MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Felkutatott jogdíj-százmilliók: az EJI kifizet minden megtalált jogosultat

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) jelentős erőforrásokat mozgósít a jogdíjak begyűjtése mellett a jogosultak beazonosítására is. A szükséges adatok hiánya miatt ugyanis előfordul, hogy előadók kimaradhatnak a felosztásokból. A most lezárt jogosultkutatás keretei között kb. 210 millió forint, 2016 és 2022 között beszedett jogdíj jogosultját sikerült pótlólag és minden kétséget kizáróan megtalálni és kifizetni.

Az EJI alapelve, hogy jogdíj nem maradhat kifizetetlenül. Ebből kiindulva az Egyesület szakemberei összetett informatikai eljárásokkal és egyén kutatási módszerekkel dolgoznak a jogdíjak kifizetéséhez hiányzó információk beszerzésén. A korábban nem azonosított felvételek között nagy számban vannak olyanok is, amelyeket az érintett előadók nem regisztráltak határidőn belül, de vannak olyanok is, amelyek hiányos vagy téves adatokkal szerepelnek a felhasználói adatszolgáltatásokban.

Az EJI hangfelvételi adatbázisának bővítésének eredményeként egyébként az idén lehetővé vált a filmzenei jogdíjak széles körű felosztása is. Az úgynevezett főcím-, és végefőcímzene elkészítésében közreműködő előadóművészek között a felosztási szabályzat szerint az eredeti főszereplő jogdíjának megfelelő összeget kell felosztani, a háttér, illetve betétzene elkészítésében közreműködő előadóművészek között pedig hangfelvételenként összesen egy-egy eredeti szereplőre eső jogdíj került felosztásra.

Az EJI munkaszervezete folytatja a 2023-ban beszedett jogdíjak felosztását, amit az idén is várhatóan júniusban a hangfelvételeket, és szeptember végén pedig az audiovizuális jogdíjakat illetően tervez lezárni.

https://www.facebook.com/eji.eloadomuveszijogvedoiroda

https://www.eji.hu/


2024. május 3. 07:49

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA