1981-es Szigorúan bizalmas főgonoszának Stinget nézték ki, míg a Roger Moore hattyúdalaként szolgáló Halálvágtához David Bowie-t és Ringo Starrt is elképzelték Zorinként. A két évvel későbbi Halálos rémületben castingja idején az A-ha frontemberének, a főcímdalt éneklő Morten Harketnek szántak egy kisebb mellékszerepet, az 1989-es James Bond, a magányos ügynök című epizód esetében pedig a KISS basszusgitáros/énekesére, Gene Simmonsra szerették volna osztani a drogbáró Sanchez szerepét. Mindannyian visszautasították a felkérést. Azért akadtak olyanok is, akik kötélnek álltak: a drum & bass-sztár Goldie A világ nem elég című részben játszotta Bullt, míg az ezt követő Halj meg máskor nem mást, mint Madonnát vonultatta fel Verity szerepében.

58. A legtöbb Bond-főcímdalt Shirley Bassey énekelte, szám szerint hármat: Goldfinger, Diamonds Are Forever, Moonraker.

59. A Billboard Hot 100 kislemezlistáját mindössze egyetlen Bond-főcímdal volt képes bevenni: a Duran Duran A View To A Kill című szerzeménye 1985-ben.

60. Ki lesz az új Bond? Egyelőre csak találgatni lehet. Az eddig lehetséges befutóként emlegetett színészek közül Tom Hardy, Idris Elba és Henry Cavill egyaránt kiesni látszanak, miután a döntéshozók legújabb kritériumának - 40 alatti életkor - egyikük sem tud megfelelni…

Danev György


2022. október 27. 07:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA