MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Zord: Hegesztős

A Zord harmadik lemezének felvételeire készül, de még ezt megelőzően lesz egy komoly pesti bulijuk is. Ezek részleteiről kérdeztük a zenekarvezetőt, Perényi Dénest. 

Hamarosan elkészül az új lemezetek, majd erről is beszélünk, viszont április elejére beesett nektek egy nagyszabású lehetőség, egy koncert. Egy amerikai banda előtt fogtok Budapesten játszani, beszélj nekünk erről!

Igen, április 7-én, Budapesten, a Showbarlangban lesz a Flotsam and Jetsam zenekar európai turnéjának magyarországi állomása. Akik régebb óta benne vannak a rock-metál életben, azok annyit tudhatnak erről a zenekarról, hogy ez volt Jason Newsted-nek, a Metallica egykori basszusgitárosának az eredeti zenekara, és innen igazolt át a Metallica-ba. Ezek a veterán metál arcok élnek, virulnak, köszönik szépen, jól vannak, járják a világot, és április elején érnek ide Magyarországra. Az itteni koncertszervezők összerittyentettek egy mini thrash fesztivált, ahol több magyar zenekar is fel fog lépni, többek között a Remorse, a Vesztegzár és a Maradandó Károsodás, de mi is meghívást kaptunk, hogy aznap este zúzzunk egyet az amerikai csapat előtt. Ez valóban egy nagy lehetőség számunkra, egyrészt mert régóta ismerjük és szeretjük ezt a zenekart, és ilyenkor az ember egy kicsit úgy érzi, hogy belekerül a világ rock-metál vérkeringésébe. És olyan szempontból is különleges nekünk ez a buli, hogy – egyrészt sajnálatos, egyrészt örömteli – a zenekarban basszusgitáros váltás történt, és egy nagyon tehetséges basszusgitárost, Lipit köszönthetjük a sorainkban, és egy ilyen „apró” bemutatkozó bulit sikerült neki lekötnünk. Izgatottan készül ő is, mi is… Nem jó dolog, amikor tagcsere van egy zenekarban, de nagyon sokszor, ha ez jól sikerült, akkor új lendületet, energiát adhat a zenekarnak, és ezért is várjuk izgatottan ezt a fellépést.

Szuper! Nálatok az a különleges helyzet van, hogy ugyan van énekesetek is, de egy ideje Angliában él, és nem mindig tud részt venni a koncerteken. Erre a nagyobb szabású eseményre hazalátogat Krisz?

Szóba került, de nem tudjuk megoldani sajnos, mert a rákövetkező héten vonulunk stúdióba, és a hazaútját erre tartalékolta, a stúdiófelvételeknél lesz itt, úgyhogy ezt a bulit most nélküle fogjuk megcsinálni. Visszaáll az a régi rend, ami az első lemez időszakában, amikor én voltam a gitáros-énekes. Ezt a koncertet most úgy fogjuk megcsinálni, hogy én állok legközelebb a mikrofonhoz.

Te ezt már megszoktad, ez nem zavarja össze a zenekart, ugye?

Igen, már több ilyen bulink volt. Az az igazság, hogy amikor Krisz kiköltözött Angliába, akkor gondolkodtunk azon, hogy keressünk egy új énekest, vagy, hogy egyáltalán mihez is kezdjünk. Egyrészt nagyon nehéz jó énekes találni, nem azért, mert én olyan jó énekes vagyok, hanem mert ezer éve benne vagyok a bandába, tudom körülbelül, hogy mit kéne, hogy kéne, mit szeretnénk csinálni. Másrészt pedig eléggé nekifeküdtünk annak, hogy ha már Krisz kint él Angliában, és mi angol nyelven toljuk a dalainkat, akkor érdemes lenne kint lekötni egy-két bulit. Ez folyamatban van, reméljük, hogy nyárra vagy őszre összejön a lemezmegjelenést követően, és egyelőre abban maradtunk, hogy ilyen kétlaki életet élünk, a magyarországi bulikon én énekelek, a külföldi koncerteken pedig Krisz. Egyelőre ez a felállás…

Ezek szerint van egy előretolt helyőrségetek Angliában…

Így van. Hátrány, hogy Krisz nincs velünk itt, Magyarországon, viszont az egy nagy előny, hogy ott van Angliában, közel a tűzhöz, személyesen tud kapcsolatokat teremteni, és ennek neki is feküdt rendesen. Nem akarok elkiabálni semmit, mert azért nem egyszerű bekerülni az ottani körforgásba, de elég jól haladunk. Remélem, hogy összejön…

Szurkolunk nektek! Hogy hazai, miskolci vonatkozású koncert is legyen, május 19-én játszotok a Corner Stage-ben a Benzinnel. Ha jól tippelem, addigra nem jelenik meg a lemez, de ez most már lemezbemutató vagy arra még lesz egy külön, másik koncert?

Nagyon jól tippeled, ugyanis a lemez június elején fog megjelenni, ezért ez most egy bemelegítő, „elő lemezmegjelenítő” buli lesz, tehát itt nem fogjuk lejátszani, bemutatni a teljes új lemezanyagot. A tervek szerint két új dal fog elhangzani, a többi az pedig első és a második albumunkról. Tehát ez alkalommal egy kis ízelítőt adunk az új lemezből, és őszre tervezzük a miskolci lemezbemutató koncertet, és a klubozást. Turnénak nem nevezném, mert Magyarországon hétvégenként érdemes koncertezni, de intenzív klubozásba csapunk ősszel, és elmegyünk mindenhová játszani, ahová csak lehet. És természetesen itt, Miskolcon is bemutatjuk az új lemezanyagot.

A Benzinnel hogy jött a kapcsolat? Ti hívtátok őket Miskolcra, vagy esetleg a helyszín szervezői? Azért tegyük hozzá, hogy a Benzinben játszik Labi, aki korábban a Tankcsapda basszusgitárosa volt…

Ezt a menedzsmentünknek, az Accord Produkciónak köszönhetjük, hála a fém isteneknek most már két éve nagyon aktívan ők állnak mögöttünk, ők hozták ezt a koncertlehetőséget. Ha minden igaz, akkor cserébe kapunk egy debreceni fellépést, tehát ez oda-vissza alapon működik majd. Én nagyon megörültem annak, hogy Labiékkal játszhatunk, mert ő a hazai élő rock történelemnek jelentős képviselője, és mindig jó ilyen arcokkal együtt zúzni a színpadon.

Beszéltünk már lemezmegjelenésről, hogy áll a lemezanyag, mikor mentek stúdióba? Illetve beszélj nekünk arról is, hogy merrefelé kanyarodik zeneileg, mik az elképzelések, mi a koncepció?

Az őrület határán áll a zenekar, ilyenkor, a célegyenesbe fordulva minden pillanatunkat ez tölti ki… Tegnap is próbáltunk, közben csináljuk a demófelvételt is, ami most már kilencvenkilenc százalékban kész van. Mi úgy szeretünk elmenni stúdiózni, hogy legalább egyszer már feljátszottunk mindent a házi stúdióban. Teljesen kidolgozott, kész, komplett anyaggal akarunk menni, aztán ez olyan kilencven százalékban sikerül is, és csak a maradék tíz százalékot kell ott kitalálni, hozzátenni. Tizenegy nóta készült el, aztán meglátjuk, hogy lesz-e időnk felvenni mind a tizenegyet. Ha nem, akkor csak tíz kerül fel az albumra. Ezek mind vadonatúj dalok, továbbra is angol nyelven toljuk, én thrash-nek mondanám továbbra is. Akiknek eddig mutattuk eddig, családtagoknak, nagyon szoros baráti körnek, egy-két embernek…

Nagypapa, nagymama, dédszülők stb…

Igen! Nekik az volta véleményük, hogy egy picit talán dallamosabb, mint a második lemez volt, de azért a gyors, riffelős témák is megvannak benne. Ezúttal is született egy akusztikus dal, az még mindig csiszolás alatt van, remélem, rákerül majd a lemezre, ha lesz időnk megcsinálni. Vannak szélvészgyors nóták, vannak középtempós, mázsás riffekkel operáló szösszenetek, nagyon izgatottan várom, hogy végre úgy halljuk megdörrenni, ahogy egy stúdiófelvételen megdörren. Aztán nagyon kíváncsi leszek, hogy a nagyérdemű, illetve a tisztelt sajtó képviselői hogyan vélekednek majd róla. A címe egyébként Peripheria lesz.

Ha jól láttam az oldalatokon, a Zord Facebook oldalán, már kész a lemezborító…

Igen, ez egy munkaváltozat, kilencven százalékban kész, magát a koncepciót már lehet látni. Szerintem elég kifejező…

Nekem nagyon tetszett, azért is említettem meg most.

Örülök ennek. Pont arról beszélgettünk, hogy mi egy metál zenekar vagyunk, és a metál zenekarok többsége koponyákkal, szörnyekkel meg egyebekkel operál, na most mi azt találtuk ki, hogy a sötét, súlyos, kemény világot nem csak ezekkel az eszközökkel lehet megjeleníteni, és ez a borító, a periféria, egy kicsit úgy kiszorulva az életből, ez elég sötét kép. Krisztián, az énekesünk készítette, a zenekarosdi mellett dolgozik is, a szakmája a grafika és a számítógépes grafika, meg ő hagyományos értelemben vett grafikus is, festő, ceruzával és ecsettel is nagyon szép dolgokat csinál…  Az albumborító az ő munkáját dicséri, igazán kreatív a srác, nagyon jó ötletei vannak, és amikor elküldte nekünk a borítót, akkor azonnal hanyatt dőlt mindenki, és azt mondtuk, hogy ez tök jó!

Még jó, hogy ilyen énekesetek van!

Igen, igyekszünk vigyázni rá.

Ha jól tudom, ti a lemezanyagot nem Miskolcon szoktátok rögzíteni. A régi szisztéma szerint haladtok ennél a lemeznél is?

Igen, Szolnokra megyünk ezúttal is, a Denevér stúdióba. Töfiékkel nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, jól lehet velük dolgozni, megfelelő a munkabírásuk, éjjel-nappal tudjuk tolni a felvételeket. És amellett, hogy ők maguk is rock-metál muzsikusok, stúdiózással is foglalkoznak, ebből kifolyólag tökéletesen értik, hogy mit szeretnénk. Ismerik ennek a szakmának minden csínját-bínját, és nem kell hosszasan taglalni, lerajzolni egy futballmeccset, hanem félszavakból is értjük egymást, tudják, hogy mit szeretnénk. Nagyon kreatívak, pozitív a hozzáállásuk és vérprofik. Várom is stúdiózást, de kicsit tartok is tőle, mert az kinyír minket, mivel ott éjjel-nappal dolgozunk, utána pedig mint a zombik, úgy jövünk haza, de ez hozzátartozik a dologhoz.

Említettél egy akusztikus számot, ez olyan szempontból is érdekes, hogy ti már néhány akusztikus gitárra áthangszerelt koncertet is nyomtatok…

Így van, az első lemezen is volt egy teljesen akusztikus dal, a „Black Petals”, a második lemezen is volt, az egy instrumentális, de teljes egészében akusztikus szám volt. És volt olyan koncertünk is, nem egy, pontosabban kettő, ahol teljesen akusztikus hangszerelésben játszottuk részben ezeket, az előbb említett nótákat, illetve áthangszereltünk a hegesztő, zúzó, vasaló dalokat akusztikusra, és nagyon kedvező kritikákat kaptunk az adott helyszíneken.

Lesz ennek folytatása?

Majd meglátjuk, egyelőre tiszta erőből az új lemezre, a „hegesztő” verzióra koncentrálunk, ősszel jönnek a klubkoncertek, akusztikus buli esetleg jövő tavaszra vagy nyárra várható. Idén nem hiszem, hogy bele fog férni a programba.

Nos, köszönöm, hogy rendelkezésünkre álltál, sok sikert a koncertekhez, a lemezfelvételhez kitartást, erőt, okosságot kívánok!

PAYA


2017. április 5. 16:51

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA