MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hangosító képzés ingyen? – A hír igaz!

Réges-régi probléma a hangosítók, hangtechnikusok között a szakmában, hogy ugyan alapos és hosszú szakmai gyakorlattal rendelkeznek, szakirányú végzettséggel azonban nem. Létezik a kétéves hangtechnikusi képzés esti tagozaton és egy felnőttképzés is, de egy gyakorló hangosítónak egyszerűen nincs rá szabad ideje a munka mellett. Most állami támogatással lehetőség nyílik a hőn áhított bizonyítvány megszerzésére. Erről beszélgetünk Hermann Jánossal, a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum szakmai vezető tanárával.

Van egy mondás: semmi nincs ingyen.

Talán ez most kivétel. Az első pandémiás hullám után vetettük fel, hogy úgy is segítséget tudna nyújtani az állam, hogy kifizeti egy szakmai tanfolyam árát a képző intézmények felé, így a covid miatt munka nélkül otthon ülő technikusok a holt időben végzettséget szerezhetnek. Sikerült az ügy mellé állítanunk Demeter Szilárdot, a PIM vezetőjét. Az államigazgatás malmai lassan őrölnek, de végül is örülhetünk a sikernek, indulnak a tanfolyamok. A képzés az EMMI támogatásával és a  PKÜ közreműködésével valósulhatott meg. Szakmai partnerként a Hanosz és az MPRT is mellettünk áll. Egy ilyen oktatás nem túl olcsó, 350-400 ezer Forint, ezt teljes egészében átvállalja az állam. Ezen felül azért van még költség, például a vizsgadíj (45.000 Ft) és a tankönyvek (kb. 32.000 Ft).

Vidékről feljárni egy tanfolyamra szinten költséges lesz és időigényes. Hány órás a képzés?

Sikerült minimálisra csökkentenünk az iskolában töltendő tényleges órák számát. A Szent György Technikum egyedülálló módon távoktatásban tudja biztosítani a képzést. A képzés hossza 480 óra. Ebből 402 óra online, vagy  e-learning formájában otthon tanulható. A kötelező kontakt órák száma 78. Ezek a gyakorlati órák. Ha valaki kellő szakmai gyakorlattal rendelkezik, és erről számot ad egy bizottság előtt, felmentést kaphat 32 óra alól. Így mindössze 46 órán kell személyesen jelen lennie. Az durván 5-6 alkalom. Persze mindig közbejöhet valami, a kontakt órák 20%-áról igazoltan lehet hiányozni. Ez már a nem hiszem el kategória…

Mit tanulhatnak a jelentkezők?

A hangosító képzés a Szentgyörgyben három modulból áll. A Zenei alapismeretek témakörei a zenei alapok, hangszerismeret, a hallás fiziológiája, klasszikus és rock/pop zenetörténet, MIDI alapok köré csoportosulnak. A Hangtechnikai alapismeretek, melyet én is tanítok, a hanggal, az audio jelekkel, a jelcsatornákkal, elektrotechnikai alapokkal, az elektroakusztikai átalakítókkal, erősítőkkel, egy kis akusztikával és műszaki ismeretekkel foglalkozik. Ez a legnagyobb modul, de szerencsére van hozzá könyv és munkafüzet is. Az Élő hang nevű modul a hangosítás eszközeit, azok működését, rendszerbe állítását, magát a hangosítás folyamatát tartalmazza. Minden modulban van gyakorlati rész is, de értelemszerűen ebben a legnagyobb. (Ez alól lehet felmentést kérni kellő szakmai múlttal, hiszen mit mutogatunk annak, aki húsz éve hangosít?) Minden modul végén modulzáró vizsga van, ami félelmetesen hangzik, de aki végigrágta magát az anyagon, annak könnyedén megy.

Gondolom, ha ezeket letudta a jelölt, akkor jön a szakmai záróvizsga…

A modulok sikeres zárása után az állami vizsgabizottság előtt kell vizsgát tenni. Ez két részből áll. Az ún. portfólióban egy zenekar hangosítását kell megtervezni, és egy PowerPoint-ban 15-20 diában max. 10 percben megmutatni a bizottságnak. Mikrofonozás, kábelek, hálózati betáp, stb. Már a tanfolyam ideje alatt személyre szabott feladatként mindenki megkapja, úgyhogy van bőven ideje felkészülni erre.
A másik feladat egy hangosítónak gyerekjáték: 16 sávos hanganyagot kell készre keverni egy szimulált hangosítási környezetben.  Például HD lejátszó, keverő, hangdobozok. Nálunk Allen&Heath SQ 5 keverőt használunk, szerintem sok kolléga találkozott már vele. Erre 30 perc felkészülési és 5 perc bemutatási idő áll rendelkezésre. Természetesen szabad időben külön is lehet ismerkedni a digitális pulttal a suliban.

Hol találnak rátok, hol lehet jelentkezni?

A tanfolyam első csoportjai február elején indulnak, január 24-ig lehet erre jelentkezni. Bővebb infót a Szentgyörgy honlapján találtok: http://szgyf.hu/hangosito
Ha további kérdések merülnek fel bárkiben, hívjátok a Szent György Technikum számát: + 36 1 246 4655, vagy írjatok E-mailt: iskola@szgyf.hu

De ér engem is keresni, akár személyesen, akár a Facebookon…

szgyf.hu


 

2022. január 14. 04:02

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA