MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Bocskor Bíborka - Szerencsére van még mit mondanunk egymásnak

Hét év után új sorlemezt hozott ki a Magashegyi Underground Egymáshoz rövid az út címmel. Az albumon szereplő, elvarázsolt hangulatú 10 popdalt ismét a csapat eredeti kreatív magja szerezte: Bocskor Bíborka énekesnő, Toldi Miklós dobos-producer, Fűrész Gábor gitáros, és visszatért a zenekaralapító-billentyűs Fodor Máriusz, a szövegek nagy részét pedig újra Tariska Szabolcs írta. A lemezről, az alkotásról és a 18 év közös zenélésről Bocskor Bíborka nyilatkozott. 

A Magashegyi Undergroundnak 2006 óta vagy énekesnője. Ennyi időn át alkotni, koncertezni, turnézni, és persze a társakkal egy irányba haladni igen nagy kihívás lehet. Hogyan élted meg ezt a 18 esztendőt?

Kihívás...érdekes szó, valahogy soha nem jutott eszembe kihívásként tekinteni erre, az én életemből a kompetencia - fókusz, a megfelelni akarás természetesen is és akaratlagosan is hiányzik. Életem része lett a zenekar, sok irányt szabtunk magunknak, aztán meg letértünk róla, majd visszatértünk. Azt hiszem ez a szabadság az, ami még ma is összetart. 18 év...általában ennyi ideig él együtt egy család is a gyerekekkel egybeforrott közösségként analógiaként ez jutott eszembe. Nekünk szerencsére van még mit mondanunk egymásnak, és közös mondatainkra mások is kíváncsiak, amíg ez így marad, addig kár lenne abbahagyni. Együtt dinamikusan, korszakokat, ciklusokat, dalokat, lemezeket, rengeteg koncertet, megújulást megélve. Olyan sokfélék voltunk, annyit változtunk és változott minden körülöttünk. A zenekari kapocs, az érdeklődés egymás világaiért megmaradt, és ebben a hosszú kapcsolatban az új reflexiók engem mindig elvarázsoltak.

Tavaly év végén jelent meg a hetedik sorlemezetek. Az album dalait ismét a csapat eredeti kreatív magja szerezte. Milyen volt a közös munka?

Eleve volt egy tudatosan vállalt optimistább irány, ami nem a naivságon, hanem a transzformatív erőnkön alapult. Ennyire gördülékenyen talán még egy lemezmunkálat vagy alkotás sem ment. Régi arcokon az új mosolyok a legszebbek. Az, hogy fél szavakból is megértjük egymást az egy nagy könnyebbség, ugyanakkor figyelni arra, hogy a megszokásból ne legyen unalom, minden alkotó feladata. Úgy érzem én is, és ami talán fontosabb – a visszajelzések is azt mutatják, hogy sikerült újra egy hiteles tartalmat letenni.

Míg egyes előadók mindenféle zenei kalandozásokban vesznek részt, vendégszerepelnek rendszeresen, téged a Magashegyin kívül túl sokszor nem láttalak. Nem is vágysz featelésekre, esetleg egy szólóalbumra?

Én egy hűséges, monogám típus vagyok és nem hagytam, hogy a fókusz elterelődjön egy közösségről az egóm irányába, de szó sincs arról, hogy a 18 év alatt én ne kalandoztam volna. Fel sem tudom sorolni, hogy a Magashegyin belül és kívül is mennyi minden történt, de azért akkor emlékként talán mégis egy párat, voltak színházi kitekintések a Nemzeti Múzeummal, Trafóban kortárs táncszínházi előadás, Magyar Nemzeti Táncegyüttessel szintén, folyamatos közreműködés az Anima Sound Systemmel, zenei projekt Ágoston Béláékkal, még a Halott Pénzzel is duetteztem korábban, -kortárs zenei előadás a Fugában – itt szövegíróként is jelen vagyok...nagyon sok művészettel megfogalmazott jótékonysági esemény, zenés színházi előadás Erdélyben, Csíkszeredában, filmezések, TV-s szereplések, divatbemutatók, irodalmi estek. Nem szeretnék senkit kihagyni, ha már belekezdtem, de az önfényezést is kerülném...-hát valahogy így vagyok ezekkel.

Mit jelent számodra énekelni, illetve színpadon lenni?

Metakommunikálni, beszélgetni, kapcsolatot építeni az alkotás és befogadója közt rajtam keresztül. Olyasmi, mint az álom, csak ébren. Fókuszba, spontenaitásban, flowban lenni.

Milyen gyakran hallgatsz zenét, és mik pörögnek nálad?

Nálam főként gyermekdalok pörögnek, mert kisgyermekemnek nagyon megválogatom, hogy milyen felnőtt zenét, hangulatot, energiát, mondanivalót adok át, Mozarttól Gryllusig. Hallgatom továbbra is kedvenc előadóim régi és új dalait. Parfume Genius, James Blake, Future Island, Dillon, Dwara, PJHarvey,Beach House, Aldous Harding stb…

Hogyan alakul a Magashegyi Underground 2024-es éve?

Sok koncertfelkérésünk lett idénre, Budapesttől Balatonakarattyáig, legközelebb Budapesten az óbudai Kobuci kertben találkozhatnak a zenekarral, április 25- én. Minden infót megtalálhat a közönségünk a virtuális platformjainkon, Insta, Facebook, TikTok felületeken.

Pretz Niki


2024. június 8. 08:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA