MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Felelősséget vállalunk a következő generációért…

Interjú Lobó-Szalóky Lázárral, a Suliturné elindítójával,
és a Dirty Slippers frontemberével. A Suliturné 2001 óta létező prevenciós program, mely egy koncerttel egybekötött rendezvényen keresztül hívja fel a fiatalok figyelmét az alkohol és a drogok káros hatásaira és következményeire, valamint ezen keresztül a HPV fertőzés veszélyeire. Ezt a kezdeményezést a Dirty Slippers zenekar indította el. Lázárral beszélgettünk a projekt létrehozásának motivációjáról, hogy hány iskolába sikerült eddig eljutni, a visszajelzésekről és a jövőbeni tervekről. Schranez Rebeka interjúja.

2011 óta szervezitek a Suliturné projekteteket. Hány iskolában jártatok eddig? Milyen visszajelzések érkeztek a tanárok, diákok, szülők részéről?

Az elmúlt 10 évben közel 500 iskolában jártunk és mindenhol elképesztő nyitottság és kedvesség várt minket. A gyerekekre azonnal rá tudunk hangolódni, hiszen egy koncerttel indítunk, s utána ülünk le velük egy beszélgetésre, amelyet pedig döbbent csendben szoktak végighallgatni. Mi egy pop-rock zenekar vagyunk, az éjszakában élünk, mindent láttunk már, éppen ezért tudjuk hitelesen átadni Nekik, mik azok a veszélyek, amiket el kell kerülniük. A Tanárok pedig örülnek nekünk, hiszen vannak azok a helyzetek, amikor a diákok jobban figyelnek egy zenészre, mint egy pedagógusra. Segíteni szeretnénk a munkájukat, ez küldetésünk. A szülőkkel relatíve keveset találkozunk, Ők a programok után szoktak legtöbbször írni nekünk, s örülnek, hogy létezik a programunk.

Mi motivált bennetek arra, hogy elindítsátok ezt a koncert sorozatot?

2009-ben lett az ‘Élned kell dalunk’, a hazai méhnyakrák elleni küzdelem kampánydala, de úgy éreztem, hogy egy dal és az üzenete kevés ahhoz, hogy eljusson az üzenetünk mindenkihez. Mi segíteni szeretnénk, a fiatalokkal foglalkozni, olyan jövőképet felvázolni Nekik, amit követhetnek, s közszereplőként azt gondolom felelősnek kell lennünk az utánunk jövő generációkért. Tizennégy éves voltam, amikor egy koncertünk után, egy klubban megkínáltak kokainnal, akkor sem fogadtam el, azóta sem drogoztam soha és nem is fogok. Ezek a dolgok is eszembe jutottak, amikor elhatároztam, hogy létrehozom a Suliturné programot.

A koncerteken előadott dalok tartalmilag hogyan kötődnek ehhez a témához?

Maximálisan, hiszen kizárólag olyan dalokat játszunk, amelyeknek optimista üzenete van. Annyi szomorú dal van arról, hogy mi a rossz - és nehéz az életben, hogy véleményem szerint a 14-18 éves fiatalokat olyan dalokkal kell megszólítanunk, amelybe kapaszkodni tudnak, amelyek erőt adnak Nekik és önbizalmat.

A határon túli magyarságot mennyire célozzátok meg ezzel a programmal?

Természetesen az egész Kárpát-medence a célpontunk, sőt az egyik legjobb Suliturnés élményünk pont Révkomáromban volt. A legnagyobb álmaim egyike, hogy úgy tudjuk ezt a programot megvalósítani, hogy minden egyes magyar ajkú közoktatási intézménybe eljuthassunk egyszer legalább.

Láttok-e valamilyen tendenciát arra, hogy hatásos ez a programotok a fiatalok körében?

Igen, és nagyon boldogok vagyunk. Számos visszajelzés érkezett hozzánk, volt ahonnan még Polgármesterek is írtak, de nyilván nem titok, hogy legtöbb helyről a diákok írnak egészen meghökkentő eseteket. Mi pedig boldogok vagyunk, hogy a legtöbbjük már felismeri a valós veszélyt.

Ezek az előadások egy zenei és egy szakmai részből állnak. Hívtok szakembereket is a beszélgetésekre?

Nem hívunk szakembereket, hiszen a mi programunk ereje pont abban rejlik, hogy mi adjuk elő, megtörtént eseteket prezentálva az alkohol, a drog és a HPV veszélyeiről szóló prevenciót. A szakemberek kapcsolódása úgy történik meg, hogy konzultálunk orvosokkal, alapítványokkal, egészségügyi szervezetekkel, így tudunk hitelesek lenni és felkészültek. Sőt gyógyszergyárakkal is dolgoztunk együtt, hiszen a HPV elleni védőoltás az már az Ő területük, s tudni szerettük volna, hogy a Suliturné hatására többen keresik-e fel Őket például.

Eddig több, mint hétmillió forintot fordítottatok önerőből ennek a projektnek a megvalósítására. Azota lettek-e támogatóitok?

Jelenleg is van beadott pályázatunk, de nagyon speciális helyzetben vagyunk, hiszen a Suliturné, úgy kulturális program, mint egészségügyi is, úgy oktatási is, hogy egészségügyi és kulturális is egyben, tehát több területhez tartozunk egyszerre, ami nem könnyíti meg a dolgunk. Bízom benne sikerül a programsorozat mellé odaállítani szervezeteket, támogatókat, mert akkor valóban sokkal több helyre tudnánk eljutni. Ebben el is indult a kommunikáció és tárgyalások sorozata, bizakodó vagyok!

Milyen jövőbeni terveitek vannak a projekttel kapcsolatban? Szeretnétek-e bővíteni esetleg a projektet?

A következő években szeretnénk a Kárpát-medencében a legtöbb iskolába eljutni, mert számos olyan kis településről is írnak nekünk, ahová szeretnék ha végre eljutnánk, de még nem volt rá alkalom. A covid miatt is több tucatnyi iskola van a várólistánkon és sajnos ez a gazdasági helyzet sem ideális most, hogy a Suliturnét folytassuk, de minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy minden héten el tudjunk jutni több intézménybe és segíthessük a fiatalokat. Bővíteni nem tervezzük a projektet, hiszen az alkohol, drog és a HPV (méhnyakrák) elleni prevenciós programunk sajnos folyamatosan aktuális, így mi ezek ellen a veszélyek ellen küzdünk a saját “fegyverünkkel” a zenénkkel.

Schranez Rebeka


2023. január 8. 12:38

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA