MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Heavy Brains: Rengeteg nyers érzés van a dalainkban

Tanult módszerek címmel megjelent az Öröm a Zene-fődíjas (2022. év) Heavy Brains második albuma. A debreceni együttes úgy érzi, mostanra találta meg a saját zenei világát, ami az alternatív-synth-pop-rock. A zenekar nemcsak egy zenei közösség, hanem a tagok jó barátok is: gyakran vesznek részt kocsma kvízversenyeken, melyeket rendszeresen megnyernek. Az együttes aktuális ügyeiről Dávid Balázs gitáros-énekes nyilatkozott.

Úgy fogalmaztál egy sajtómegjelenésben, hogy kihívás volt összerakni az új lemezt. Milyen kihívásra gondolsz?

A kihívás része több faktorból adódott össze. Egyrészt ez egy sokkal tudatosabban összerakott lemez, így minden megoldást, döntést az eddigieknél több megfontoltság jellemzett. Az új hangzás - bár mindenkinek nagyon tetszett -, plusz feladatokat adott, mégpedig, hogy hogyan tartsuk meg mindazt, ami eddig „Heavy Brains-es” volt. Szerettük volna a stílusváltást, de nagyon törekednünk kellett arra, hogy megmaradjon a zenekar lényege, és ön azonosak, hitelesek maradjunk.

A kihívás másik része a határidő volt. Bár egy évünk volt összerakni az albumot, a sűrű fesztiválszezon, klipforgatások, rengeteg koncert mellett nagy feladat volt a kreatív részeket és a felvételt is összeegyeztetni. Új ötlet volt még az album minimális koncepció alá hajtása is.

Szerettük volna, hogy ez az album meséljen valamit, és a dalok egymás után egy halvány narratívát rajzoljanak ki. Minden dal nagyon személyes hangvételű, és rengeteg nyers érzés van bennük. A Tanult Módszerek szól felnövésről, fejlődésről, az elengedés megtanulásáról, és ezeket az album írása közben a magánéletünkben is rendezni kellett. Szerintem ettől lesz az egész igazi, és ez volt a legnagyobb kihívás.

Az első lemezhez képest a zenétek hangzása jelentősen megváltozott, elsősorban amiatt, hogy beemeltétek a '80-as évek szintipop világát az új lemezen. Honnan jött mindez?

Igen, ez egy teljesen más irány, az előző lemeztől nagyon különböző elképzelésekkel és megoldásokkal. Már a lemez előtti single-ök elkezdték magukban hordozni a „szintipopságot”, amivel Szabi fertőzött meg minket. Az album megírásánál éreztük, hogy ez ellen fölösleges küzdeni, mert valamennyiünkben ösztönösen rezonált a stílus. A nagyobb kérdés a régi rockos vonallal való vegyítés volt. Mindenáron meg akartuk tartani a saját “ízünket”, és erre külön oda is figyeltünk.

A régi énünk megtartása a szövegekben a legérezhetőbb. Bár ott is igyekeztem modernebb megoldásokat használni, a lelke megmaradt a szövegeknek.

Mik voltak a Heavy Brains eddigi emlékezetes pillanatai?

A legkedvesebb élményeink nagy része főleg a 2023-as évből vannak, hiszen sokkal több koncertünk volt. Bár nem „pillanat”, de a félig turnébuszban töltött nyár egy nagyon különleges élmény volt mindannyiunk számára. A közös utazás és élményszerzés az ország járása közben egy olyan kaland volt, amiben először lehetett részünk és minden helyszínen volt valami különleges. Itt kiemelném a Fishing On Orfű fesztivált, ahol hihetetlen fogadtatásban volt részünk. Felemelő érzés volt látni, hogy itt, tulajdonképpen az ország másik felén is ismernek minket és éneklik a szövegeinket. Rengetegen voltak a közönségben. Az Öröm a Zene fődíj megnyerése szintén egy meghatározó pillanat volt.

Mit adott számotokra az Öröm a Zene fődíj megnyerése?

Ami nagyon fontos volt, az az egyfajta önigazolás. Mindig is jó visszajelzéseket kaptunk azzal kapcsolatban, hogy jó úton haladunk és a tehetségkutató sorozatok alatt mindig igyekeztünk megújulni és ténylegesen megtalálni a hangunkat. Az Öröm a Zene fődíj megmutatta nekünk, hogy igenis megéri ezt folytatnunk, csinálnunk és ne kételkedjünk magunkban. Úgy érzem, fontos volt ez a löket és nagyon sokat köszönhetünk az Öröm a Zenének. Természetesen a nyeremény által megnyílt lehetőségek mind kulcsfontosságúak voltak például az új album megjelenésében, de a lelki megerősítés is elengedhetetlen volt.

Tavasszal Dánielfy Gergővel turnéztok. Mi vár még rátok az idei évben?

A tavaszi turnét nagyon várjuk. Gergőt nagyon szeretjük, az A38-as akusztik koncertünkön is őt választottuk feature fellépőnek. Miután lement vele a tavasz, már egyből át is csöppenünk a fesztiválszezonba. Reméljük idén is ott tudunk lenni minden nagyobb helyen, és ugyanakkora élmény lesz a srácokkal járni az országot. “Megturnéztatjuk” a Tanult Módszereket és alig várjuk, hogy élőben is eljátszhassuk a dalokat mindenhol. Ami talán izgalmasabb lesz, az az év végére megjelenő kislemezünk lesz. Bár a Tanult Módszerekre nagyon büszkék vagyunk, nagy kreatív flow-ban érezzük magunkat és már fű alatt el is kezdtünk gondolkozni a következő kreatív lépéseken. Természetesen ez még nagyon soká lesz, és szeretnénk learatni az eddigi munkánk gyümölcsét, de új ötletekből sincs hiány.

Olvastam, hogy zenekarostul részt szoktatok venni kocsmakvízeken. Ki miben tudós? :-)

A zenekarral már egy jó ideje részt veszünk kvízeken, de ez az elmúlt 1 évben egy reneszánszon ment keresztül és szinte minden héten lejárunk “kvízezni”. Tökéletes ürügy lenézni a kedvenc helyünkre és nagyon élvezzük. Bence főleg történelemből, Zoli a művészetek területén, én pedig a random trivia kategóriájában vagyok a legjobb, Szabi pedig egy igazi joker. Ő játszik velünk a legkevesebbet, de ez nem is baj, mert nagyon unalmas lenne vele folyton csak győzni! :-)

Pretz Niki


2024. május 13. 08:05

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA