MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – SenoR zenekar

A holnap hangjai rovatban igyekszünk olyan feltörekvő zenekarok létezésére rávilágítani, akik mindenképp érdemesek arra, hogy felkerüljenek a zenei térképre, s a pályatársak is képet kapjanak róluk, illetve a véleményükről, ami a hazai zenei életet illeti.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Mi a SenoR zenkear vagyunk Karcagról. ’85-ben alakultunk, 1992-től 20 év kihagyás után újra zenélünk, régi -és új tagokkal. Dallamos Hard Rock zenét játszó zenekar vagyunk, saját gondolatokkal. A zenekar jelenlegi tagjai: Perge Tibor (ének, zenekarvezető), Lukács Imre (gitár), Elek János (gitár), Lór Timur (basszusgitár), Perge Adrián (billentyűs hangszerek), Törőcsik István (dob).

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Célunk az általunk játszott hangszer -és harmónia cetrikus hard rock zene népszerűsítése, életben tartása. Nehéz utat választottunk, mostanában sajnos kicsit háttérbe szorult ez a műfaj.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A zene és a szöveg harmóniája, és éppen ezért minden dalunk másképp szól, mivel azonban mi vagyunk a szerzők, stílusjegyeink, harmóniavezetésink érezhetőek dalainkon.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk minél több helyen bemutatni a műsorunkat. Tapasztalatunk, hogy ahol élőben játszhatunk minden alkalommal örömmel tapasztaljuk, hogy a közönség milyen pozitívan fogadja dalainkat. Szinte érezhető, hogy ki van éhezve a közönség a harmonikus, énekelhető, közönséghez szóló hard rock muzsikára is, amit – a régi nagy öregeken kívül – kevesen játszanak.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Számunkra negatív az, hogy a média az egyetlen felület a lemezek hiányában, akik dalokat, és ezáltal zenekarokat ismertté vagy kevésbé ismertté tud tenni. Régebben a közönség döntötte el, hogy kit szeret, kinek a dalait szereti és ezáltal kinek a művei maradandóak. Pozitív az, hogy nagyon sok tehetséges fiatal zenész van és az első lépéseket, az első kézzel fogható zenei anyagig a fejlett technika segítségével könnyen meg lehet tenni.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Igen, lehet. Amennyiben a zenekart körülvevő stáb megél a zenekarból, akkor a zenészek is megélnek a zenélésből. Általában…

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Nagyon sok jó zenész van, de sajnos kevés jó dal, ami igazából a közönségnek szól. A jó dalok életre kelnek és járják saját útjaikat a közönség által. Ebbe most a média nagyon bele tud szólni, kevés a kontraszt. Régebben a közönségnek sokkal nagyobb szerepe volt abban, hogy ki válhat tartósan ismertté.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Igazából jelenleg nincs, de egy dal sok mindent eldönthet. Most nem zenekarokról, csak dalokról lehet beszélni, ami naggyá tehet egy zenekart.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Megfordultunk már pár tehetségkutatón, régen nagyobb („Ki Mit Tud?”) mostanában kevesebb sikerrel.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Nagyon sok, kiváló felkészült zenész van, talán túlságosan elment a dolog a digitális stúdió irányába, ami miatt a fülhallgatóval csodálatosan kidolgozott muzsikák, élőben sokszor csalódást okoznak a technika hiánya miatt.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyobb fesztiválokra nehéz bekerülni, mindenki védi a pozícióját. Örülünk, hogy vannak fesztiválok, de kevés alkalmunk volt még zenélni rajtuk. Motoros találkozókon több alkalommal játszhattunk már.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A hazai klubélet működik, és az ott játszó zenekarok önállóan is megállják a helyüket a közönségük támogatásával, ami nem mondható el a nagy fesztiválon fellépő zenekarok bizonyos hányadával.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha nagyobb felületen megszólalhatnának különböző műfajok, a nagy média nem zárkózna el, a harmonikus zenétől, a torzított gitártól stb. és a közönség dönthetné el magától, hogy mi az ami tetszik neki.

Köszönjük a beszélgetést


2021. január 9. 05:19

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA