MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Egy emléktábla három legendának

A XVI. kerület Sasvár utca 52. számú ház falán 2022. október 18-án három, ma már legendává emelkedett formáció tiszteletére emléktáblát avattak, az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Pótz Nagy Ágoston a Gesarol együttes alapító-gitárosa, Kovács Péter, a városrész polgármestere, valamint Szakács László rockzenész. Kevéssé köztudott, hogy a Gesarol, a P. Mobil, valamint a Hobo Blues Band pályafutása is Sashalomról, pontosabban a Sasvár utca 52-ből indult. 

Az 1967-ben még Hausbirdsként működő beatzenekar 1969-ben vette fel a Gesarol nevet, és lett a külvárosi klubok kedvelt zenei formációja. Pótz Nagy Ágoston gitáros, zenekar alapító családi okok miatt felhagyott az aktív muzsikálással, Schuster Lóránt pedig az akkori bulvárlapban, az Esti Hírlapban fizetett hirdetésben tette közzé: 1973. május 1-étől a zenekar P. Mobil néven folytatja tovább pálya-és vesszőfutását.

Öt esztendővel később az ugyancsak kerületi Ikarus együttes tagjaiból Földes László frontember-énekes csatlakozásával megalakult a Hobo Blues Band, amely – a P. Mobil mellett – hamarosan az ország egyik vezető zenekarává nőtte ki magát. A Gesarol, a P. Mobil és a Hobo Blues Band kapcsolódási pontja, hogy az emléktáblának helyet adó ház pincéjében próbáltak valamint az is,  hogy mindháromban Szakács László (aki testvérével, Gáborral hosszú ideig lakott a családi házban) ütötte a bőröket.

A dobos, akinek hosszas, kitartó munkája eredményeképpen valósulhatott meg az elképzelés, avató beszédben utalt rá: „A Hobo Blues Band ugyan 2011-ben feloszlott, ám a Geasarol és a P. Mobil a mai napig sikerrel koncertezik”. Az emléktáblával újabb rocktörténeti emlékhellyel gazdagodott a magyar rockzenei színtér.  

Hegedűs István


2022. október 20. 06:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA