MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Aki ért hozzá, az jól tanítja

Könnyűzenét oktatók ingyenes pedagógiai-módszertani kurzusa Pécsen.
Időpont: 2024. február 20. kedd, 10.00-17.00 óra
Helyszín: Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola (Pécs, Endresz Gy. u. 2/b.)

Témák és előadók

10.00-11.30 - Módszertani kérdések a könnyűzene tanításában

Milyen módszertani szempontokat érdemes figyelembe venni a növendékek oktatása során?
Az előadás a következő témákat érinti: a zenei képességek és készségek szerepe, fejlesztési lehetőségei; a gyermekek (növendékek) előzetes ismeretei, azok használatának lehetőségei az egyéni hangszeres órákon; a növendékek motivációjának szerepe; órára való felkészülés; óravezetéssel kapcsolatos kérdések; zenei írás-olvasás alapvető módszertani kérdései. Az előadás végén a résztvevők által felvetett módszertani problémákat is megbeszéljük.

Előadó: Dr. Klem Dénes PhD., adjunktus, EKKE Zenei Intézet
Egerben szerezett oklevelet karnagyként illetve történelemtanárként. Egerben tanított 2009– 2016 között egy ének-zenei általános iskolában, 2014-től oktat az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Zenei Intézetében módszertani tárgyakat. Neveléstudományból doktorált 2023-ban. Ütőhangszereken 9 éves korától játszik, jazz-dobolni Jeszenszky Györgytől tanult. Rendszeresen játszik zenekarokban (színház, szimfonikus zenekar, jazz), gyerekeket és felnőtteket is tanított dobolni.


11.45-13.15 - A fejlődésünk mérföldkövei (Út a felnőtté válásig)

Az előadás során Erik Erikson pszichoszociális fejlődéselmélete mentén ismerkedhetünk meg a mozgás, a beszéd és az erkölcsi fejlődés legfontosabb mérföldköveivel a születéstől kezdve egészen a fiatal felnőttkorig. Betekintést nyerhetünk a kötődéselmélet alapjaiba, illetve az alapvető szükségletek modelljét is megismerhetjük.

Előadó: Irinyi Tünde pszichológus (klinikai szakpszichológus jelölt)
A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar viselkedéselemzés BA képzés elvégzése után (2016) a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia MA képzésén szerzett klinikai gyermeklélektan szakirányú diplomát (2019). Erasmus ösztöndíjjal fél évet járt a University of Limerick-re (Írország), közben a Debreceni Egyetemen angol–magyar bölcsészettudományi szakfordító végzettséget is szerzett. Ötödik éve pszichológus a Református EGYMI Debreceni Tagintézményében, 2020 óta pedig a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakirány hallgatója.


13.45-15.15 - „Magadnak tanulsz, nem nekem tanulsz” (A hatékony kommunikáció és a motiváció kérdései a tanításban)

Minden tanár álma a csillogó szemű, lelkes és motivált növendék, aki szorgalmasan gyakorol, mindent elsőre megért, és néha még az ember gondolatait is kitalálja. A valóságban azonban gyakran előfordul, hogy frusztráltan kérdezzük magunktól: „Már ezerszer elmagyaráztam, hogyhogy még mindig nem érti?” Vagy: „Eddig olyan szépen gyakorolt, most meg mi történt?” Carl Rogers, a humanisztikus pszichológia irányzatának „szülőatyja” életművének jelentős részében arra kereste a választ, hogy hogyan és milyen eszközökkel tudjuk elősegíteni egy másik ember fejlődését a lehető leghatékonyabb módon. Egykori tanítványa, Thomas Gordon pedig Rogers elméleteit még konkrétabban „aprópénzre váltva” kommunikációs technikák sokaságát tesztelte a tanári gyakorlatban. Hogyan lehet minél hatékonyabban dicsérni, és hogyan igazítsuk ki a legmegfelelőbben, ha a másik valamit nem úgy csinál, ahogyan kellene? Hogyan értessük meg magunkat minél jobban, és hogyan értsük meg minél pontosabban, amit mondani próbálnak nekünk?
Az előadás során ezekkel a módszerekkel ismerkedünk, valamint ezzel összefüggésben azzal, hogy mi mindenen múlhat a tanítványok motivációja, és mit tehetünk azért, hogy a lelkesedésük minél inkább megmaradjon.

Előadó: Hodossi Nóra pszichológus, zenész, ELTE PPK egyetemi tanársegéd
A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológia alapképzésén diplomázott 2014-ben, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Pszichológia mesterképzésén klinikai- és egészségpszichológia szakirányon végzett. Az ELTE PPK Pszichológiai Doktori Iskoláján a Személyiség- és Egészségpszichológiai Program hallgatója, kutatási témája az általános iskolai nevelés hatása a menstruációs attitűdök alakulására. Jelenleg egyetemi tanársegéd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán. A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola oboa és ütő tanszakán tanult, a Lara mesék zenekarban fúvós hangszereken, a Nincs kilincs zenekarban pedig alt szaxofonon játszik.


15.30-17.00 - Amikor egy tananyag „önmagát” tanítja (avagy a megfigyelések fontossága a könnyűzenei oktatásban)

A megfigyelések az emberi tanulás bármely területén döntő fontosságúak. A zenetanulásban és annak oktatásában is így van ez. Megfigyeléseink kiterjednek az adott zeneműre és a tanítvány reakcióira, tanulási folyamatának apró részleteire is. Rugalmas módszertannal pedig jó eredményt érhetünk el, ha a megfelelő úton próbáljuk az információt átadni, rendszerezni, gyakorlatba helyezni. Az eltérő korú, társadalmi helyzetű, intelligenciájú (röviden nem homogén összetételű), zenélni szerető, tanulni vágyó emberek jól veszik az akadályokat, ha az oktató nyelvezete, gyakorlatai, tanácsai közelebb állnak a személyes attitűdjükhöz, mint amikor nekik kell egy általánosan megfogalmazott rendszerhez viszonyulniuk. Mivel a könnyűzene és annak tanítása eleve szubjektív látásmódot kíván, ebben a témakörben a rugalmasság jobban belefér a módszertanba, mint más művészeti ágaknál.

Előadó: Benkő Zsolt blues gitáros, gitároktató
Bluesgitáros, előadó, oktató. Magyarországon és számos európai országokban jegyzett gitáros, többféle zenekari formációval és szólóban is fellép kluboktól a fesztiválokig. Közel harminc éve tanít gitárt, több helyen tartott gitárkurzusokat (pl. Gitármánia tábor), bluestörténeti előadásokat (pl. Hangszert a kézbe), hangszerbemutatókat és improvizációs kurzusokat.

A Hangőr Egyesület kurzusa az NKA Hangfoglaló Program támogatásával
Jelentkezés: poptanito@gmail.com


 

 

2024. február 12. 08:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA