MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Barcelonában jártunk az ISE kiállításon

2024. január 30. és február 2. között került megrendezésre a 20. ISE (Integrated Systems Europe) kiállítás Barcelonában, ami minden eddiginél nagyobb méretű volt: 1 349 kiállító nettó 82 000 négyzetméternyi területen mutatta be az audiovizuális világ legfrissebb eszközeit. Kollégáink alaposan körülnéztek ezen a lenyűgöző eseményen, így ebben a cikkben elhoztunk számodra néhány újdonságot és érdekességet a kiállításról.

A kiállítás főbejáratánál egy hatalmas transzparens LED-kijelző fogadta a látogatókat, ami igazi mérföldkőnek számít: ez volt a legnagyobb LED-kijelző, amit eddig európai kiállítási helyszínen telepítettek és a legnagyobb LED-kijelző egész Barcelonában. Így az ISE-re látogatók már azelőtt belecsöppentek az AV varázslatos világába, hogy egyáltalán beléptek a kiállításra.

ISE 2024 főbejárat

Az INTERTON Group disztribúciós hálózatához 25 gyártó tartozik, akik közül többen is kiállítóként vettek részt az eseményen. Ebben a cikkben elsősorban ezen gyártók újdonságairól számolunk be.

d&b audiotechnik stand az ISE 2024 kiállításon

Az 1981-ben alapított német d&b audiotechnik hangsugárzó rendszerek és a hozzájuk tartozó processzoros végerősítők, illetve modellező szoftver gyártásával foglalkozik. Standjukon többek között bemutatták a d&b MILAN alapú audio megoldásokat, a DS20 hálózati audio bridge-et, a DS100M hálózatmeghajtott DSP-t és az új zászlóshajót, a D90 végerősítőt, ami páratlan hangminőséget és teljesítményt, megnövelt rendszerhatékonyságot és energiatakarékos funkciókat kínál. A D90 a legnagyobb teljesítmény leadása mellett is alacsony belső hőmérsékletet tart fenn, ami hosszú és megbízható működést biztosít. A MILAN hálózati technológia beépítésével és robusztus kialakításának köszönhetően a D90 lehetővé teszi a redundáns rendszerbeállítások zökkenőmentes konfigurálását.

A d&b audiotechnik egy demo teremben is jelen volt, ahol bemutatta a Soundscape-et. Ez a rendszer egy kivételes hangrendszer-processzoron és két szoftvermodulon alapul, a kreativitás széles tárházát megnyitva a hangmérnökök előtt. A d&b hangszórórendszereket a legmodernebb feldolgozási teljesítménnyel, objektumalapú keveréssel és kifinomult szobaemulációval kombináló d&b Soundscape egy olyan eszköztár, amely lehetővé teszi a páratlan hallgatási élmény megteremtését, ennek eredményét élvezhettük egy egyedülálló bemutató keretében. Újdonságként szerepelt a d&b En-Scene, ami egy hangobjektum pozicionáló eszköz és lehetővé teszi akár 64 hangobjektum egyedi elhelyezését és mozgatását. A bemutató a közönséget különböző szegmenseken keresztül vezette végig, többek között fitnesz, vidámpark, stadion, éjszakai klub és élő produkció keretében. Minden egyes szegmens valós esettanulmányokat mutatott be. A bemutató rendkívüli élmény volt, a hanggal elérhető határokat feszegette.

d&b audiotechnik hangsugárzók az átjáróban

Örömmel tapasztaltuk, hogy a kiállítás több helyszínén is d&b audiotechnik hangsugárzót használtak hatáshanghoz és az előadások hangosítására.

CLF Lighting Poseidon Wash L (prototípus)

A holland CLF Lighting magas minőségű fénytechnikai eszközöket gyárt, főként az élő szórakoztatóipari események, a színházak, illetve a televíziós és üzleti rendezvények piacára. Standjukon olyan újdonsággal találkozhattunk, amire nagyon régen vártunk: bemutatták a Fresnel lámpát, igaz, egyelőre csak a prototípusát. Ez az eszköz a kicsi és közepes méretű színházak számára lehet nagyszerű és költséghatékony választás. Szintén láthattuk standjukon a Poseidon Wash L mozgófejes lámpát, ez ugyancsak prototípus fázisban van.

QSC demo terem az ISE 2024 kiállításon

A QSC a világ egyik vezető professzionális hangtechnikai gyártója, nevéhez több szabadalom fűződik, termékei között erősítőket, aktív és passzív hangsugárzókat, line array rendszereket, rendszerprocesszorokat és hálózati audio rendszereket egyaránt találunk. Az ISE 2024 kiállításon az egyik demo teremben a QSC eszközei kaptak helyet, a legnagyobb látványosság egyértelműen az új L-osztályú intelligens aktív hangsugárzó volt. Amellett, hogy zseniálisan szól, a legegyszerűbben telepíthető és legintelligensebb line array rendszer, amit láttunk. Line Array konfiguráló szoftverrel és automatikus önfigyelő megoldással rendelkezik. Rental cégek számára kihagyhatatlan eszköz!

Q-Sys stand az ISE 2024 kiállításon

A QSC 2009-ben Q-Sys™ néven egy átfogó, integrált rendszerplatformot hozott létre, mely az audio bemenetektől a hangsugárzókat meghajtó erősítőkig tartó teljes jelutat lefedi. A Q-Sys™ végzi a szükséges audio jelfolyam elosztását, feldolgozást, vezérlést és monitorozást. A Q-Sys önálló standdal szerepelt a kiállításon, ahol többek között megismerkedhettünk a VisionSuite-tal, a Q-Sys kamerákhoz csatlakoztatható, mesterséges intelligencia által vezérelt előadókövető rendszerével, ami nem „csak” arcot képes felismerni, hanem a teljes testet figyeli, így a kamerának háttal álló előadót is le tudja követni. Jól mutatja ezen rendszerek létjogosultságát, hogy folyamatosan teltház volt a standon.

Yamaha DM3 az ISE 2024 kiállításon

A Yamaha audiovizuális eszközei között digitális és analóg keverőpultokat, stageboxokat, stúdiómonitorokat, erősítőket és különböző hangsugárzókat találunk. Standjukon egyértelműen a digitális keverőpultok aratták a legnagyobb sikert, kipróbálhatók voltak az új DM széria tagjai. A DM3 és a DM3 Standard mindössze a Dante-képességben különbözik, így mindenki igényének megfelelően választhat magának egy kompromisszummentes, mégis nagyon kompakt megoldást!

Yamaha DM7 az ISE 2024 kiállításon

A DM7 és DM7 Compact, vagyis a nagyobb „féltestvérek” több csatornaszámot biztosítanak a hordozható méret mellett. A DM7 szolgáltatásaiban a nagyobb színpadi produkciók felé fordul, Dante csatornáival támogatva (144×144 I/O), összesen 120, illetve 72 input-ot képes keverni és mindezt 48 mix buszon, 12 mátrixszal, 2 sztereó busszal, akár Dan Dougan Automix-szel. Ugyancsak a pro érzést erősíti az extra működési biztonságot nyújtó redundáns tápegység, illetve a Split Mode, mellyel tulajdonképpen ketté tudjuk osztani a mixer felületét és külön használni FOH és monitor/stream konfigurációban, mintha két teljesen külön mixerünk lenne!

A Yamaha DM keverőpultokat előzetes időpontegyeztetés után az INTERTON Group Showroom-ban is kipróbálhatod!

Ampetronic stand az ISE 2024 kiállításon

Az angol Ampetronic indukciós hurok létrehozására alkalmas eszközök gyártásával foglalkozik, termékei között megtalálhatók az indukciós hurokerősítők, mikrofonok, intercom rendszerek és hordozható indukciós hurkok. Ezek az eszközök a nagyothalló készülékkel élő emberek számára segítenek az akadálymentesítésben. Standjukon bemutatták a Listen Technologies-zal közösen fejlesztett AURI™-t, az Auracast (új Bluetooth szabvány) alapú tájékoztató/hallássegítő rendszerüket. Az új rendszer jövőbemutató ígérettel kecsegtet, hiszen az Auracast hamarosan elérhető lesz a mobiltelefonokban és a hallókészülékekben is. A vevőkészüléket már forgalmazza a gyártó, amihez fejhallgató vagy nyakba akasztható indukciós hurok csatlakoztatható. Pár adóval egy előadótermet is képes lefedni, emellett pályaudvarokon és repülőtereken is megállja a helyét.

Beehive az ISE 2024 kiállításon

Az angol nemzetiségű Hive könnyebb, zöldebb, rugalmasabb és megfizethetőbb médiaszerverek gyártásával foglalkozik. Standjukon a Beeblade, Beebox és Beehive eszközökkel találkozhattunk. Újdonság, hogy a Beeblade és Beehive már nem csak a megjelenítő (projektor, LCD) SDM slot-jába installálható, hanem egy 16 slot-os 5 RU magas házba is. A Beesync technológia genlock pontosságú PTP szinkronizációt biztosít hálózaton keresztül a playerek között, amely a frame pontos kijátszást teszi lehetővé. A playerek maximum 4320@60 layer dekódolást tesznek lehetővé H265 (HEVC), NotchLC, Avolites AIM kodekekkel Linux, OS és render engin-nel.

Az ISE kiállítás varázslatos világára több, mint 73 ezer látogató volt kíváncsi.

A kiállításra ellátogató 14 fős csapatunk számára ez a háromnapos utazás nem csupán munka volt, hanem egy olyan kaland, ahol az együtt töltött idő és az élmények megerősítették a csapat összetartását és inspirációt adtak a jövőbeni kihívásokhoz.

https://intertongroup.com/


2024. február 10. 08:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA