MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Gorlo Volka - Titok

A Felvidék egyik legaktívabb alter-pop-rock formációja, a Gorlo Volka két év után új lemezzel jelentkezett. Új albumuk az elmúlt három év történéseinek és a zenekar tagjaira való hatásának hű lenyomata – sötét, misztikus, önreflexív.

A Gorlo Volka zenekar 2015-ben alakult, akkor még A Farkas, a Mézes, a Német meg a Bob néven. A zenekart az énekes-dalszerző, Farkas Melinda Gyurász Marianna költő javaslatára GORLO VOLKA-ra keresztelte át – a név jelentése: A farkas torka. Kezdetben indie-folkos hangszereléssel kezdték, aztán az új tagok érkezésével változott az irány, és sokkal keményebb, rockos-pszichedelikus hangzást kapott a zenekar. A Gorlo Volka az elmúlt években a Felvidék egyik legaktívabb alter-pop-rock formációjává nőtte ki magát. Első albumuk, a Szeretetjárvány 2021 végén jelent meg, ami a csapat addigi hat évének dalait tartalmazta.

A most megjelent „Titok” az előzőnél érettebb, kiforrottabb lemez, egységesebb, mégis komplexebb hangzással.

A dalokon érződik, hogy egy nehezebb időszak alatt tapasztalható bizonytalan, borongós hangulatok ihlették őket, ugyanakkor a hangszerelés néha inkább vidámabb, táncolhatóbb irányba mutat. Ez a kettősség a lemezborítón is tapintható: egy lepusztult környéken makulátlan neonfény invitál egy szórakozóhelyre.

Klipet a „Csended” című dalhoz készítettek, amiről Melinda így nyilatkozott: „Tavasszal egy kora hajnalon kivonultunk az erdőbe a barátnőmmel, Papp Vikivel egy felpakolt kocsival abban a hiszemben, hogy nagy buli lesz berendezni egy stilizált szobát az erdő közepén. Nem ment minden zökkenőmentesen. Nem voltak előre begyakorolt jelentek, csupán egy script, ami alapján élesben forgattunk le az egész klipet a baromi hidegben. A gőzölgős látványként betervezett kávé idő előtt kihűlt, nyirkos volt a talaj, gyorsan jött fel a Nap és otthon maradtak dolgok, amiket szerettünk volna belecsempészni, ebből kifolyólag feszült hangulattal telt a munka. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a lehető legjobbat préseltük ki magunkból, hála Viki türelmének. Ugyan tavasszal forgattunk, de sikerült borús, sötét, a mostanában látható skandináv sorozatokra jellemző hideg színvilágot adni az egésznek, ami passzol a dalhoz.”

Az album kis részben Galántán, a Gila Stúdióban készült, de a munka oroszlánrészét a budapesti Csend Stúdióban, Mazán Attila producer vezetésével végezte a zenekar, mivel a lemez a tavasszal elnyert Petőfi Nagylemez Program pályázatának keretén belül született meg.

https://www.facebook.com/gorlovolka

https://gorlovolka.hu/ 


 

2023. december 23. 08:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA