MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Első a sorban! Az Audio-Technica új 3000 Digital vezeték nélküli rendszere

Egy sikeres esemény megvalósulásának számtalan feltétele és buktatója van. Nem elég megvásárolni a legdrágább eszközöket, és kibérelni a leglátványosabb helyeket, alaposan meg kell tervezni mindent a környezeti adottságok, a felmerülő igények és lehetőségek tükrében. Nincs ez máshogy az audio rendszerekkel sem. Szerencsére ma már - az összes minőségben és árkategóriában - eszközök százaiból tudunk választani, de ha találunk egy szimpatikus, megbízható márkát, aminek rengeteg típusa és variációja érhető el, azzal megütöttük a főnyereményt.

Az Audio-Technica büszkén jelenti be új 3000 Digital rendszerét, mely az eddigi - analóg jelátvitelű negyedik generációs 3000-es és harmadik generációs 5000-es - termékcsaládok mellett az első UHF alapú, digitális jelátvitelű eszközpark.

A kétcsatornás vevőegységben egy saját fejlesztésű audio kodek dolgozik, melynek köszönhetően a 48kHz/24bit felbontású digitális jelfolyam mindössze 2.5ms késéssel jelenik meg a szimmetrikus XLR kimeneteken és a DanteTM streamben. Az eszköz hátulján egy RJ45 csatlakozón keresztül kapcsolódhatunk vezetékes, vezeték nélküli, vagy Dante hálózathoz. A végfelhasználónak szánt hely és pénztakarékosságból antenna kaszkád kijáratok is helyet kaptak a hátlapon, így 5 eszközig, azaz 10 csatornáig egyetlen pár antennával létrehozhatunk egy nagyobb vezeték nélküli rendszert. A digitális jelátvitel lehetővé teszi az AES256 típusú titkosítást, amivel biztonságos és szinte lenyomozhatatlan jelfolyamot biztosítanak az eszközök, így installációs, hivatalos környezethez is ideális választás. A rendszer beállításainak megtervezése, beállítása és monitorozása akár távolról, vezeték nélkül is elvégezhető a Wireless Manager szoftver segítségével. OLED kijelzőn látjuk az eszköz főképernyőjét, illetve a menüt, melyben rengeteg funkció érhető el, mint a „Group Scan” helyi UHF környezetfelmérés, az „Auto Squelch” zajküszöb állítás, a „MIX” analóg kimeneti audiomixelés és a „Timed Walk Test” hatótávolság és azon belüli jelerősség felmérés. Hangolás tekintetében Magyarországon jelenleg három, 60 MHz széles frekvenciatartományban érhetők el az eszközök és ideális esetben egy 8 MHz-es sávban 22 csatorna fér el. Természetesen ideális esettel ritkán lehet találkozni, de még ezzel kalkulálva is, hatalmas rendszerek építhetők akár egyetlen 60 MHz-es frekvenciatartományban.

Az adók – a zsebadó lenyitható előlapját kivéve, mely erősített kompozit műanyag – fémházat kaptak, melynek köszönhetően kifejezetten strapabíróak és tökéletesen alkalmasak szinte bármilyen professzionális felhasználásra. A termékcsalád töltőegységeinek segítségével újratölthető akkumulátorokkal is üzemeltethetjük az adókat, a hálózati csatlakozós dokkolóval pedig még monitorozhatjuk is a töltés állapotát a Wireless Manager szoftverben. A zsebadó mute kapcsolóján és a multifunkciós gombon kívül minden más beállítási lehetőség az adók házán belül kapott helyet, az esetleges, esemény alatti véletlen elállítás kiküszöbölése végett. A multifunkciós gomb egy előre beprogramozható kapcsoló, melynek segítségével - opcionálisan - beállíthatjuk az Audio-Technica egyedülálló tartalékfrekvencia funkcióját, melyet a rendszer programozása során adhatunk meg. Amennyiben az adott esemény közben frekvenciazavarás lépne fel, a multifunkciós gombot két másodpercig nyomva tartva, a rendszer átáll a tartalékfrekvenciára, így a rendezvény, vagy előadás megszakítás nélkül mehet tovább. Mikrofonok tekintetében a zsebadó az analóg 3000-es és 5000-es szériákhoz hasonlóan HRS8 típusú cH csatlakozót kapott, mely kisebb és biztonságosabb a HRS4 típusú cW elődjéhez képest, míg a kéziadóra az Audio-Technica kínálatában 6 különböző – három dinamikus és három kondenzátor – kapszula érhető el az alacsonyabb szinttől a stúdiókategóriáig. Az ipari sztenderd csatlakozónak köszönhetően más gyártók kompatibilis mikrofonkapszuláival is használható.

Míg az Audio-Technica elsősorban megbízhatóságáról és minőségéről híres, a termékvariációk és a széles portfólió is névjegyévé vált a márkának, melyet az új 3000 Digital sorozat is alátámaszt. Legyen szó kis, vagy nagy rendszerről, analóg, vagy digitális jelátvitelről, olcsó, vagy drága eszközparkról, az Audio-Technica megoldást kínál a legtöbb felmerülő problémára.

Írta: Hunyad Attila
www.audmax.hu


 

2022. január 4. 08:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA