MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Idén is lesz Petőfi Zenei Díjátadó!

Január 23-án, vasárnap este egy kétórás, látványos gálaműsort ígérnek a szervezők, amely során a hazai könnyűzene legjobbjait díjazzák majd 11 kategóriában. A Petőfi Zenei Díjátadó show korában élőben zajlott, ám most a világjárvány terjedése miatt csupán televíziós felvételeken (Duna Televízió) át élhetjük meg a ceremóniát, amelyet interaktív megoldásokkal és különleges műsorelemekkel igyekeznek felrázni. A különböző kategóriák jelöltjeit kihírdették, sőt néhány győztes kilétét is tudhatjuk már, azonban a fellépők listáját még homály fedi. Az eseményen hazánk könnyűzenei életének olyan nagyjait is méltatják, akik személyesen sajnos már nem lehetnek köztünk.

A díjátadók legfajsúlyosabb elismérését talán az Életmű kategória jelenti, amelyben korábban olyan előadók vehették át a Petőfi-szobrot, mint Demjén Ferenc, Tátrai Tibor, Nagy Feró, vagy éppen Horváth Charlie. Az életműdíjat ebben az évben a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznek és zeneszerzőnek, Szakcsi-Lakatos Bélának ítélték.

„Fontos számunkra, hogy a közmédia a könnyűzene kapcsán érintett rádiós és televíziós felületeivel összhangban a Petőfi Zenei Díjon keresztül is kommunikálja, hogy támogatja a magyar könnyűzene fejlődését, az innovatív, különleges, egyedi, produkciókat és a tömegkultúrában értéket képviselő alkotókat, fiatal tehetségeket és a zeneiparban dolgozókat. Hosszútávú célunk, hogy a Petőfi Zenei Díj egy állandó helyiértékkel bíró, de trend- és tendenciakövető elismerés maradjon mind a közönség, mind a szakma szemében” – fogalmazott Béli Ádám.

A már kihírdetett nyertesek továbbá:
Év dala: Kaukázus – Egyetlen szó
Dalszövegírói különdíj: Kardos-Horváth Janó
Év Felfedezettje: Katona Petra

A jelöltek kategóriák szerint:

Az év zenekara: Platon Karataev, Carson Coma, Margaret Island, Elefánt, 4S Street.

Az év férfi előadója: Szakács Gergő, Köteles Leander (Leander Kills), Beton.Hofi, Vitáris Iván (Ivan & The Parazol), Nagy Barnabás (Pontiac).

Az év női előadója: Zóra (Urbányi Zóra), Brenka (Dárdai Blanka), Deva (Takács Dorina), Hegyi Dóri (Ohnody), Schloblocher Barbara (Blahalouisiana).

Az év idegen nyelvű, magyar szerzeménye:
Áron András and the Black Circle Orchestra – Dance with the devils,
Saya Noé – Under the river,
Lengyel Johanna és Benkő Dávid – Never be,
Mörk ft. Takuya Kuroda – Baby,
Run over dogs - Crocodiles on the leash .

Az év multimédiás projektje: Hajógyár, Be Massive Horizon, Roadmovie, BP Underground – Rock film, Quixotic.

Az év elektronikus zenei előadója: Analog Balaton, Jay Lumen, Maddow, Jumodaddy, The Anahit.

Az év hangszeres előadója: Geröly Mátyás (dob), Bodor Máté (gitár), Meggyes Ádám (hangszerelés, trombita), Varga Nóri (harsona), Kóródi Tamás (gitár).

A nyertesek kilétéről tehát január 23-án, vasárnap este 19:45-től hullik le a lepel a Duna Televízió műsorában. 

Hatos Niki


2022. január 15. 05:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA