MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

„Aki ért hozzá, az jól tanítja” (Békéscsaba, 2024. június 11.)

„Aki ért hozzá, az jól tanítja” címmel indított ingyenes pedagógiai-módszertani képzést könnyűzenét is oktató tanároknak a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja, aminek negyedik helyszíne Békéscsaba lesz június 11-én.

Debrecen, Tata és Pécs után Békéscsabán is megrendezi a könnyűzenét oktató tanároknak szóló ingyenes képzési napját a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja. A pedagógiai, pszichológiai, gyermeklélektani és módszertani alapismeretek átadását célul tűző oktatási napot még a pandémia előtt, a könnyűzenét tanítók körében végzett kutatás tapasztalatai hívták életre, hiszen kiderült, sokan úgy oktatnak hangszereket vagy zenei alapismereteket, hogy semmiféle tanári előképzettségük nincs. Ugyanakkor a korábbi kutatás, illetve a pandémia után szervezett Poptanítás munkacsoporti összejövetelek is igazolták, hogy a legtöbb zenetanár szívesen venne részt ilyen irányú továbbképzéseken, főleg, ha azt az órarendjéhez is könnyen igazítani tudná. A hazai könnyűzenei oktatás fejlesztését is feladatának tekintő Hangőr Egyesület ezért is döntött úgy, hogy „házhoz visz” egy könnyűzenét oktatóknak kialakított pedagógiai- módszertani alapképzést.

Első alkalommal a debreceni Rocksuli, másodjára a tatai Peron Tehetségpont – mindkettő még 2023 decemberében –, legutóbb pedig a pécsi Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola biztosított helyet a négyszer másfélórás modulokból álló képzési napnak. Mind a három képzési helyen az adott településtől távolabb élők és dolgozók is voltak a résztvevők között, illetve könnyű és klasszikus zenét tanítók is bekapcsolódtak a programba. A szervezők természetesen nemcsak iskolai keretek között zenét tanítókat, de olyanokat is várnak a képzési napra, akik kizárólag csak otthon, magántanárként oktatnak. Az eddigi három képzési nap egyébként azt is megmutatta, hogy nemcsak a megszerezhető pedagógiai-módszertani alapismeretek voltak fontosak a résztvevőknek, hanem a kollégákkal való találkozási, tapasztalatszerzési lehetőség is.

A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának békéscsabai pedagógiai-módszertani napját június 11-én, kedden, 10 és 17 óra között a békési megyeszékhely Liget Látógatóközpontjának Réthy Zsigmond termében rendezik. A program Hodossi Nóra, pszichológus, zenész, az ELTE PPK egyetemi tanársegédjének „Magadnak tanulsz, nem nekem tanulsz” című, a tanítás során alkalmazható hatékony kommunikáció és a motiváció kérdéseit taglaló interaktív foglalkozásával kezdődik, amit Irinyi Tünde, pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt A fejlődésünk mérföldkövei című, a felnőtté válásig vezető útról szóló előadása követ. Módszertani kérdések a könnyűzene tanításában címmel Dr. Klem Dénes PhD., az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zenei Intézetének adjunktusa tart majd előadást, és immár szokás szerint a 30 éve könnyűzenét oktató Benkő Zsolt bluesgitáros, gitároktató Amikor egy tananyag „önmagát” tanítja című, a megfigyelések könnyűzenei oktatásban betöltött szerepéről szóló beszélgetése zárja a napot.

A korábbi képzési napokhoz hasonlóan a békéscsabai „Aki ért hozzá, az jól tanítja” program is ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a poptanito@gmail.com címen lehet.

További információk: www.poptanitas.blog.hu

Program: https://poptanitas.blog.hu/2024/05/22/bekescsabai_program


 

2024. május 24. 08:07

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA