MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek - Drawing

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Jelenleg erőnléti edző vagyok a Soproni Tigrisek Kosárlabda klub legénységénél ahol 10 éves gyerekektől a 18 éves srácokig dolgozunk. Én felelek az állóképességük valamint a megfelelő izomzat megszerzésért és fejlesztéséért. E mellett a Soproni Sasok rögbi csapatában játszom leválló poszton és persze ott a drawing már lassan 15 éve úgyhogy nem unatkozom.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Igyekszem mindig tanulni fejleszteni magam mind 3 területen... az edzői fejlődést Lakatos Péter Cfsc képzésein próbálom fejleszteni. Aki otthon van az erőedzés világában az tudja, hogy nagyon profi képzéseket juttat el az országba Péter, aki a jelenleg talán a világ egyik legjobb edzője Mike Boyle anyagait hozza el nekünk. A Rögbiben szeretnénk megnyerni az NB2 bajnokságot, amire elég nagy az esély. Az ország legfiatalabb klubja vagyunk és idén már holtversenyben az első helyen állunk a Nagykőrös gárdájával.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

A Drawinggal is folyamatos munka van. Nem rég jött ki a latin/rap akusztik lemezünk ehhez szeretnénk majd klipeket forgatni és dolgozunk a 6. Hardcore lemezünkön is ezerrel. Ami a koncerteket illeti, amíg még lehet menni a Covid alatt mi megyünk. De ez bizonytalan sajnos, nem tudja senki, hogy meddig tart ez az egész őrület. Mi mindig ügyködünk tervek mindig vannak!

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Ez a vírus helyzet nagyon keresztbe vágta a dolgokat szinte minden téren. A hazai zene iparról az a véleményem, hogy rengeteg jó zenész zenekar van, de úgy érzem, hogy nagyon híg. A kemény zene nagyon kihalóban van főleg a hardcore. Mindenki sztár akar lenni és sokan ezért olyan zenéket csinálnak ami trendi. Ebből lehet, hogy anyagilag előbbre jutnak, de maga a zenei minőség romlik. Sajnos sok ilyet tapasztalok.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Aki ismer az tudja, hogy én nagy oldschool párti vagyok. Azokat a zenéket szeretem és azokat a sportolókat előadókat, vagy filmeket, akik visszanyúlnak a gyökerekhez csak ezt 2020 as köntösbe öltöztetik. Sosem szabad elfelejteni honnan jössz. Legyen modern, korhű, de legyen benne (kosz) abszolút nem baj ha nem trendi, fontos hogy a bőrömön érezzem a dolgot, ne az az érzés járjon át, hogy ez egy megcsinált trendi dolog és ebből most szakítunk egy csomó pénzt. Legyen tökös és legyen benne szív... a többi nem számít.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

A magyar undergroundból ahol mi is vagyunk azt gondolom nem lehet megélni. Nagyon kevés lélekszámú az országunk ehhez. Akiket mi szeretünk bandák - pl. a tengerentúlról - sem milliárdos emberek... jól élnek, de nem sztárkodnak. Mi sem ebből élünk. Ez az underground, ezt vagy szívvel, vagy sehogy.

Ha az országban pl 100 – 150 millióan lennénk, akkor nagyobb esély lenne rá, hogy úgy maradjon underground a dolog, hogy mégis megélhetnénk belőle. De ezt persze sosem adják ingyen pl. egy amerikai vezető hardcore banda iszonyat melót bele tesz. Vannak olyan underground hardcore bandák pl akik 250 koncertet nyomtak le egy évben. Azért az elég betyáros.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)

Nem sértő. Max 700-800 eurónak megfelelő összeget tudok megkeresni egy hónapban az edzősködéssel. Nem élek nagyon nagy lábon, de nem panaszkodom mindenem megvan. Van egy 15 éves örökölt autóm, egy kis örökölt lakásrészem, amit barátnőmmel építgetünk. Nagyon hálás vagyok azért amim van.... az életnek, a szüleimnek, a családomnak. Valaki éhezik, napról napra él fedél nélkül. És egy csomó nálam jóval gazdagabb ember csak panaszkodik és csak arra törekszik, hogy mindent elvegyen... Én dolgoztam gyárban, építkezéseken koszban, mocsokban is. Az, hogy most a sportból edzősködésből élek - amit 5 éves korom óta űzők - azt nagy részben köszönhetem ezeknek a dolgoknak is.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Erre a kérdésre inkább Flour Tomi, Majka, Wellhello, By Alex, Halott Pénz esetleg a Tankcsapda tudna válaszolni.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Zenét szinte minden ember hallgat. Régebben a kemény zene nagyobb teret kapott tehát jobb volt ezen a téren a helyzet. Könnyebb volt új dolgokat hozni főleg itthon. A rendszerváltás előtt el voltak zárva a csapok. A 90-es évek viszont brutál jó volt. Most meg már minden van. A srácok hetente váltogatják kedvenceiket, hamar megunják a dolgokat mert mindent kézhez kapnak.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A pop zenét sajnos annyira nem követem. Sajnos ezért nem tudok érdemleges választ adni.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Vannak amelyek nem igazán jönnek be, ahol túl sok a pompa stb... De vannak nagyon jó tehetségkutatók, ahol nagyon jó zenészektől tanulhat az ember.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Szerintem rengetegen zenélnek otthon, vagy akárhol. Viszont ha a mi színterünket nézem, ott nagyon nagy baj van. A mostani tizenévesek nagyon kevesen vannak az undergroundban sajnos.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Mi egy nagyobb fesztiválon játszunk minden évben az a VOLT fesztivál. Soproni banda vagyunk, ezért kapunk lehetőséget. Ez egy nagy fesztivál, ahol szerintem mi vagyunk ez egyik legkisebb banda, de ez így pont jó. Mindig van pár arc aki meglepődve mondja, hogy ez hiányzik a fesztiválról, egy kis underground hangulat

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Szerintem a klubokkal semmi gond nincs itthon. Mi leginkább klub banda vagyunk. Imádunk klubozni és mi már mindent láttunk a 15 év alatt. Játszottunk tipp-topp helyeken és olyan helyeken is, amit csak egy horror filmben, vagy thrillerben lát az ember... de ezzel semmi gond nincs, mi ezt szeretjük. Tökmindegy, hogy 15-en vannak, vagy pár százan!!

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Az mindenképp, hogy jobban segítsük egymást és hogy egy befutott zenekar ne kérjen el pl. egy millió forintot 5 buliért, hogy velük játszhasson egy ’kisebb’ banda. Ami fontos lenne szerintem, hogy a pályázatokat is azok kapják meg, akiknek meg kell kapniuk. Nem mindig ugyanazok és ne higgyük el, hogy sztárok vagyunk. Sajnos itthon sokan azt hiszik... pedig senki sem az!

Köszönjük a beszélgetést.


2020. november 11. 14:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA