MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A FELSZERELÉSEDET AZ ELSŐ KONCERTRE?

Ezekben az időkben sajnos sok szakmabeli kénytelen távol maradni a színpadi eseményektől. Sokan úgy hasznosítják ezt az időt, hogy új dolgokat tanulnak, vagy új területen próbálják ki magukat, míg a felszerelés pihen. Ám bármennyire is meglepő, az audio berendezések akkor a legkiszolgáltatottabbak, ha nem használjuk őket. Annak érdekében, hogy a felszerelésünk állapotát ebben az időszakban is megóvjuk, fontos megérteni, hogyan kell gondozni és biztonságosan tárolni őket. Ezek a professzionális eszközök komoly értéket képviselnek, így lényeges, hogy minél tovább vigyázzunk a beruházásunkra. Íme néhány alapvető tipp az audio eszközök állapotmegóvásához.

Biztonsági mentés
Manapság már természetes, hogy a számítógépek, merevlemezek is fontos elemei a felszerelésünknek. Remélhetőleg, mielőtt mindent elcsomagoltál, készítettél biztonsági mentést minden ilyen eszközről. Ha mégsem, most van lehetőséged pótolni.

A por ellenség
A por és az elektronikai eszközök ősi ellenségnek tekinthetők. Forrasztási pontok és potméterek mehetnek tönkre, ha nem megfelelően tisztíjuk az eszközeinket. A legegyszerűbb megoldás, ha minden felszerelésünket letakarjuk, vagy még jobb, ha konténerbe helyezzük, így védve őket. Porszívócsőre helyezett apró, seprűs szívófej sokat segíthet a nagyobb és kevésbé érzékeny felületekről eltávolítani a lerakódott port. Más helyeken pedig puha, mikroszálas törlőkendő válhat be. Óvatosan bánjunk a különböző vegyszerekkel, ugyanis legtöbb esetben többet ártanak, mint használnak. Legegyszerűbb megoldás az 50%-os higítottságú izopropil-alkohol.

Az örök csodaszer – kontakt tisztító spray
A felületi poron kívül természetesen a csatlakozókra, forrasztásokra is érdemes figyelmet fordítanunk. Érdemes ezeket rendszer szinten, az első rendezvényünk előtt átnézni. Esetenként használhatunk kontakt tisztító spray-t, ami az elektronikai eszközöket nagy hatékonysággal tisztítja meg a különböző szennyeződésektől.

Az elöregedés nem megelőzhető
Néhány eszköz élettartama karbantartástól függetlenül kőbe van vésve. Vákuum csövek, biztosítékok, gitárhúrok, csak hogy néhányat említsünk. Ezeket érdemes rendszeresen cserélni, még azelőtt, hogy az elöregedés jelét mutatnák. Így nagyobb biztonságban tudhatjuk az eszközt a buli során.
Akkumulátorokat és elemeket se hagyjunk benne az eszközökben hosszú időre. Bizonyos idő után az elem típusától függően elkezdenek korróziós anyagokat ereszteni magukból. Nem szorul nagy magyarázatra, ezek rendkívüli mértékben károsítják eszközeinket. Ne feledkezzünk meg azokról az eszközökről sem, amik valamilyen gombelemet használnak, ezeket is érdemes kivenni.

Egy száraz hely
A nedvesség az egyik legnagyobb ellenség. Használaton kívüli eszközeinket mindig száraz helyen tartsuk. Esetleg páramentesítő berendezést is használhatunk a raktárhelyiségben, amennyiben szükséges. Néhány okos eszköz már értesítést is küld a telefonunkra, ha a hőmérséklet vagy páratartalom átlépi a határértéket.
Költséghatékony megoldás a különböző páramentesítő golyócskák, tabletták használata. Ezeket mikrofonos rackekben, elektronikai eszközök konténereiben, vagy akár zárt raktárhelyiségekben is érdemes elhelyezni.
WD-40 a csodaszer, aminek alkalmazása igen ajánlott akkor, ha hosszabb időre pihenőre térnek kábeleink, csatlakozóink. Mielőtt eltennénk őket, érdemes minden csatlakozót WD-40-nel befújni, így gátolva a korrózió kialakulását a felületeken.

Megfelelő hőmérséklet
Törekedjünk arra, hogy abban a helyiségben, ahol eszközeinket tároljuk, megfelelő szellőzést biztosítsunk, hogy a magas hőmérsékletet el tudjuk kerülni.
Ha elektronikai eszközeinket különösen hideg helyen tároljuk, fordítsunk időt arra, hogy az első használat előtt legalább szobahőmérsékletre felmelegedjenek. Az ideális tárolási hőmérséklet kb. 20°C.

Hangsugárzók
Érdemes, ha nem is minden rendezvény után, de rendszeres időközönként ellenőrizni hangsugárzóinkat. Egyes gyártók rendszer szintű ellenőrző metódussal rendelkeznek, de ezen felül nem okoz nagy problémát, ha hangsugárzóinkat egyesével meghallgatjuk valamilyen jó minőségű műsorjellel. Ha gyakorlott fülünk van, azonnal kiszúrhatjuk, ha az egyik hangsugárzó eltér a másiktól.

Az erő velünk van
Jó ötlet lehet megjelölni melyik táp melyik eszközhöz tartozik, különösen abban az esetben, amikor az eszközök saját, külső tápellátással rendelkeznek. Természetesen mindig ragaszkodjunk a gyártói előírásokhoz, ne alkalmazzunk más specifikációval rendelkező tápokat, mint ami elő van írva.

Rendszerezés
Hogy biztonságban tudhassuk valamennyi felszerelésünket érdemes azokat minden esetben konténerekben, vagy univerzális tároló dobozokban tartani, csoportosítani. Nem csak az élettartamuk növekedik ezzel, de könnyebben is szállíthatjuk őket. A tároló dobozokat, rackeket pedig érdemes feliratozni így, ha keresünk valamit lényegesen rövidebb idő alatt találhatjuk meg. Persze csak akkor, ha mindig a feliratok szerint rendszerezzük az eszközöket.

forrás: blogs.qsc.com


2021. február 23. 15:50

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA