MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Visionless Humanity

A tizennegyedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2021-2022. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Visionless Humanity zenekarral folytatjuk, ők a zalaegerszegi Mutasd meg magad! tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart? 

Zenekarunk négy főből áll. 2018 óta zenélünk együtt. Derdák Ádám a dalaink tiszta énekes részét képviseli, mellette basszusgitáron játszik. Kakas András a hörgős énektémákért felel, valamint gitározik. Ők írják a dalszövegeinket is. Ezeket már dalötletekkel együtt szokták a többiek elé tárni. Németh Laci dobon, Nyikos Bence pedig gitáron egészítik ki őket. Sokszor azonban egy-egy riffből vagy dallamból alakul ki egy dalrészlet, és csak azután készül szöveg hozzá.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Célunk a zenénkkel elsősorban, hogy olyan dalokat tudjunk alkotni, amikkel mi magunk is elégedettek vagyunk és szeretjük is előadni őket. Minél több helyen szeretnénk bemutatkozni. Ez motivál minket leginkább. És mindig öröm látni, hogy vannak érdeklődő arcok, akik kíváncsiak nemcsak ránk, hanem a többi kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert előadóra. Dalszövegeink emberi problémákról, nehéz, néha kilátástalan dolgokról élethelyzetekről szólnak. Olyan dolgokról, melyek minket is és szinte kivétel nélkül minden embert érintenek. Ezen felül a mindennapi témákat, eseményeket igyekszünk más szemszögből is megközelíteni, ez dalszövegeinknél többé-kevésbé érződik.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A mi zenekarunk egy nagyon szoros baráti társaság, ami a zenekar köré szerveződött. Ezért nemcsak zenészként, hanem emberileg is közel állunk egymáshoz. Különlegessé pedig talán az tesz bennünket, hogy nem akarunk különlegesek lenni.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A jövőnket illetően optimisták vagyunk! Szerencsénkre ez a műfaj, amiben mi mozgunk eléggé befogadó embereket vonz. Ezért nem kell olyan dolgokat csinálnunk a jövőben az érvényesülésünk érdekében, amivel mi magunk sem tudunk azonosulni. Egyszerűen csak gyakorolni, fejlődni, és zenélni. Természetesen sok dolog szükséges ezen kívül ahhoz, hogy egy metalzenekar sikeres legyen. De ha a lelkesedésünk megmarad, talán egyre több lehetőségünk is lesz. Jó lenne eljutnunk odáig, hogy rendszeresen legyenek koncertjeink, és bekerüljünk egy-két fesztiválra is.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív tud lenni egy-egy közösségi médiás felület, ha jól ki tudja használni egy előadó. De sajnos sokkal nagyobb teret is kap a kelleténél, így, ha valaki kíváncsi egy zenekarra, nem koncertre megy el, hanem YouTube-on, Instagramon stb., jár utána.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Természetesen igen, hiszen vannak, akiknek sikerül. De ez nem a mi műfajunkat jellemzi.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen kevesebben értettek a zenéhez, hangszerekhez. Napjainkban rengeteg oktatóanyag és lehetőség létezik, aminek segítségével megtanulhat az ember szinte bármit. Emiatt több zenész is van, mint régen. Régen talán a kisebb zenekarokra, előadókra jobban kíváncsiak voltak az emberek, mint mostanában.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A lehetősége nincs kizárva. Metal műfajban inkább annak van létjogosultsága, hogy egy magyar zenekar nemzetközi turnékat csinál vagy bekerül a nagy európai rock/metal fesztiválokra. Pár magyar zenekarról el tudjuk képzelni, hogy eljusson eddig.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Mi szeretjük őket! Egyrészt, egy esemény, amire tudunk készülni. Másrészt szakmai visszajelzéseket, észrevételeket, kritikákat kapunk, ami alapján tudunk fejlődni. Sok szimpatikus emberrel, zenekarral is meg lehet ismerkedni, illetve jó díjak is szoktat lenni, amikért lehet küzdeni! :-)

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg kiváló előadó jelenik meg és zenekar alakul mostanában. Ez köszönhető annak, hogy sok lehetőség van fejlődni, tanulni. Utánpótlással biztosan nem lesz gond.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon szeretjük őket, és mégjobban szeretnénk fellépőként is részt venni rajtuk! Szerencsére itthon rengeteg fesztivál van, így talán ez az álmunk megvalósul majd.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Szerencsére van pár hely, akik nyitottak a kisebb zenekarokra vagy kimondottan underground helyszínek, ahol ilyen bulikat tartanak. Ezekre a helyekre nem lehetetlen bejutni. De a vidéki klubok száma sajnos eléggé alacsony.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A mi esetünkben a koncertlehetőségek. Illetve, ha a vidéki underground zenei élet is élénkebb lenne. Az ilyen koncerteken, helyszíneken lehet barátságokat kötni más zenészekkel, közönséggel. A tehetségkutatók is nagyon fontosak. Szerencsésebb lenne, ha lenne még több ilyen, de az Öröm a zene! verseny egy-egy állomására mindenki könnyen eljuthat. Vagy külön rock/metal tematikájú versenyek. De erre is van példa.

Köszönjük a beszélgetést.



 

2022. szeptember 2. 15:17

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA