MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az INTERTON Group ügyvezető igazgatóját, Balogh Gézát kérdeztük a közelgő INTERTON Egyetem MIAMI rendezvénnyel kapcsolatban

2023. november 23-án kerül megrendezésre az INTERTON Egyetem MIAMI a Rubin Hotelben (1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3.) Idén minden előadás témája a mesterséges intelligenciához kapcsolódik. Ennek hátteréről kérdeztük az INTERTON Group ügyvezető igazgatóját, Balogh Gézát.

Hogyan látod az audiovizuális rendszerek és a mesterséges intelligencia kapcsolatának jelenlegi helyzetét és jövőbeli lehetőségeit?

Jelenleg az audiovizuális rendszerekbe épített MI még kezdetleges fázisnál jár, de látszik már a gyártói fejlesztések iránya, amely alapján az MI komoly támogató szerepet fog játszani az AV területen is. Elég, ha csak az MI vezérelt kamerákra, a vezérlőprocesszorokba épített MI asszisztensre vagy az írott és beszélt nyelvek konverziós technológiáira gondolunk.

Miért tartod fontosnak, hogy a mesterséges intelligencia témaköre kiemelkedő szerepet kapjon az INTERTON Egyetemen?

Két ok miatt: egyrészt az AV technológia fejlődését rendkívüli módon felgyorsítja az MI, amire jó, ha időben felkészülünk, másrészt tapasztalatom alapján relatív keveset tudunk a mesterséges intelligenciáról, illetve annak társadalmi és emberi hatásairól.

Az az információ cunami, ami jelenleg ezzel kapcsolatban ránk szabadul véleményem szerint kezelhetetlen a megfelelő háttérinformációk és tudás nélkül.

Az INTERTON Egyetem MIAMI délelőtti rendezvényén (M.I. forradalom az audiovizuális világban) az audiovizuális rendszerek és a mesterséges intelligencia kapcsolata lesz a fő téma. Miért fontos ezt mélyebben megismerni?

Érdemes figyelemmel kísérnünk és tisztában lennünk azzal, hogyan változtatja meg az AV rendszereinket az MI, mire számíthatunk és milyen fejlődési és fejlesztési irányokat látunk jelenleg.

Hogyan segíthet az audiovizuális rendszerek és a mesterséges intelligencia együttes alkalmazása a vállalatoknak a hatékonyságuk növelésében és a versenyelőny megszerzésében?

Több módon is, de első körben azt gondolom, hogy az audiovizuális rendszerekbe integrált támogató szolgáltatások (pl. MI asszisztens) értékesítése és implementálása fog előnyt jelenteni.

Az INTERTON Group-nak van konkrét projektje vagy kezdeményezése ezen a területen?

Természetesen dolgozunk MI-t alkalmazó projekteken, mind cégen belül, mind ügyfeleink felé értékesíthető módon. Ezek részleteiről később biztosan beszámolunk, ha máshol nem az INTERTON Egyetemen. 

Miért érdemes a délutáni rendezvényen (M.I. vár ránk?) részt venni azoknak, akik érdeklődnek a mesterséges intelligencia iránt?

Szerintem ez a rész még a délelőtti technológiai előadásoknál is érdekesebb és izgalmasabb lesz.

Az emberi és társadalmi vonatkozásoknak szándékosan szentelünk egy fél napot. Bár látszólag ez a téma nem kapcsolódik az INTERTON Egyetem technológiai tematikájához, mégis azt gondolom, hogy mielőtt elkezdjük alkalmazni, érdemes az MI lélektanát megismernünk. Olyan kérdéseket, mint elveszi-e az ember munkáját, vagy tényleg önálló entitássá fejlődik és veszélyt jelent az emberiségre, vagy egyszerűen a mindennapi életünket, folyamatainkat, szokásinkat változtatja-e meg, érdemes szakemberek segítségével megválaszolni először, mert ezek ismeretében kollégáink, ügyfeleink sokkal bátrabban, elfogadóbban és pozitívabban fognak az MI-hez állni és meglátni a benne rejlő lehetőségeket és az emberiség számára nyújtott segítségét.

Balogh Gézának ezúton is köszönjük az interjút. Alább látható az INTERTON Egyetem MIAMI programja, bővebb információért, kattints ide! 


2023. november 17. 04:13

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA