MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hét pályázat 289 millió forintos kerettel

A nemzetközi piacra lépést segítő, az elektronikus zenei színtérnek szóló, korábbi projektek folytatását célzó, illetve most először könnyűzenei podcastek készítését, illetve szakmai start up ötletek elindítását segítő pályázatokra lehetni jelentkezni a jövő hét elejéig az NKA Hangfoglaló Programnál.

A 2014-ben elindult Hangfoglaló Program hetedik alkalommal írt ki pályázatot a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram keretében magyar könnyűzenei előadók külföldi jelenlétének támogatására. A 2021-ben megvalósítandó projekteket segítő, 100 millió forint keretösszegű pályázat újdonsága a korábbi évekhez képest, hogy idén, a koronavírus miatt hangsúlyozottan lehet pályázni nemzetközi szakmai együttműködésekre (például producerekkel való közös munkára), illetve stratégiai gondolkodású sajtó- és PR kampányokra is. Mindezek mellett ezúttal is benyújthatók pályázatok a nem határon túli magyarlakta területeken megvalósítandó koncertekre és turnékra. Ugyancsak ennek az Alprogramnak a keretében jelent meg a magyar zenei exporttal foglalkozó szakembereknek szóló, showcase fesztiválok látogatását ösztönző felhívás. Idén is maximum három rendezvény felkeresésére lehet pályázni, azonban a koronavírus helyzet miatt az esetlegesen 2020-ra, hasonló jogcímen elnyert, de elmaradt, támogatott események számával csökkenteni kell a megpályázott showcase-k számát. Mindkét pályázatra január 19-ig lehet jelentkezni.

Idén tovább bővül az elektronikus zenei színtérnek kiírt pályázatok köre. A Hangfoglaló Program Kollégiuma 9 millió forintot szeretne fordítani legalább hat, minimum 10 éve a pályán lévő, és jelenleg is rendszeresen alkotó elektronikus zenei előadó nemzetközi ismertségének növelését segítő pályázatra. Erre január 19-ig lehet jelentkezni, míg az Előzenekari Alprogram keretében megjelent, elektronikus zenei előadók és a könnyűzene más területén alkotók együttműködését ösztönző felhívásra január 20-ig adhatóak be az anyagok. Ez utóbbi pályázat célja, hogy a két terület alkotói a műfaji határokon átnyúló, akár nemzetközi szinten is értelmezhető, új hangfelvételeket készítsenek.

A Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Médiatámogatási Alaprogramjának új pályázata a könnyűzenei podcast-ek készítésére megjelent, 30 millió forint keretű felhívás. A kiíró célja olyan, elsősorban szöveges hanganyagok – nem egyes műsorok, hanem inkább sorozatok – készítésének az ösztönzése, amelyek révén egyrészt minőségi tartalmakhoz juthatnak a könnyűzenei médiumok, másrészt olyan dokumentumok jöhetnek létre, amelyeket évtizedek múlva a témával foglalkozó kutatók is tudnak használni. Szintén január 19-ig lehet pályázni azokkal a projektekkel, amelyeket 2020 előtt már támogatott a Cseh Tamás vagy a Hangfoglaló Program, és nemcsak egyes zenekarokat vagy klubokat, hanem a szakma egészét érinthetik.

Újdonságnak számít az NKA Hangfoglaló Program és a Könnyűzene Kollégiuma által közösen kiírt, összesen 100 millió forint keretösszegű, úgynevezett start up pályázat. Ennek célja, hogy olyan megoldások, ötletek létrejöttét mozdítsa elő, amelyek a járványidőszak után a könnyűzene egészét segíthetik újszerűségükkel. A két kollégium által majd közösen elbírálandó pályázatra szintén január 19-ig lehet jelentkezni.

A pályázati felhívások elérhetők az NKA honlapján.


2021. január 11. 15:51

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA