MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Dinamit 45: „Aki ebben a szakmában sokat töpreng, azt elfelejtik”

Fontos rocktörténeti dátum, jegyezzétek meg: 2024. május 25. Budapest, Barba Negra Red Stage: utoljára robban színpadra az eredeti Dinamit együttes. Németh Gáborral, a zenekar vezetőjével Rozsonits Tamás beszélgetett.

1979 tavaszán hazánk rocktörténetében addig sosem látott átalakulási hullámot idézett elő a Skorpió együttes felbomlása. Zenekarok oszlottak fel, jöttek létre, alakultak át.  A káoszban egy biztos pont akadt: a Skorpió három távozó zenésze, Németh Gábor dobos, Papp Gyula billentyűs és Szűcs Antal Gábor gitáros a jövőben is együtt akartak muzsikálni egy – az elképzeléseikhez jobban illő – új zenekarban. Magától értetődött, hogy a basszusgitárosi posztra Németh Gábor öccsét, Németh Alajost (Mini) kérik fel, az igazi bombameglepetést pedig az okozta, hogy nekik sikerül, ami egy évvel korábban a Korálnak nem: leigazolták a korszak meghatározó énekesét, Vikidál Gyulát a P. Mobilból a frontemberi szerepkörre. Frenreisz Károly megalapította az Új Skorpió triót Tátrai Tiborral (Generál) és Papp Tamással (Új Illés, Korál), Szigeti Ferenc (Corvina) a Karthagót Gidófavy Attilával (Beatrice), Losó Lászlóval (P. Mobil, Non-Stop) és Fehér Lajossal (Syrius), ennek következtében számos zenekarban csomagolták a felszerelésüket a zenészek és szállították át a roadok más-más próbatermekbe: személycserék történtek a Mini, a P. Mobil, a Korál, a Generál, a Beatrice, a Beton és még számos zenekar felállásában. Nyárra aztán mindenki elkészült az új programjával és a koncertszezonban sorra bemutatkoztak a csapatok.

A rajongóitokat nagyon váratlanul érte a Skorpió 1979. áprilisi feloszlása. Mi vezetett ehhez?

A Skorpióval évente kb. kétszáz koncertet adtunk 1979-re elfáradt a zenekar, másrészt valami újat szerettünk volna létrehozni. Harag nélkül váltunk el Frenreisz Karesztól, mind a mai napig én vagyok a Skorpió dobosa, és Totya a gitárosa. A Skorpió úgy volt jó, ahogy volt. Világszínvonalú zenekar, jó zenészekkel, ehhez adódik még, hogy Karesz kivételesen karizmatikus frontember is.

A feloszlás előtt pár hónappal vettétek fel Svédországban a The Run című, angol nyelvű lemezeteket. Miért nem lett annak ott folytatása?

Már akkoriban is iszonyú pénzbe került Nyugaton egy zenekar befuttatása. Nem úgy működik, hogy kiröppen Magyarországról egy jó zenekar és ott valaki hirtelen beletesz félmillió dollárt csak úgy, hogy hátha bejön. Nem állt pénz a produkció mögött, ezért nem jutott tovább a Skorpió a lemezfelvételen és a kiadáson. Ott nincs mutyi, mint a hazai könnyűzenei viszonyrendszerben.

Amikor a Dinamit tagságát terveztétek, adott volt, hogy az öcsédet hívjátok basszusgitározni, viszont az énekesi posztra több jelöltetek is volt: Vikidál Gyula (P. Mobil), Révész Sándor (Piramis), Horváth Charlie (Generál) és Tunyogi Péter (Beton, Corona)…

Tunyó neve nem merült fel, a többieké valóban. Kitaláltuk, hogy milyen stílus felé haladjunk és ahhoz Vikidál Gyuszi hangja illett a legjobban. Világszínvonalúan énekelt és abban a korszakban ő volt a legnépszerűbb frontember. Nem mellesleg jó szövegeket írt.

Honnan a zenekari név?

Össze-vissza dobálóztunk mindenféle nevekkel, végül Erdős Péter dr. javasolta a Dinamitot, nekünk pedig azonnal megtetszett.

A megalakulás után nagyon gyorsan megírtátok a zenekar első műsorának dalait ütősebbnél ütősebb számokkal, sőt, még a bemutatkozó koncert előtt egyszerre négy dalotok is megjelent negyvenezer példányban két kislemezen, amire addig még nem volt példa olyan hangzással, hogy mai füllel is etalonnak számít, Kovács Görgy hangmérnök közreműködésével. Rátok sütötték, hogy „államilag támogatott rockzenekar”.

Ez egy hatalmas hülyeség! Mi addig már rengeteg lemezt készítettünk, úgy gondolom, megérdemeltük az előzetes bizalmat a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattól. Amit kaptunk, az egy színes plakát volt, talán kétezer példányban, de akkor az összes első ligás zenekar megkapta ezt a lehetőséget. Végül is a saját termékeiket reklámoztuk. Az „államilag támogatott zenekar”, megbélyegzés máshonnan ered. A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség, vagyis a KISZ hetilapjában, a Magyar Ifjúságban és havi periodikájában, az Ifjúsági Magazinban jelent meg ez az „államilag támogatott” kifejezés folyamatosan, azzal kiegészítve, hogy Vikidál áruló. Más rockzenekarokról szinte havonta közöltek középső színes posztert, ne is nevezzük meg, kik voltak ők. Egyéb más, olvasott lapokban is kikezdték a zenekart, holott a közönség szeretett és tömegével jártak a koncertjeinkre, vették a lemezeinket. Bizonyos érdekkörök mozgatták hátulról a szálakat bosszúból és más okokból.

Mindannyian mellre szívtátok?

Nem esett jól, de Vikidál Gyuszit valóban érzékenyen érintette, hiszen őt nevesítették főleg. Rajta verték el a port. A koncertjeinken is rendszeresen feltűnt tíz-húsz srác az első sorban, akik folyamatosan üvöltötték az arcába, hogy: „Áruló, áruló!” Egy idő után emiatt a zenekarban is megromlott a hangulat. Még egy gondolat az „állami támogatással” kapcsolatban. dr. Erdős Péter nem szólt bele az alakuláskor, hogy ki legyen az énekes, hogy kapjuk ki Gyulát a P. Mobilból, dehogy! Gondolj bele: a Dinamit feloszlása után szó nélkül hagyta, hogy az első számú ellenségével, Nagy Feróval (Beatrice) alapítsuk meg a Bikinit. Aztán Feró szövegei is simán átmentek az ő „Sanzonbizottságán”,. A Dinamit első nagylemeze 1980-ban jelent meg, rá egy évre a P. Mobil első nagylemeze is a boltokban volt már. Szóval: rosszindulatú, irigy, és előre átgondolt  intrikák tették tönkre a Dinamitot.

1979. július 28-án, az agárdi Popstrandon volt a hivatalos bemutatkozó koncert, bár előtte volt pár „titkos” bejátszó buli. Nagyon kiforrott produkcióval jelentkeztetek…

A koncert előtt minden nap próbáltuk hónapokig. Mindenki hozta az ötleteit és közösen raktuk össze a számokat. A szövegeket Vikidál Gyuszi írta, néha Csiga Sanyival karöltve. A legelképesztőbb történet a próbák során az volt, hogy egyik nap megszületett a Tinédzser dal zenéje, másnap reggelre Gyula hozta a kész szöveget abban a formában, ahogy ma ismerjük. Nyilván a saját szövegeit olyan hitelesen interpretálta, hogy mindenki tátott szájjal nézte és hallgatta. Nagyon nem mindegy, hogy kinek a szájából mi szólal meg, minden előadó más és más.

Rengeteget játszottatok és mindenhova elmentetek, ahova csak hívtak.

Előfordult, hogy egy négyszáz fős lélekszámú kis falu ötszáz személyes művelődési házát egy nap alatt kétszer megtöltöttük. Hatkor és nyolckor. Úgy jöttek a koncertre a gyerekek, mint a hangyák. Eszelős volt!

A második nagylemez előtt csatlakozott a zenekarhoz Lugosi Laci (Beatrice). Hogyan került közétek?

Az öcsém hatalmas Beatrice-fan volt, járt a koncertjeikre, és ajánlotta, hogy vegyük be Lacit a zenekarba, ami egyébként jó vérfrissítésnek bizonyult.

Második nagylemezetek, A híd mai füllel hallgatva is egy előremutató, elképesztően jó lemez, bitang hangzással, ismét Kovács Gyuri hangmérnökkel. 1981 nyarán zajlott lemezbemutató turné, aztán a Dinamit a Magyar Televízió Pulzus című műsorában, 1982 januárjában bejelentette a feloszlását. Megviselt?

Ha egyszer így kellett lennie, akkor így lett. Persze, hogy megviselt, de tovább kellett lépnünk, jött helyette egy új formáció. Nem rajtunk múlt, így alakult, éppen ezért döntöttünk akkor, hogy ennyi volt. Az öcsémmel, és Totyával maradtunk együtt. Lojzi ötlete volt, hogy hívjuk el Nagy Ferót frontembernek. Nem sokat gondolkodtunk, mert aki ebben a szakmában sokat töpreng, azt elfelejtik.

Szűcs Judith második lemeze miatt is kaptatok hideget-meleget, holott más országokban bevett dolog, hogy rockzenekarok stúdiózenészként más műfajban is dolgoznak, gondoljunk a Toto zenekarra például…

Abban az időben divat volt minket szekálni. Irigységből fakadt, mi csak nevettünk rajta. Pozsonyban, egy világszintű stúdióban vettük fel Jutka lemezét, nagyon jó fejek voltak a hangmérnökök, pillanatok alatt végeztünk, jó dalokat írtunk, jól feljátszottuk, jól szólt a lemez, nem is értem, mi volt ezzel a baj ezzel.

Hol jártatok a Dinamittal külföldön?

Csehszlovákiában, Kelet-Németországban, a Szovjetúnióban, ott Szűcs Jutkával, Romániában.

Aztán hosszú szünet…

Amíg a Dinamit harminc éves nem lett. 2009 óta újra játszunk. Zselencz László Zsöci (Edda Művek, P. Box) érkezett az öcsém helyett, mert Lojzit a Bikini nagyon lekötötte, Vikidál Gyuszi akkor nem vállalta, így került képbe Kálmán Gyuri az énekesi posztra. Papp Gyula és Szűcs Antal Gábor velem együtt eredeti tagok. Később Kálmán Gyurit Rudán Joe váltotta, őt Scholtz Attila, a Dinamit billentyűse pedig Hornok István lett, aki a civil életben zongoraművész.

A Dinamit 45 koncert hírét hogyan fogadták az egykori és a mostani zenésztársaid?

Lelkesen! Nagyon tetszett az ötlet. A zenekarnak „kézben van” a műsor, a vendégek pedig választottak maguknak dalokat. A nyitódalt, a Dinamit a véremet négyen éneklik majd, ahogy a záró tételt, a Tinédzser dalt is. Soronként más és más, majd együtt is. Nagyon változatos lesz a műsor.

Billentyűs és basszusgitáros is kettő van…

Igen, így van. A két billentyűs végig együtt játszik majd, ahogy öt évvel ez előtt a Dinamit 40 koncerten, basszusgitárosok pedig megosztják a feladatot. Az eredeti felállás tagjai szinte végig a színpadon lesznek.

Lesz vendégzenekarotok?

Igen, a Telegram. Szeretjük Vedres Józsit és jó a zenekara is. Rengetegen bejelentkeztek, de nincs rá lehetőség, hogy teret kapjon több zenekar is, az idő rövidsége miatt. Készülünk látványelemekkel, vetítéssel, kamerás közvetítéssel is, ezek a mai koncertek elengedhetetlen kellékei.

Felvétel készül a koncertről?

Nem, de kamerákkal két oldalról közvetítjük kivetítőkön az egész koncertet. Sokat számít a látvány. Gyönyörű lett a plakátunk. Megadjuk a módját, mert: úgy néz ki, és ez biztos, hogy ez lesz az eredeti Dinamit utolsó koncertje.

Egyedül szervezed az egészet?

Persze. Az a tapasztalatom negyvenöt év zenekarvezetői múltam kapcsán, hogy amit nem én intézek, azzal mindig valami probléma adódik. Itt a legapróbb részletekre is maximálisan figyelni kell. Megszoktam, csinálom. Tudod, az a probléma, hogy amit annak idején egy sima vonalas telefonhívással elintéztünk, és mindenkit el lehetett érni, ma ehhez legalább hat hívás kell, a mobiltelefonok és az internet korában.

Mit gondolsz, mi ennek az oka?

Megváltozott a világ De nem ez a lényeg, hanem az, hogy aki szerette és szereti a Dinamitot, jöjjön el és bulizzunk együtt egy hatalmas Dinamit bulin utoljára!

Rozsonits Tamás


2024. május 15. 08:36

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA