MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Ez történt a X. INTERTON Egyetemen

2022. november 16-án került megrendezésre a X. INTERTON Egyetem Budapesten, a Magyar Zene Házában. Az előzetes regisztráció során a helyszíni férőhelyek kettő nap alatt elfogytak, ám az eseményt online is követhették a professzionális hangtechnika, fénytechnika és vizuáltechnika szerelmesei, így összességében több, mint 300 résztvevője és nézője volt a rendezvénynek. Érdemes volt velünk tartani, hiszen érdekesség akadt bőven ezen az INTERTON Egyetemen is!

Bogár István - INTERTON Group

Az eseményt idén is Bogár István, az INTERTON Group marketing menedzsere konferálta, aki bevezető szövegében azt is elmondta, két nyomós oka is van annak, hogy idén a Magyar Zene Házában kerül megrendezésre az esemény: az egyik a jubileum, azaz a tizedik megrendezésre kerülő INTERTON Egyetem tiszteletére, a másik pedig az, hogy a Magyar Zene Háza audiovizuális rendszerét az INTERTON Group tervezte és telepítette.

Ezután Balogh Géza, az INTERTON Group ügyvezető igazgatója mondta el köszöntő beszédét, melyben többek között az is elhangzott, hogy az idei évben a Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai Tagozata akkreditálta az INTERTON Egyetemet, így a kötelező kamarai továbbképzések sorába az INTERTON Egyetem is bekerült. Ezt ezúton is köszönjük!

Balogh Géza - INTERTON Group

Ezt követően „A Magyar Zene Háza teljes története” című nyitóelőadás első részét szintén Balogh Géza tartotta, melynek fő témája a Magyar Zene Háza audiovizuális rendszerének tervezési fázisa volt. A résztvevők megtudhatták, hogyan zajlott a folyamat, milyen kihívásokkal szembesültünk, milyen igényekre kellett megoldásokat kínálnunk a munka során.

Borsiné Arató Éva - Arató Akusztikai Kft.

Majd ennek az előadásnak a részeként Borsiné Arató Éva (Arató Akusztikai Kft.) vette át a szót, előadásának címe „A Magyar Zene Háza akusztikai tervezése, megvalósulása” volt. Rengeteg érdekes technikai információt hallhattunk, de talán a legnagyobb meglepetést az okozta a részvevők körében, hogy a koncertteremben és az előadóteremben használt székek is komoly válogatón és laboratóriumi méréseken estek keresztül annak érdekében, hogy a nézőkkel teli terem és az üres terem között akusztikai szempontból ne legyen nagy különbség.

Cserepes András - INTERTON Group

Ezután ismét Balogh Gézához került a szó, aki Cserepes Andrással (INTERTON Group) kiegészülve bemutatta a Magyar Zene Háza audiovizuális rendszerének kivitelezési fázisát. A résztvevők egy komplett összefoglalást láthattak a létesítményben megvalósult audiovizuális és vezérlő, valamint a nagyothallókat segítő rendszerekről, illetve mérési eredményeket is megismerhettek. Majd Cserepes András az immerzív audio és a Hangdóm audiovizuális rejtelmeibe avatta be a nézőket.

Halász Péter - Spatial Sound Institute

zt követően az online közvetítésben szünet következett, a helyszínen a résztvevők pedig két csoportra oszlottak, az egyik csoport ebédszünetre ment, a másik csoport viszont a Hangdómba sétált át, ahol Halász Péter (Spatial Sound Institute) „Térhang és szinesztetikus immerzív audiovizualitás a gyakorlatban „ című előadását tekinthették és hallgathatták meg. Péter egy 30 perces saját alkotást mutatott be a Hangdómban, majd azt is ismertette, milyen módszerrel és programokkal készíti el a hang és videó tartalmakat erre a különleges felületre szabva.  Nagyon izgalmas volt élőben látni egy ilyen produkciót.

Miután a két csoport helyet cserélt és mindenki megtekintette a Hangdómban az előadást és mindenki jóllakott, visszatértünk az előadóterembe és az online adás is folytatódott.

Vaspöri Tamás - Maxin10sity és Schmid András – VISUA

A délutáni előadások sorát Schmid András (VISUA) és Vaspöri Tamás (Maxin10sity) „A látvány fizikája – Al Wasl Dome EXPO 2020 Dubai” című prezentációja nyitotta. Többek között szó esett a dóm installációk felépítéséről és érdekességeiről. Emellett mélyebben megismerhettük a világ legnagyobb dóm installációját, hiszen a Maxin10sity készítette erre a különleges felületre a dómspecifikus tartalmakat.

Dr. Huszty Csaba - ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.

Ezt követően Dr. Huszty Csaba előadása következett „Immerzív audio és ami mögötte van – egy zengető rövid története” címmel. Megismerhettük, honnan indult az immerzív audio, egészen az 1940-es évekig tekintettünk vissza, majd a jövőbe is bepillantást nyerhettünk, hová tart ez a technika, milyen irány kezd kibontakozni. Ezen felül többek között azt is megtudhattuk, mire van szükség az immerzív audio reprodukciójához, illetve az akusztika alapjaiba is betekintést nyertünk, rendkívül szemléletes módon.

Komenczi Norbert – zLense

Majd elérkeztünk a X. INTERTON Egyetem záróelőadásához, melyet Komenczi Norbert (zLense) tartott „Valós idejű mélységfeldolgozó technológiák, VR, AR és MR feladatokhoz” címmel. Az előadás során többek között képet kaptunk a virtuális valóság alapjairól, néhány tévhitet is eloszlattunk, illetve a virtuális produkciókhoz szükséges eszközöket és folyamatokat, illetve kulisszatitkokat is megismerhettük.  

Az INTERTON Egyetemet 2012-ben azért indítottuk útjára, hogy a munkáink során összegyűjtött tapasztalatokat, illetve a látókörünkbe kerülő audiovizuális tendenciákat át tudjuk adni és meg tudjuk osztani az érdeklődőkkel. Bízunk benne, hogy a X. INTERTON Egyetem is sok beépíthető tudással gyarapította az érdeklődőket.

Találkozzunk jövőre, a XI. INTERTON Egyetemen is!

A X. INTERTON Egyetemen készült fotók a Facebook oldalunkon, ide kattintva tekinthetők meg.


2022. december 2. 06:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA