MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

30 ÉVESEK LETTÜNK

Éppen 30 évvel ezelőtt, 1990. december 10-én került bejegyzésre az Interton Kft. Az ünnepi alkalomból weblapunkon egy új menüpontban olvashatsz a történetünkről és a változásokról, mely mindannyiunkat elkísér.

AV technológia. Thanos. Innováció. Cirque du Soleil. Lenny Belardo. Tesla. COVID19.
Mi a közös a fentiekben? A változás. És ez tényleg kell? Muszáj? Nem. De akár ellenállunk a változásnak, akár nem, mindenképp jelen van. Jobb tehát ha elfogadjuk, alkalmazkodunk hozzá, így nem ér váratlanul és nem sodródunk az árral. Ezért kormányoztuk az elmúlt 30 évben az INTERTON Group cégeit a változás vizein. Természetesen nem magától értetődő és nem egyszerű feladat ez. Mi is féltünk az ismeretlentől, az újtól, a változásoktól. Mi is vallottunk kudarcot. Nem is egyszer.

Ugyanakkor a technológiai, üzleti környezet felgyorsult tempója rávezetett Bennünket, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz. A hangtechnikai gyökereket továbbfejlesztve, ezért nyitottunk a vizuáltechnika irányába. Ezért váltunk komplex audiovizuális rendszerekkel foglalkozó mérnöki cégcsoporttá. Ezért fejlesztettük tudásunkat az informatika és a vezérléstechnika területén is. Röviden, ezért váltunk 30 év alatt 5 fős hangtechnikai garázscégből (szó szerint!) audiovizuális-vezérléstechnikai-informatikai (AVC & IT) vállalkozás-csoporttá.

INTERTON Group irodaház – irodahelyiség

változást elszenvedhetjük – passzívan, de dönthetünk úgy is, hogy aktívak leszünk: mi indukáljuk a változásokat. Azaz változtatunk. Ha a változásokhoz való alkalmazkodás nehéz pálya, akkor változtatni kifejezetten nagy kihívást jelent. Megismerni ismeretlen területeket, újdonságot létrehozni, eddig soha nem látott megoldásokat kifejleszteni. Netán olcsóbban, mint korábban? Ezek azok a tevékenységek és eredmények, amelyeket a piac – a bizonytalanságtól való félelmében – kapásból megkérdőjelez. Bőven szereztünk ilyen tapasztalatokat és egyúttal éltük meg sikerként, amikor megterveztük és kiviteleztük a Paksi Atomerőmű számítógép vezérlésű hangtechnikai rendszerét (1992), amelynek 25 év után sem kellett szégyenkeznie az IP alapú audio rendszerek funkcionalitása láttán. Amikor központi, irányított hangsugárzó rendszer megoldást alkalmazva nyertük meg 32 hazai stadion hangosítását (2001). Amikor kifejlesztettük és megvalósítottuk Magyarország első teremakusztikai módosító rendszerét a Kölcsey Központban (2005). Vagy amikor iPhone alapú intercom rendszert telepítettünk a belső broadcast rendszer részeként az új Puskás Ferenc Stadionban (2019).

Az INTERTON Group kifejlesztette és megvalósította Magyarország első teremakusztikai módosító rendszerét a debreceni Kölcsey Központban (2005)

Az évtizedek alatt, ahogy az audiovizuális (AV) technológia fejlődött, jó érzés volt megtapasztalni, hogy minél komplexebb AV rendszereket álmodtunk meg vagy hoztunk létre, annál inkább gyarapodott az eszköztárunk a változtatásra, az értékteremtésre és a tudásmegosztásra. Ez a különcség, értékteremtő szemléletmód a mozgatórugónkká és lételemünkké vált.

Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a Puskás Aréna audiovizuális rendszereit (2019)

Számomra a jó hír az, hogy az audiovizuális technológiai fejlődés nem csak inspirációforrás az INTERTON Group számára, de egy kaput is kinyitott, ami egyre inkább megsokszorozza a lehetőségeinket a változtatásra, tanulásra, fejlődésre és az alkotásra. Személy szerint alig várom ezért az elkövetkező évtizedeket!

Persze hallom a véleményeket: „de hát itt a COVID és tönkretesz mindent!” Azt gondolom a COVID egyetlen egy a sok változás közül. Változás, ami tanít bennünket – ha hagyjuk; ami gondolkodásra és változtatásra serkent – ha akarjuk.

Te elszenvedője leszel a változásoknak, vagy a változtatók csapatát erősíted? Mi, az INTERTON Group-ban az utóbbi mellett döntöttünk!

Balogh Géza
ügyvezető igazgató
INTERTON Group

Az INTERTON Group mérföldkövei:

1990: Az Interton Kft. alapítása.
1990: A magyar parlament számítógép vezérlésű hozzászólói rendszerének tervezése és kivitelezése.
1990: Az IVS vonalsugárzó 1. generációjának (HOK vonalsugárzó) kifejlesztése.
1992: A Paksi Atomerőmű számítógép vezérlésű hangrendszerének megtervezése és telepítése.
1995: Az Interton Kft. az elsők között fejleszti ki saját hangnyomás és beszédérthetőség modellező szoftverét.
1996: Az Interton Kft. lesz a japán TOA kizárólagos magyarországi képviselete.
2000: Tevékenységi kör bővítése vizuáltechnikai tervezéssel és kivitelezéssel.
2001: Az Interton Kft. lesz az amerikai COMMUNITY kizárólagos magyarországi képviselete.
2001: Az Interton Kft. közbeszerzésen elnyeri 32 hazai stadion rekonstrukciójának tervezési és kivitelezési munkáit.
2005: Az IVS vonalsugárzó 2. generációjának (VSK vonalsugárzó) kifejlesztése.
2005: Az első hazai teremakusztika módosító rendszer (DCR) megtervezése és kivitelezése.
2005: A debreceni Kölcsey Központ teljes audiovizuális rendszerének tervezése és telepítése.
2006: Az Interton Kft. újabb neves gyártók magyarországi képviseletét látja el: Yamaha, QSC, Taiden, Crestron.
2008: Az Interton Kft. pályázatot nyer a szabadalmaztatott IVS vonalsugárzójának továbbfejlesztésére.
2009: Az Interton Kft. képviseletéhez tartozó QSC bemutatja a Q-Sys hálózati audio rendszert, ezáltal elindul az IP alapú hangrendszerek és vezérlési, informatikai divíziója az Interton Kft.-n belül.
2010: A pécsi Kodály Központ teljes audiovizuális rendszerének tervezése és kivitelezése.
2010: Debütál az IVS vonalsugárzó 3. generációja (IVS vonalsugárzó).
2011: Az Interton Kft. pályázatot nyer meglévő teremakusztika módosító rendszerének továbbfejlesztésére (AURA).
2012: Első alkalommal kerül megrendezésre az INTERTON Egyetem, amely Magyarország legnagyobb szakmai szemináriuma.
2014: A Keleti pályaudvar hang- és vezérlőrendszerének tervezése és kivitelezése.
2015: Az Interton Kft., az AVIGO Kft. és az IVS Zrt. szövetségével létrejön az INTERTON Group.
2017: Dr. Balogh Géza Gábor Dénes életmű-díjat kap.
2017: Az INTERTON Group Széchenyi 2020 pályázatot nyer az IVS vonalsugárzó továbbfejlesztésére (másodrendű kardioid vonalsugárzó, felületsugárzó és mélysugárzó eszközökre).
2019: Átadják a Puskás Arénát, melynek audiovizuális rendszereit az INTERTON Group tervezte és telepítette.
2020: Dr. Balogh Géza Jedlik Ányos-díjat kap.


2020. december 10. 15:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA