MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Tigli Hande Tímea

A holnap hangjai rovatban igyekszünk olyan feltörekvő zenekarok létezésére rávilágítani, akik mindenképp érdemesek arra, hogy felkerüljenek a zenei térképre, s a pályatársak is képet kapjanak róluk, illetve a véleményükről, ami a hazai zenei életet illeti.

Bemutatnád röviden a produkciót?

A zenéléssel komolyabban, 3-4 éve foglalkozom. Gyerekszínészként kezdtem, bohócnak készültem, de felnőttként is egy darabig a színművészet útján jártam, de végül a muzsika lett az, amivel ki tudtam teljesedni.

Van-e kitűzött, megfogalmazott célod, vagy felvállalt üzeneted?

A megírt dalszövegek mind igaz, többségében átélt élethelyzeteket foglalnak magukba, hisz ezeket lehet a legvalósághűbben közvetíteni. Fontos, hogy a hallgató azt érezze, hogy ezekkel a problémákkal amiket Ő is átél ( szerelmi csalódás, társadalmi problémák) nincs egyedül.

Véleményed szerint a produkciód miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz?

Két fontos szót tüntetnék fel válaszként:  érzelem közvetítés, és a hitelesség.

Milyen jövőt látsz magad előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Én az alázatos, kemény munkában hiszek, és bármennyire sikeres valaki, nem szabad azt hinni, hogy én vagyok a király, és nincs hova fejlődni. Ez nem igaz. A folyamatos gyakorlás a kulcsa mindennek. Olvastam egy nagy régi zenésznek a nyilatkozatában, hogyha 1 napig nem gyakorol meghallja Ő saját magán, ha 2 napig, akkor meghallja a közönsége. De visszatérve a kérdésre. Sajnos itthon kevés az olyan zenei platform, ahol az énekesek, zenekarok megmutathatják maguknak a világnak. A tévék többségében a magyar „ hoolywoodi sztárokat” nyomja, a rádiókba nagyon nehéz, szinte lehetetlen hátszél nélkül bejutni. Remélem ez az évek során változni fog.

Meg tudnál nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztalsz?

A „gyere csajom este hozzám, aztán lesz majd nálam nagy hepaj” tartalmú szövegek, többségében átvették a vezetést az igényes szövegű dalok felett. Sajnos manapság óriási szerepe lett a zene életben, a politikai és a társadalmi hovatartozásnak, mi mellett állsz vagy nem állsz ki, kihez vonzódsz vagy nem vonzódsz. Nem nagyon találkoztam olyannal, hogy azért kattint valaki egy számára ismeretlen előadó zenéjére, mert az érdekli. Ki kellett váltani belőle, egy szimpátiát, vagy unszimpátiát, egy kommenttel, nyilatkozattal, hogy foglalkozzon velünk a remélhetőleg jövőbeli hallgató.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből?

Mondhatnám, hogy biztos meg, csak a 2020 tett keresztbe Mindenkinek. De nem igaz! Nagyon ritka az olyan zenész, énekes, aki csak ebből él, és nincs mellette valami más vállalkozása a zene mellett, hisz futószalagon jönnek az újabb és újabb tehetséges zenészek, énekesek, és lehet, hogy 2 hónap múlva még tele van a naptárad, de rá következő hónapban megcsappan a fellépések száma. Valamiből akkor is élni kell. Azt hiszem a COVID-19, mindenkinek megmutatta, hogy érdemes több lábon állni, mert sajnos a vendéglátáson kívül, a zenei, művészi élet az első, amit felszántanak, és legutoljára hagynak újra virágozni.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Sokszor lehet látni, hogy a sztárok, illetve a celebek, ( a kettő között óriási különbség van) nagyobb figyelmet kapnak, mint mondjuk bármelyik, más kevésbé ismert énekes, zenész, zenekar, bármennyire jó dalai vannak. A fogalmakat szeretném elmagyarázni, hogy számomra mit jelent ez a 2 szó.

A sztár az, aki tényleg értéket képvisel, tud adni valamit a zenéjével, az utókornak valami hasznos üzenttel szolgálni a szövegeivel, eredményeivel. Igaz láthatjuk tévében, de nem azért lett felkapott, mert láttuk 381 szerelmi, vagy bűnügyi dráma főszereplőjeként, az újságok címlapján.

Celebnek hívjuk, azokat az élet művészeket, ( nyilván itt sok ember tyúkszemére rá fogok most lépni) akik azon kívül, hogy 38100000 követővel rendelkeznek a közösségi oldalukon, és hogy mindennap mosolyognak talpig sminkben, és azt reklámozzák, hogy a külsőség a minden, az az érték, nem csinálnak semmit. Tisztelet a kivételnek, mert vannak hál istennek.

Sajnos pont ezért Mi emberek már ahhoz hasonlítunk mindent, mit látunk a neten, tévében. Ha valaki nem szimpatikus, már a zenéjét sem szeretjük, úgy, hogy egy dalát se hallgattuk meg. De XY menő, sokan követik, akkor hallgassuk őt, kit érdekel, hogy miről szól a dal. Ma már nem figyel senki a szövegre. Régen a közönség döntött, mi a trendi, most már a média és a közösségi oldalak világa. Így ha az a menő, és nem akarunk kilógni a sorból, megtapsoljuk az ótvar, nívótlan produkciókat is.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Sok, a világhírre alkalmas előadó, zenekar lenne Magyarországon, de valamiért nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül betörni a külföldi piacra.

Mi a véleményed a zenei tehetségkutatókról általában?

Köztudottan szeretem megmérettetni magam, hisz számomra az nagy dicsőség, ha egy verseny  során visszaigazolást kapok arról, hogy jó úton járok, és fejlődök. A tévés tehetségkutatókról viszont egyáltalán nem vagyok jó véleménnyel, mert az elmúlt 2-3 évben ezek a műsorok, mindent csinálnak csak tehetséget nem kutatnak. Míg ezeknek a műsorok indulásakor tényleg profi előadók kerültek rivaldafénybe, akik többségében tényleg bent tudtak maradni a köztudatban, most már leginkább arról szól, hogy ki kinek a kicsodája, milyen jó sztorid van, vagy mennyire vagy eladható termék. Elfelejtheti az ember azt, hogy Ő mit szeretne, hisz onnantól kezdve, ahogy egy szerződést megköt valaki egy ilyen tévé műsorral, azzal kollaborálhatsz akivel Ők engedik, azt a stílust képviselheted, amit Ők akarnak, oda mehetsz fellépni, amit jóváhagynak, természetesen az ebből bejövő gázsinak legalább az 50%- ának búcsút is inthetsz. Biztos sokan azt gondolják, hogy savanyú a szőlő, és addig nem hisznek, míg oda nem mennek, és nem tapasztalnak. De mit csináljak? Számomra hiteltelen az egész.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Ebben a csöppnyi kis országban, rengeteg jó kvalitású énekes, zenész, előadóművész van, akikről senki nem tud. Betörni már szerintem ebben a szakmába csak úgy lehet, ha kitartó vagy, szorgalmas és alázatos. Ez a 3 tulajdonság az alapja mindennek. Utána jön minden más.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Ó bárcsak lennének már….Nagyon sok nívós fesztiváljaink vannak, amiken eddig bulizni nagyon szerettem, de mindig bízom benne, hogy egyszer az én koncertemen fognak a fesztiválozók ugyanúgy csápolni, mint én. :)

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Erre nem biztos, hogy tudok okos választ adni. Talán a rádió és tv adóknak nem feltétlenül csak az igényeket kéne kiszolgálni, hanem megmutatni valójában milyen is itthon a zenei felhozatal, hisz nemcsak azok a zenei stílusok és előadók léteznek, amik, illetve akik a felkapottak között szerepelnek.

Köszönjük a beszélgetést.


2021. január 14. 12:31

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA