MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Itt a szíve és tiszta még

Latzin Norbert a magyar beat-pop-rock zene egyik legnagyobb egyénisége. 1970-ben, amikor a Bergendy együttes irányt váltott, a zenei megújulás az ő nevéhez fűződött. A zseniális zeneszerző-hangszerelő-billentyűs játékos Demjén Ferenccel és Hajdu Sándorral örök érvényű dalokat írtak. Öt évig tartó szárnyalás után Latzin sokak számára meglepetésként kivált az akkor sztárcsapatnak számító Bergendyből és megalapította a Marionett Rt nevű zenekart. Az „Itt a szívem” című dal 1976 egyik legnagyobb slágere lett, ma is a valaha írt legszebb hazai dalok között őrzi méltó helyét. Az alapfelállástól ez az egyetlen felvétel maradt fenn. A Marionett Rt eredeti énekese olyan hangi adottságokkal rendelkezik, ami ritkaság. A legnagyobb magyar énekesek között lenne a helye. Az élet nagy igazságtalansága, hogy nem őrzi több felvétel a munkásságát hazánkban. Heiter Lászlót Rozsonits Tamás érte el Spanyolországban.

Mikor és hol születtél? A szüleid mivel foglalkoztak? Vannak-e testvéreid?

1947.07.07.  Nagyrábé. Apám szobafestő-mázoló mester volt, édesanyám háztartásbeli. Dajka Margit a nagynéném volt, édesanyám húga. Van egy nővérem, egy bátyám és egy öcsém.

Hol nőttél fel és milyen iskolákba jártál?

Budapesten. Igazi belvárosi gyerek voltam. 22 évig laktam a Kossuth Lajos utcában. Az általános iskolát kitűnő bizonyítvánnyal végeztem, majd a Bolyai gimnázium és szakközépiskolában érettségiztem.

Milyen pályára készültél?

Színész szerettem volna lenni, de a főiskolai felvételin a harmadik fordulónál Major Tamás eltanácsolt. Túl humorosnak talált és kabarészínházba javasolt.

Volt-e hagyománya a zenének a családotokban?

Színészi vonalon igen, de zenein nem.

Tanultál-e magán úton vagy zeneiskolában valamilyen hangszeren vagy énekelni? Voltál-e énekkaros?

Gitáron kezdtem tanulni, de abba kellett hagynom, mert nem volt pénzem a tanórákra. Énekelni és hangképzést tanultam Magdi néninél két évig. Énekeltem énekkarban is, és akkor érdekelt csak igazán, amikor megnéztem a Mario Lanza filmet, ami sokat segített később is.

A sport mennyire érdekelt?

Versenyszerűen úsztam nyolc évig. Brémában ifjúsági bajnokságot nyertem a korosztályomban. A magyar bajnokságon harmadik helyezést értem el.

Mikor kezdett érdekelni a beatzene?

Abban a pillanatban, amikor először meghallottam a Beatlest.

Milyen együttesek koncertjeire jártál? Kik voltak akkoriban a legmenőbbek?

Akik a Budai Ifjúsági Parkban koncerteztek, mindenkit hallottam. Az Omega, a Bergendy, a  Locomotiv GT, a Generál, a  Fonográf és a Skorpió nagyon futott akkoriban, de mindenkinek eljártam a koncertjeire, aki fellépett azon a gyönyörű helyen.

Milyen volt akkor a hazai beatzenei élet? Milyen helyekre jártatok még?

Nagyon pezsgő és változatos. Minden olyan helyre jártunk, ahol színvonalas zene szólt és akkoriban sok ilyen működött.

Kikkel alapítottad az első együttesedet? Milyen sikereket értetek el?

A Venus volt az első saját zenekarom. Molnár János zongorázott, Nikosz Paganatosz, egy görög srác dobolt, a szólógitáron az öcsém, Heiter János játszott, a basszusgitáros nevére már nem emlékszem. Én énekeltem, de mindenki vokálozott is. Az egyetemi klubokban, az E épületben, a Várban állandó zenekar voltunk. Minden koncerten előzenekarként és néha a bárban is játszottunk. Megismerkedtünk mindenkivel, aki akkoriban számított. Kiemelném a Piramis-fiúkat, ők nagyon szerettek minket.

Latzin Norbert a magyar könnyűzenei élet egyik legnagyobb egyénisége volt. 1975-ben vált ki a kor egyik sztárcsapatából, a Bergendyből. Te hogyan kerültél kapcsolatba vele?

Mivel nagy ismeretségre tettünk szert, személyesen kerestek meg és Norbert lakásán volt a meghallgatás.

Mit mesélt, miért lépett ki a Bergendyből?

Erről soha nem beszéltünk. Csak hallomásból tudom, hogy a vadiúj Fender zongoráját ledobták az első emeletről, azon nagyon kiakadt.

Azokban az években a vezető magyar zenekarok az Omega, Locomotiv GT, Skorpió, Bergendy, Generál és a Fonográf voltak, mellettük a Gemini, a Corvina, a Mini, a P. Mobil voltak nagyon sikeresek, de rengeteg banda működött még. Latzin Norbi hogyan látott hozzá új zenekara, a Marionett Rt megalapításához 1975-ben? Kit keresett meg először?

Pontosan nem tudom, de mivel ismertek voltunk, a dobos és a basszusgitáros keresett meg személyesen. Akkor már hárman voltak.

A Marionett Rt első felállásának tagjai Latzin Norbert, Bertalan „Güzü” István, te, Tóth Barna gitáros és Kerekes István basszusgitáros voltatok. Ki honnan érkezett?

Ki kell, hogy javítsalak: a Marionett Rt első felállása Latzin Norbert,  Bertalan „Güzü” István, Heiter János, Kerekes István és jó magam voltunk. Tóth Barna csak később csatlakozott, de mi akkor már nem voltunk ott az öcsémmel. Mi a VENUS-ból érkeztünk, a többieket nem tudom. Norbi a Bergendyből, de ez közismert.

A zenekar neve egy Bradbury-novella címe, ami az ember és a robotok szexuális kommunikációjáról szól. Volt-e más név-ötlet, és ha igen: mi? Miért ez a név lett a befutó?

Már a meghallgatásom idejére megvolt a név, többet erről nem tudok.   

Hogyan emlékszel az első próbákra? Hol volt a próbaterem? Milyen hangszereken játszottatok? Melyek voltak az első dalok?

Nagyon jó volt a hangulat, mindenki egyformán szóhoz jutott. Pesthidegkúton, a Művelődés Házban próbáltunk. Zongora, szinti, basszus - és szólógitár, dob, ének. Mellette mindenki vokálozott is. Az első dalaink:  Itt a szivem, Ketten a háztetőn, Vörösesszőke eladólány, Emléked a múlt.

Mi volt az a meghatározott stílus vagy irányvonal, amit követtetek? Milyen külföldi zenekarok voltak a példaképeitek?

Az irányt Norbi diktálta, de hagyott beleszólást. Nagyon nem foglalkoztunk más zenekarral, a példaképekről sem esett szó.

Ki írta a zenéket és ki a szövegeket?

A Latzin Norbert – Kántor István szerzőpáros.

Mikor és hol mutatkozott be a Marionett Rt a közönségnek? Mekkora sikerrel?

A Kertészeti Egyetemen, teltházas koncerten mutatkoztunk be a Syrius társaságában, nagyon nagy sikerrel, azonnal visszahívtak minket oda több koncertre.

Addigra hány saját dalt írtatok? Miből állt a koncertműsor? Játszottatok-e feldolgozásokat? Ha igen: kiktől és miket?

14 dal elkészült, ezeket a dalokat játszottuk , feldolgozás nem volt.

Játszottatok-e korábbi Latzin-dalokat, amiket még a Bergendyben írt?

Nem.

A többi zenekar hogy fogadott benneteket?

Nagy szimpátiával. Norbert tudta igazolni, hogy zseniális szerző és zenész.

Volt-e lemezígéret? Milyen felvételeket készítettetek? Az „Itt a szívem” című dal a TV Egymillió fontos hangjegy című műsorában mutatkozott be. Hol vettétek fel?

Ígéretet kaptunk egy nagylemez elkészítésére. Felvétel csak az Itt a szívem dalunkról készült, amit a Magyar Rádió stúdiójában rögzítettünk. Hamarosan minden slágerlistán előkelő helyen szerepelt hónapokon át. Mi megírtuk a nagylemezünk anyagát, de a felvételekre már nem került sor.

Kikkel dolgoztatok akkoriban Eszményi Viktórián kívül?

Csak vele, hiszen Norbi élettársa volt.

Voltak-e más munkáitok (TV-felvétel, mások kísérése, reklámzenék, stb.)?

Nem, hiszen egy lemezanyagot összehozni nem volt egyszerű, gyorsan memorizálni, előadni, nem is jutott volna másra idő.

Hogyan emlékszel vissza a társaidra? Főleg: milyen emlékeket őrzöl Latzin Norbiról?

Mindenkivel jó viszonyt ápoltam. Norbival jó volt dolgozni, hálás vagyok, hogy bevezetett az igazi profizmusba.

Meddig voltál a Marionett Rt tagja?

1975 őszétől 1976 tavaszáig.

Mikor és miért kerültél ki a zenekarból?

Az alakuláskor az öcsémet én ajánlottam szólógitárosnak, komoly próbák után Norbi őt választotta, majd eltelt fél év, és Tóth Barnát benyomták a zenekarba helyette. Nem hagytam magára a testvéremet, és én is kiléptem, erre Barna a haverját, Torontáli Istvánt ajánlotta be, aki viszont nem tudta elénekelni a kész repertoárt a magas fekvések miatt. Hívtak vissza, de az öcsém nélkül nem mentem.

Hol zenéltél azt követően?

Megalapítottam az új VENUS-t és bejártuk egész Európát, akkoriban a legszínvonalasabb vendéglátó zenekarként.

Mikor költöztél külföldre?

1980-ban kisebb megszakításokkal. Az Intekoncert-beli személyes meghallgatások után Maritim hotelláncban dolgoztunk évekig.

Jelenleg hol élsz és mivel foglalkozol?

Spanyolországban, a Baleár-szigeteken, Mallorcán . Egy irodával dolgozom együtt kilenc éve, Elvis-showkban. Aki kíváncsi, a youtube-on megtatál, ha beírja: elvis tribute show in mallorca.

Milyen gyakran látogatsz haza? Figyeled-e a magyarországi könnyűzenei életet? Kikkel tartod a kapcsolatot?

Már ritkán. Nincs miért. Figyelem, de a mi időnkbe nagyon meg kellett küzdeni a sikerért, nem volt a sok tehetségkutató és kiugrási lehetőség. Régi barátokkal tartom a kapcsolatot, de ha nem vagy jelen, nagyon hamar elfelejtenek.

Véleményed szerint a helyén kezelik-e Latzin Norbert értékeit és munkásságát jelenleg Magyarországon?

Nagyon nem, az értékeit és munkáságát is a földbe tiporták, anyagilag is kihasználták. Próbálkozott külföldön, de végül öngyilkos lett. Csak hallomásból tudom, hogy az is hozzájárult a tragédiához, hogy hallgatott másokra és feloszlatta az eredeti Marionett felállást. Az lett volna a második virágzás, de ez elmaradt és nekem is külföldön kellett megtalálnom az igazamat, de most már nem bánom. Négy nyelvet megtanultam és még sorolhatnám.

Vállalkoznál-e egy Latzin emlékkoncerten pár dal eléneklésére?

Nem. Nem akarok úgy úszkálni a sikerben, mint a mai hamis, felfújt sztárocskák, mert "Itt a szivem" és tiszta még. Egy igazi sikerért most is az életemet adnám úgy, hogy azt ne hamisítsák meg. Otthon nem tudtam megmutatni a tehetségemet, talán azért mert nagyon mélyről indultam. Ez van.

Rozsonits Tamás


2020. október 17. 16:17

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA