MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Felfrissült zenével tért vissza a folk szupergroup, a Chalga

Pár évnyi szünet után visszatért a Chalga zenekar. A rock, jazz, világ- és népzenei körökből jól ismert művészek szupergroupja megújult és felfrissült. A zenekar a közel-keleti ritmusszekciót elhagyva harsányabb, kevésbé folkos, de népzenei hatásokkal ötvözött popzenét játszik, és jövő tavaszra új lemezt készít. A változásokról Zagyva Tamás, a Chalga gitárosa és zenekarvezetője nyilatkozott.

A vírushelyzet miatt leállt a zenei élet, a Chalga mégis novemberben tért vissza. Minek köszönhető az időzítés?

Az időzítésnek nincs igazából köze a zenei élet leállásához - ami amúgy is főleg az élőzene megszűnését jelenti, a háttérmunkák folytatódnak azért. Sőt, igazából ilyenkor kell és van idő nagyon jó dalokat írni, és a zenekar ezt teszi, soha ennyit nem próbáltunk például egy-egy szám stúdiófelvételére, mint most. Összességében most van idő és ráérés a zenekar részéről egy nagyon jó lemezt összehozni.

A Chalga egy poposabb irányba indult el. Milyen impulzusok alapján?

A zenekar életében volt egy kettős törés, az egyik az az volt, hogy elvállaltam egy (nem zenei) munkát Svájcban, és három évig ott éltem - ez idő alatt a zenekar nyilvánvalóan nem működött. A másik törést nevezhetjük alkotói válságnak, a zenekar eredeti felállása, ahol a ritmusszekcióban akusztikus gitár, basszusgitár, derbuka és djembe volt, két lemeznyi anyag alatt kifutotta magát, nem tudtam ezzel a hangszereléssel új számokat írni, nem jutott az eszembe semmi. Ráadásul Svájcban elég erős az angolszász zenei alapokra épülő open mike kultúra, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden héten tudsz legalább egy helyet találni, ahova beállíthatsz a hangszereddel, megbeszéled az MC-vel, milyen számok vannak, és ha valamelyiket el tudod játszani, beszállsz. Ez egyrészt remek lehetőséget biztosított az egyébként nem nagyon ismerkedő svájciakkal való kapcsolatépítésre, másrészt visszahozta tinédzserkori zenei világomat, ami felszabadító és játékos volt egyben. Amikor visszaköltöztünk Magyarországra, a zenekar elkezdett zaklatni, hogy csináljuk újra, azzal a kikötéssel mentem bele, hogy rendben, de akkor dob lesz, meg elektromos gitár. Ez meghatározza a ritmusszekciót, a zene "tetején" viszont maradtak a régi hatások, a macedón és bolgár népzene mellett tíz évvel ezelőtt a nagyon pezsgő spanyol zenei világ hatott (L'Ham de Foc, Ojos de Brujo), manapság inkább a görögök (Marina Satti) és az izraeliek (Yemen Blues, A-WA, Quarter to Africa, Avishai Cohen) jönnek fel. Nagyon sok zenét hallgatok és manapság már nagyon sok jó népzene-pop fúzió van. Nem volt ez mindig így.

Jelenleg hogyan definiálnád a Chalga zenéjét?

Ez nehéz, nincs általánosan megfogható definíció szerintem. Régebben ráhúzható volt a világzene, de azt látom, hogy a világzenében elég jelentős fordulat állt be, egyrészt elkezdte a "szakma" kivetni magából a nagyon kevert dolgokat, és ma már inkább a tradicionális zenékre fókuszál, másrészt azok a zenekarok, amelyek nem népzenét játszanak, igyekeznek szabadulni ettől a kategorizálástól, mert az sokszor üvegplafon számukra. A zenekar repertoárjának a kétharmada páratlan ritmusokra épül, így nagyon fontos volt, hogy olyan dobos és basszusgitáros frissítse fel a ritmusszekciót, akiknek ez zsigerből jön. Takács Szabolcs, aki a Vodkuban edzette magát páratlanra (bocs) nagyon fontos része ennek, valamint Szegő Dávid behozott a dobon egy olyan világot, amelyet nem terveztünk, de kitűnően működik: elektronikus  stíluselemeket (jungle, drum'n'bass, stb) épít be akusztikus dobolásába. Így lesz 11/8-os diszkó meg 7/8-os ska az új számok alatt. A zenekar szólistái mind hölgyek (Fekete Bori - ének, Horváth Móni - szaxofon, Kuczera Barbara - hegedű), és mindhárman kiválóan énekelnek, ezért elkezdtem a többszólamú vokálokat írni - ez mindenképpen új elem, és nagyon jól működik a szikár ritmusszekcióval. De ami nagyon fontos, mindegyik szám különleges kell legyen egy kicsit.

Te, mint zenekarvezető hogyan "viszed át" az új zenei elképzeléseidet a zenésztársakon?

Valamilyen véletlen folytán a zenekar azt gondolja, hogy én egy jó zenekarvezető vagyok, ezért nem kell különösen semmit sem csinálnom ezügyben ... Persze, a viccet félretéve, nagyon sok kidobott zene kíséri az alkotást, megírom valamennyire a zenéket, kicsit félreteszem, majd megfuttatom a zenekarnál. Már tudom a reakciókból, hogy sikerült-e, vagy sem, és ennek megfelelően fejezem be a számokat. Éppen ezért nem vagyok ténylegesen termékeny szerző, de amikor zeneírás van, az napi penzumot jelent, minden nap kötelezően meg kell írjak egy témát, egy groove-ot, vagy valamit, és ez működik.

Mit tervez 2021-re a zenekar?

Természetesen rengeteg fellépést és a lemez megjelenését. Elkezdtünk tudatosan nyitni a vizualitás felé, manapság legalább egy szöveges Youtube-videó kell, csak zenét nem nagyon hallgat a tisztelt publikum, ennek az első lépése volt a pár hete megjelent Révészem című számunk és a hozzá tartozó klip. Ja, és ha nem lesz rengeteg fellépés, legalább a lemez hozza a hozzá fűzött reményeket - a zenekar minél ismertebbé tételét.

Pretz Niki


2021. január 19. 11:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA