MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

6. alkalommal - immár két kategóriában keresik A Fény Mesterét

A Lisys-Project Kft. igazgatója, Böröcz Sándor 2015-ben a kiemelkedő szakmaiság-, a kreatív látásmód- és az innovatív megoldások elismerésére alapította A Fény Mestere – Master of Light világítástervezési Nívódíjat. A Fény Mestere kezdeményezés legfőbb szerepe, hogy a színre lépés lehetőségét biztosítsa a kreativitásnak, platformot adjon az eszmecseréknek, az álláspontok ütköztetésének és a kivételes munkák közös ünneplésének.

Az alapítás óta a díj folyamatosan fejlődik, nincs ez másképp 2023-ban sem. A szakmai zsűri 2024. március 15-én 24:00 óráig, már 2 kategóriában várja a pályázatokat: az épített tér és a fény/világítás értéknövelő kapcsolódását bemutató pályaműveket az építészeti világítás kategóriában, a művészeti értéket is felmutató, élményt teremtő fény-megoldásokat a fényművészet kategóriában várják. További változás, hogy 2023-tól nevezési díj nélkül indulhatnak a pályázók. A pályázaton minden Magyarországon életvitelszerűen dolgozó személy vagy max. 3 fős alkotóközösség részt vehet, de maximum 3 pályaművet tölthet fel egy pályázó. A kiíró olyan alkotásokat vár, amelyek megvalósulása 2022. január 1. és 2023. december 31. közé esik. A két kategória győztese a dicsőségen, az oklevélen és a trófeán túl 1 000 000 Ft pénznyereményt is kap kategóriánként.

A díj arculat is frissül, az új logót és a honlapot a 2021-től átadott díjtárgy összetéveszthetetlen mintája ihlette. A pályázati kiírás és a beadás feltételei a mára megújult honlapon, a www.afenymestere.hu oldalon olvashatók. A pályázat beadása mindössze pár percet vesz igénybe. A beadási határidő 2024. március 15. 24:00 óra. Március 22. és 30. között zajlik a közönségszavazás, a short list-re jutott pályaműveket a zsűri április elején választja ki. A kiválasztott pályaművek beküldői kapnak lehetőséget arra, hogy a tervek szerint április végén megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón egy prezentációban, majd az azt követő kötetlen, szakmai kérdezz-felelekben bemutassák pályaművüket a zsűrinek és a díjátadón részt vevő szakmai közönségnek. A zsűri a prezentációkat követően, a díjátadón dönti el, hogy ki lesz A Fény Mestere 2024 – Építészeti Világítási Nívódíj, valamint A Fény Mestere 2024 – Fényművészeti Nívódíj győztese.

A független zsűri a szakmaiság záloga, a zsűri tagjai: Somogyi Krisztina (vizuális intelligencia-kutató, építészetkritikus), Botzheim Bálint (építész), Farkas János (világítástervező), Göde András (belsőépítész), Kertész András DLA (építész), Nagy András (2021. évi győztes pályamű alkotóközösségének tagja), Szász László (építész).

Ez alkalommal is lesz hallgatói díj. A hallgatói pályázat célja, hogy bemutatkozási- és bizonyítási lehetőséget biztosítson a jövő tehetségeinek. A Junior Master of Light díj átadásával a díj támogatója, az ERCO az ő alkotómunkájukat kívánja elismerni. A Junior díj mellett számos szervezet és cég is különdíj támogatásával csatlakozott a kezdeményezéshez. Különdíjat támogat a KÉSZ Csoporthoz tartozó Provim Kft., a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata, a régi-új Magyar Építőművészet, két különdíj támogatásával csatlakozott kezdeményezéshez a Magyar Belsőépítész Egyesület. A közönségdíjat az Építészfórum támogatja.

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja a Zsolnay Fényfesztivál. Nem csak izgalmas fényfestéseket, fényvetítéseket láthat a Pécsre látogató, különleges művészeti produkciók (utcaszínház, új cirkusz, koncertek, slam poetry stb.) is kísérik a világszínvonalú eseményt. Idén első alkalommal együttműködő partneri megállapodást kötött A Fény Mestere és a Zsolnay Fényfesztivál, melynek célja a hazai fényművészeti törekvések támogatása.

Azok, akik valamilyen formán – pályázóként vagy a díjátadón vendégként – a részesei szeretnének lenni A Fény Mestere kezdeményezésnek, kövessék a díj FB oldalát (https://www.facebook.com/afenymestere.masteroflight) és iratkozzanak fel az afenymestere.hu oldalon hírlevélre.


2023. december 22. 14:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA