MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

DUKE D-MC-Solid

Inspiráló találkozás egy (ma még kevésbé ismert) prémium hangszerrel, amely elérhető áron megszerezhető. Így fogalmaznám meg egyetlen mondatban a Duke D-MC-Solid gitárral való találkozásomat. No de ne szaladjunk a dolgok elébe és vegyük csak szépen sorjába mindazt, amit egyáltalán tudni lehet erről a márkáról. 

A márka és a koncepció megálmodója és a cég vezére egy Armin Hanika nevű német hangszerkészítő, aki igazából nem találta fel a „spanyolviaszt”, csak saját elképzelései szerint alakította a „Kínai-Német barátságot”. Az ő esetében ez praktikusan azt jelenti, hogy a kínai hatékonyságot, gyártáskapacitást és az ebből fakadó gazdaságosságot elegyítette a német kézműves hangszerépítés minőség orientált felfogásával. Persze, ha általános értelemben vizsgáljuk az előző mondatot, akkor ez önmagában ma már nem kuriózum, hiszen nagyon sokan élnek a hangszeriparban ezzel a kínálkozó lehetőséggel. Tehát az a tény, hogy egy nyugati gyártó keleten gyártat és a hazájában minőség ellenőriz, ma már nem számít sem különlegesnek, sem egyedinek... sőt inkább az a szokatlan, ha valahol nem így történik. Éppen ezért fontos megjegyeznünk, hogy a Duke gitárok esetében nem is erről van szó. Vagyis igen, de egy kicsit másképp. Mit is jelent ez a másképp?

Fogalmazzunk úgy, hogy Kínában csak a „nyers” hangszert készítik el, amely még nincs teljesen befejezve. A gyártás legfontosabb utolsó momentumait a Németországban található Tübingeni mesterműhelyekben végzik el, mégpedig egyenként minden egyes hangszer esetében. Azért ez így mégiscsak egy kicsit másképp hangzik ugye? És ezt akár lehet szó szerint is értelmezni, hiszen majdnem mindegy, hogy mi a mondás, a marketing szlogen, ha a végén a végtermék nem igazolja az állításokat, akkor hamar híre megy az internet világban, hogy kamu az egész. Mint ahogy ennek az ellenkezője is éppen így igaz. A mi esetünkben szerencsére az utóbbi esetről van szó.

A hangszer egészen elképesztően gyönyörű... nem kell fokozgatni, ez bizony prémium küllem. A játékérzet szintúgy. Akár elektromos gitárok is megirigyelhetnék ezt a húrnyomást és ezt a komfortos játékérzetet. A megszólaló hang meghallgatása után az embernek pedig az az érzete, hogy milliós hangszert tart a kezébe. Nem vicc. Van egy kanadai gyártmányú (elismerten és közismerten) prémium hangszerem, amelynek az ára kicsit több, mint a háromszorosa ennek a hangszernek. (OK. Abban van egy szintén prémium kategóriás elektronika a hozzátartozó összes kiegészítővel, ebben pedig ez opcionálisan rendelhető.) Ugyanakkor az akusztikus megszólalása ennek a hangszernek mindenféle összevetés alapján (pedig komolyan próbára tettem) partiban van a drága „tesóéval”. Egészen elképesztő. Tényleg igyekeztem valamibe belekötni, de nem sikerült.

Így már könnyedén igazolhatók a marketing mondások is, hiszen a végeredmény egyszerűen parádés. Azt vettem észre a szakmában (és igazság szerint saját magamon is), hogy le sem tojom a marketing szövegeket, a hangzatos történeteket és kifényezett történelmet addig, amíg maga a termék nem bizonyított. Igazából ezek csak akkor bírnak, bírhatnak valódi jelentéssel és igazi tartalommal, ha aztán a „puding nemcsak, hogy ehető, hanem finom is”. Jelentem, hogy ebben az esetben van jelentősége és valós tartalma a történetnek. Egészen pontosan nem csak valós tartalma, de valós eredménye is, hiszen sikerült egy igen komoly prémium hangszert „összedobni” és fél, vagy olykor harmadáron elérhetővé tenni.

Lássuk a specifikációt:

Bruttó ár: 302.900 Ft.

Itt azonban még nem ér véget a történet, mert a leleményes cég és marketing stratégiának köszönhetően ennek a hangszernek létezik egy olcsóbb változata is, amely Duke D-MC névre hallgat és az oldal és a hátlap nem tömör fából készült, valamint néhány tartalmi apróság olcsóbb megoldással került kialakításra, de az a hangszer csaknem 100.000 forinttal olcsóbb ennél, ami mindenképp elgondolkodtató lehet azok számára, akik egy szuper akusztikus gitárt szeretnének, de esetleg sokallják a magasabb kategória árát.

Úgy vélem, hogy a Duke Guitars márkanevet nemcsak hogy érdemes mostantól minden akusztikus gitár szerelmesnek megjegyeznie, hanem kicsit kötelező is, mert véleményem szerint igazán nagyszerű az a tendencia, hogy tényleg emberközeli áron vásárolhat magának bárki olyan prémium gitárokat, amelyek korábban csak az „álmomban lesz nekem ennyi pénzem” kategóriában voltak a legtöbbünknél. Igazából nagyon várom, hogy más Duke gitárokat is kipróbálhassak.

Keressétek a Duke gitárokat, amíg nem lesznek olyan népszerűek, hogy kénytelenek lesznek az árát is igazítani a keresettségéhez és a tudásához. (Higgyetek nekem, láttam már ilyet.)

Üdvözlettel: Andrásik Remo


2023. november 8. 05:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA