MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az audio rendszer teljesítménye a Puskás Arénában

Mint köztudott, nemrég a Puskás Aréna is otthont adott a UEFA EURO 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságnak. Mivel teltházzal futottak az itt játszott mérkőzések, az INTERTON Group által telepített hangrendszerre is komoly feladat hárult. Kiss Zsoltot, a Puskás Aréna műszaki projektmenedzserét kérdeztük arról, hogyan vizsgázott az eseményen a rendszer.

„Az UEFA EURO 2020 Labdarúgó Európa-bajnokság számos neves helyszíne közül a Puskás Aréna volt az egyetlen stadion, ahol a befogadóképesség 100%-át kihasználva lehetett a mérkőzéseket megrendezni. Mérkőzésenként 50-55 ezer rajongó töltötte meg az Aréna lelátóját.
Ez az összesen több, mint 200 ezer ember életre szóló élményekkel távozott a helyszínről.

Az esemény ugyanilyen életre szóló élmény volt nekem is és bízom benne, hogy minden közreműködő kollégának is, hiszen üzemeltetőként bonyolítottuk le a rendezvényt a világ egyik legnagyobb hangrendszerén!

A Puskás Aréna teljes audiorendszerét átfogó QSC Q-Sys rendszer tökéletes lehetőséget adott a felhasználói szintű kontrollálásra és felügyeletre. Jelentős szerepe volt az épület teljes területén a hangosítási feladatok ellátásában és az lesz a jövőben megrendezésre kerülő rendezvények alkalmával is. Az ilyen kiemelt események elengedhetetlen feltétele a magas szintű szakmai felügyelet, melyet a Q-Sys Designer használatával tökéletesen ellátott az INTERTON Group mérnöki csapata, akik a rendszert tervezték és kivitelezték.A mérkőzések alkalmával a Puskás Aréna legfontosabb helyszíne a lelátó, ahol a több tízezer szurkoló buzdítja kedvenc csapatát. Mindezt hol halkabban, de inkább hangosabban…
Hallottál már 50 000 fős kórust Himnuszt énekelni?
Mondjuk, ha nem is, el tudod képzelni, milyen lehet… de a zenei alap így is hallható volt…
Vagy Fiola gólját követő 50 ezres üdvrivalgás… a gólzene és a kommentár tisztán és érthetően hallatszott…
A 336 darab Vi8-as ismét jól vizsgázott, a d&b audiotechnik név és hírnév nem csorbult, sőt, vájtfülűek hallhatták, én láttam is a rendszereket, 80-85%-os kihasználtsággal üzemelt a felszerelés…
Az R1 szoftver segítségével tökéletesen figyelemmel kísérhettük a rendszer viselkedését az in- és out gain-ektől a végfokok hőmérsékletéig, ez fontos összetevője a felügyeleti hálózatnak.

Egy mondatban összefoglalva:
A Puskás Aréna hangrendszere méltó volt az EURO 2020 budapesti lebonyolításához, megkockáztatom, bármelyik helyszín megirigyelhetné…

Büszkeséggel tölt el, hogy ezen a rendszeren dolgozhatok és felügyelhetem, nagy örömömre szolgál, hogy megismerhettem és együtt dolgozhatok olyan kollégákkal, akik ezt a rendszert tervezték és megalkották!”

Kiss Zsoltnak ezúton is köszönjük, hogy megosztotta velünk tapasztalatait és még nagyon sok sikeres rendezvényt kívánunk!

https://intertongroup.com/



 

2021. augusztus 13. 07:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA