MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Visionless Humanity

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Visionless Humanity zenekarral folytatjuk, ők a szombathelyi Öröm a zene! tehetségkutatón érdemelték ki a döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Zenekarunk négy főből áll. 2018 óta zenélünk együtt, viszont tudatosan 2022 óta építjük a zenekart. Derdák Ádám a dalaink tisztább énekes részét képviseli, mellette basszusgitáron játszik. Kakas András főként a hörgős énektémákért felel, valamint gitározik. Ők írják a dalszövegeinket is. Ezeket már dalötletekkel együtt szokták a többiek elé tárni. Németh László dobon, Nyikos Bence pedig gitáron egészítik ki őket.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Célunk a zenénkkel elsősorban, hogy olyan dalokat tudjunk alkotni, amikkel mi magunk is elégedettek vagyunk, és szívesen hallgatnánk akkor is, ha nem mi írtuk volna. Leginkább az motivál bennünket, hogy minél több helyre, minél több embernek tudjuk eljuttatni ezeket a dalokat, hiszen ha nekünk tetszik, akkor valószínűleg vannak olyanok, akiknek szintén tetszeni fog. Mindig öröm látni, hogy vannak érdeklődő arcok, akik kíváncsiak nemcsak ránk, hanem a többi kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert előadóra. Kimondottan „zászlóra kitűzött” üzenetünk nincs, egyszerűen szeretnénk a közönségünknek valami pluszt adni a zenéinkkel és a koncertjeinkkel. Dalszövegeink a saját tapasztalásinkról, meglátásainkról szólnak, hol személyes, hol pedig, akár teljes társadalmat érintő helyzetekről. Ezeket a gondolatokat igyekszünk olyan szemszögből megvilágítani, ami nem „sablonos”, vagy legalábbis nem túl jellemző megközelítés.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi, mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A mi zenekarunk egy nagyon szoros baráti társaság, ami a zenekar köré szerveződött. Ezért nemcsak zenészként, hanem emberileg is közel állunk egymáshoz. Zenénkben az mondható egyedinek, hogy ugyanúgy próbáljuk tartani a régebbi -mondjuk 2000-es évek- metálzenék hangulatát, mint amennyire igyekszünk a modern, ugyanakkor nem pop-os hangzást elkapni. Minderre jön egy kicsit progresszívebb látásmód, és így meg is kapjuk a Visionless Humanity dalokat.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A jövőnket illetően optimisták vagyunk! Szerencsénkre ez a műfaj, amiben mi mozgunk eléggé befogadó embereket vonz. Ezért nem kell olyan dolgokat csinálnunk a jövőben az érvényesülésünk érdekében, amivel mi magunk sem tudunk azonosulni. Egyszerűen csak gyakorolni, fejlődni, és zenélni. Természetesen sok dolog szükséges ezen kívül ahhoz, hogy egy metálzenekar sikeres legyen. De ha a lelkesedésünk megmarad, talán egyre több lehetőségünk is lesz. Jó lenne eljutnunk odáig, hogy rendszeresen legyenek koncertjeink, és bekerüljünk fesztiválzenekaros körökbe.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív tud lenni egy-egy közösségi médiás felület, ha jól ki tudja használni egy előadó. De sajnos sokkal nagyobb teret is kap a kelleténél, így ha valaki kíváncsi egy zenekarra, nem koncertre megy el, hanem YouTube-on, Instagramon, Tik-Tok-on stb., jár utána. Véleményünk szerint azért a személyes találkozást a közönséggel nem tudja pótolni semmilyen felület.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Természetesen igen, hiszen vannak, akiknek sikerül. De ez a mi műfajunkat annyira nem jellemzi, így nem kell félnünk, hogy megpenészesednek a húszezres kötegek.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen kevesebben értettek a zenéhez, hangszerekhez. Napjainkban rengeteg oktatóanyag és lehetőség létezik, aminek segítségével megtanulhat szinte bárki bármit. Emiatt több zenész is van, mint régen. Régebben talán a kisebb zenekarokra, előadókra és talán az egész élőzenés produkciókra jobban kíváncsiak voltak az emberek, mint napjainkban. Összességében tehát nem lehet kijelenteni, hogy jobb, vagy rosszabb volt a helyzet. Inkább úgy fogalmaznánk, hogy más volt, de nyilván ez egy teljesen természetes folyamat.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A lehetősége nincs kizárva. Metál műfajban inkább annak van létjogosultsága, hogy egy magyar zenekar nemzetközi turnékat csinál vagy bekerül a nagy európai rock/metál fesztiválokra. Pár magyar zenekarról el tudjuk képzelni, hogy eljusson idáig. Mindig jó látni, ha valaki a tehetségével és a kitartásával nemzetközi szintre emelkedik, hiszen motivációt jelent a többi zenésznek, előadónak a fejlődésben.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Mi szeretjük őket! Egyrészt, egy esemény, amire tudunk készülni. Másrészt szakmai visszajelzéseket, észrevételeket, kritikákat kapunk, ami alapján tudunk fejlődni. Sok szimpatikus emberrel, zenekarral is meg lehet ismerkedni, illetve hasznos díjakat lehet nyerni, amikért érdemes küzdeni!

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg tehetséges előadó bukkan fel, és rengeteg kiváló zenekar alakul a napjainkban. Ez valószínűleg köszönhető annak, hogy minden adott ahhoz, hogy valaki fejlessze magát, tanuljon. Utánpótlással egészen biztosan nem lesz gond.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon szeretjük őket, és még jobban szeretnénk fellépőként is részt venni rajtuk! Szerencsére itthon rengeteg fesztivál van, így talán ez az álmunk is hamarosan megvalósul.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Szerencsére van pár hely, akik nyitottak a kisebb zenekarokra vagy kimondottan underground helyszínek, ahol ilyen bulikat tartanak. Ezekre a helyekre nem lehetetlen bejutni, viszont a vidéki klubok száma sajnos eléggé alacsony. Jó lenne eljutni, akár kisebb vidéki városokba is, ahol minden adott egy koncert megtartásához.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A mi esetünkben a koncertlehetőségek. Illetve, ha a vidéki underground zenei élet is élénkebb lenne. Az ilyen koncerteken, helyszíneken lehet barátságokat kötni más zenészekkel, közönséggel. A tehetségkutatók szintén nagyon fontosak és hasznosak az induló zenekaroknak, hiszen akár mentori, akár pénzügyi támogatást is jelenthet például egy stúdió felvétel esetén. Szerencsére az „Öröm a zene” tehetségkutató egy-egy állomására mindenki könnyen eljuthat vagy akár külön rock/metal tematikájú versenyekre is.

Köszönjük a beszélgetést.


2024. május 30. 10:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA